V roztrieštenosti jednotu nehľadajme

thumbnail

Národné a vlastenecké sily zatiaľ predvolebnú spoluprácu nedeklarujú. Do parlamentných volieb ostáva necelých sto dní a na slovenskej politickej scéne sa začínajú spúšťať mechanizmy straníckych rokovaní a spájaní politických subjektov. A to na strane neoliberálnych opozičných strán, ako aj národných hnutí. Žiaľ, spájanie je komplikovanejšie práve medzi vlasteneckými subjektmi. Relevantnými hráčmi medzi národne orientovanými stranami sú Slovenská národná strana, Kotleba ‒ Ľudová strana Naše Slovensko a strana Vlasť. Dnes je zrejmé, že tieto politické strany sa pred voľbami nespoja. A najskôr nepodpíšu ani dohodu o neútočení, na ktorú ich vyzvali signatári združení inteligencie Slovenska pred vyše mesiacom spod hradu Devín pod názvom Za slovenské Slovensko.  Na druhej strane sa súčasné opozičné neparlamentné strany Progresívne Slovensko-Spolu, Za ľudí, KDH dohodli aspoň na pakte o neútočení. Nejde o vytvorenie spoločnej koaličnej kandidátky ani o konkrétnu predvolebnú spoluprácu - takéto spájanie tiež zlyhalo. Ako sa vyjadril predseda KDH A. Hlina každá strana bude robiť kampaň samostatne. Voličovi však poslali odkaz, že dokážu medzi sebou komunikovať. A niečo podobné očakával aj slovenský národne a vlastenecky orientovaný volič.

  • NÁRODNÉ SILY

Agendu spájania kresťanských a národných síl aktuálne marketingovo prevzal predseda ĽSNS M. Kotleba, ktorý sa pasuje do role zjednotiteľa týchto síl. V Ružomberku 13. novembra podpísalo päť politických strán ‒ ĽSNS, Doma dobre, Národná koalícia, Priama demokracia, Kresťanská demokracia život a prosperita – Aliancia za Slovensko, spoločný postup na jednotnej kandidátke práve kotlebovcov. Predseda ĽSNS vtedy vyhlásil:„Kým dnes z každej strany počúvame reči, ako je potrebné, aby sa sily netrieštili a ani jeden hlas kresťanského a národného voliča neprepadol, tak my sme tvrdo pracovali na programových prienikoch všetkých piatich strán. Naším cieľom je záchrana Slovenska ako domoviny pre naše deti tak, aby mohli vyrastať v normálnom štáte, a nie v štáte ovládanom oligarchami a v krajine, ktorá by bola humpľovaná extrémnymi liberálmi.“  Súčasťou memoranda je aj rozdelenie sto päťdesiatich miest na spoločnej kandidátke ĽSNS. Štyrom menším stranám by malo patriť tridsaťpäť miest.

  • HARABIN ODMIETOL

O deň neskôr, 14. novembra,  sa konalo aj dlhoočakávané rokovanie medzi M. Kotlebom a Š. Harabinom, lídrom strany Vlasť. Namiesto dohody o spolupráci sa však skončilo predčasným protestným odchodom predsedu ĽSNS z tlačovej besedy. Pozorovatelia to nazvali fiaskom. Strana Vlasť pôjde do volieb v roku 2020 samostatne, uviedol to Š. Harabin. „Pre ochranu národných záujmov Slovenska a jeho obyvateľov je lepším riešením ísť do volieb samostatne, aby neprepadol ani jeden jediný hlas všetkých tých ľudí, ktorým ide o normálne Slovensko a ktorí chcú našu vlasť ochrániť pred úchylnými ultraliberálnymi experimentmi zbohatlíkov,“ vysvetlil líder Vlasti. Poukázal tiež na to, že hoci majú s ĽSNS veľa spoločných tém, majú aj veľa rozdielov. Tvrdí, že na rozdiel od Vlasti nemá ĽSNS konkrétne riešenia na mnohé problémy v sociálnych, ekonomických a zdravotníckych témach. Šéf strany Vlasť zdôraznil, že nasledujúce voľby rozhodnú o charaktere a budúcej podobe Slovenska. Vlasť chce však podľa jeho slov pokračovať v spájaní sa za normálne Slovensko nie však formou volebnej koalície, ale vytvorením širokého bloku normálnych politických strán. Aktuálne rokovala Vlasť so stranou Slovenské hnutie obnovy, ktoré však v predvolebných preferenciách nedosahuje významnú podporu.

  • SNS A KUFFOVCI?

Zaujímavosťou je, že ešte pred vstupom na kandidátku ĽSNS podpísala strana Kresťanská demokracia život a prosperita – Aliancia za Slovensko koncom septembra memorandum o spolupráci so SNS (pozn autora: viac sa tejto téme venujeme v úvodníku). Pritom SNS mnohokrát jasne deklarovala, že s ĽSNS sa nikdy nespojí. Predseda A. Danko vtedy vyzval aj iné strany k podpisu Memoranda za život a vlasť so zámerom na tvorbu zákona, ktorý bude obsahovať aspekty ochrany života. „Budeme pozývať všetkých zástupcov politických strán k okrúhlemu stolu, občianskych združení či cirkví, aby sa k tomuto memorandu pridali a ho podpísali. Túto tému si prisvojovali tiež fašisti a extrémisti, aby ju politicky zneužívali. Ľudia hádam časom pochopia, že ten, kto chce niečo presadzovať s Kotlebom, tak nikto sa s takými ľuďmi nebude vo svete rozprávať a nič tak nepresadia. Verím, že ich pravú tvár ešte odhalíme,“ podotkol predseda parlamentu a SNS Andrej Danko.

Z uvedeného je teda zrejmé, že spolupráca, resp. aspoň pakt o neútočení relevantných národných síl zatiaľ nie je témou dňa, čo vyhovuje neprajníkom posilnenia národnej identity Slovákov.

 

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.