Väčšina ľudí chce sociálne vnímavý štát

thumbnail

Občania majú právo na otázky a musia žiadať odpovede. Výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky v prvom novoročnom prejave ako jeden z mála aktívnych politikov nielen pripomenul, ale aj vyzdvihol prezident Andrej Kiska. V jednoducho vyzerajúcej pracovni s obrazom Ľudovíta Štúra na stene a pred štátnou vlajkou SR. Hlava štátu sa vyhla priamej analýze stavu domácej politiky, ale avizovala, že sa tejto téme bude verejne venovať pri inej príležitosti. Zameral sa – podľa neho – na spoločné očakávania.

„Sme rozdelení v názore, či sa Slovensko uberá správnym, alebo nesprávnym smerom. Na druhej strane dnes už v skutočnosti u nás neexistujú podstatné rozdiely v tom, čo očakáva väčšina ľudí... Väčšina ľudí očakáva a želá si žiť v krajine, kde štát bude stáť v prvom rade na strane slušných a pracovitých ľudí. Aby tí, ktorí pracujú a vedia pracovať, ktorých je väčšina, ktorí sa dokážu postarať o seba a o svoje rodiny, mohli byť úspešnými ‒ ale potrebujú, aby štát stál na ich strane.“

■ PRIVEĽA NEROVNOSTÍ

KISKA A.
Andrej Kiska, prezident SR.

Prezident pripomenul, že máme na čom na Slovensku stavať. Povzbudil všetkých ľudí u nás, ktorí svoje najlepšie vlastnosti odovzdávajú na prospech svojich rodín, svojej práci a na prospech celého Slovenska a vyjadril im úctu: „Vďaka nim ľudia u nás vedia tvoriť aj v ťažkých podmienkach, vďaka nim dokážu uspieť vo svete, vďaka nim sa veci hýbu ‒ a Slovensko je nielen krásna, ale aj dynamická životaschopná krajina.“  Povedal však tiež, že máme u nás stále veľa problémov. Veľa nespravodlivých sociálnych rozdielov, priveľa regionálnych nerovností a stále priveľkú nerovnosť šancí.

■ PREHĽADNÉ PRAVIDLÁ

Prezident kritizoval neefektívny boj proti rozkrádaniu verejných zdrojov:  „Postupne sa u nás zaviedli zložité pravidlá na to, aby sa nerozkrádali štátne peniaze, peniaze občanov nášho štátu. Ale prípady neoprávneného obohacovania sa na úkor pacienta alebo verejných zdrojov vôbec sa napriek týmto zložitým pravidlám neustále opakujú. Akoby žiadne pravidlá ani neexistovali... Toto je stav, žiaľ, nie ojedinelý, keď poctiví iniciatívni ľudia nedokážu poctivým prístupom prekonať také prekážky, ktoré iní ‒ nepoctiví ľudia ‒ ľahko obídu. A to je stav, s ktorým sa u nás nesmieme zmieriť. Pretože všetko ostatné dokážeme zvládnuť, ak budú mať poctiví ľudia navrch.

■ PRED VOĽBAMI...

Prezident v novoročnom prejave prízvukoval, že rok 2015, „ktorý sa začal, je už v skutočnosti rokom predvolebným. Nemienim hovoriť o politike a o politických stranách. Ale bude to rok významných možností diskutovať o spravovaní nášho štátu, o fungovaní inštitúcií a o riešeniach. Bude to rok, v ktorom môžete vy občania vyvinúť naozaj účinný tlak na politikov, aby ich programom bolo zlepšenie. Aby už pred voľbami ukázali, aké reálne výsledky a činy stoja za nimi, čo chcú zachovať a aké zmeny potrebujeme. A ako chcú reálne tieto zmeny ‒ napríklad v boji s korupciou – presadiť,“ zdôraznil A. Kiska.

■ OPRÁVNENÁ HRDOSŤ

Hlava štátu v prejave spomenula prieskum, v ktorom sa anketári pýtali ľudí, či môžeme byť hrdí na svoju vlasť za to, čo sme dosiahli počas doterajšieho obdobia našej samostatnosti. Prezident ocenil, že „áno, som hrdý na naše Slovensko, odpovedali až dve tretiny ľudí“. Andrej Kiska si želá takú budúcnosť Slovenska, ktoré bude vzbudzovať záujem a rešpekt vo svete. „Osobne som presvedčený, že ... to môžeme dokázať. Ak sa oprieme o to najcennejšie, čo Slovensko má: o pracovitých, slušných, poctivých a vynaliezavých ľudí.“

Ivan BROŽÍK – Foto: prezident.sk



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.