Vatra zvrchovanosti v horela v Háji-Nicovo už po dvadsiaty druhý raz

thumbnail

Liptáci na kroky k samostatnosti nezabúdajú

Plných dvadsaťdva rokov ‒ od vyhlásenia Deklarácie zvrchovanosti slovenského národa 17. júla 1992 ‒ udržujú v Liptovskom Mikuláši na vyvýšenine Háj- Nicovo tradíciu Vatry zvrchovanosti. Aj tento rok v piatok 18. júla 2014 na túto vyvýšeninu nad mestom začali v podvečerných hodinách prúdiť miestni občania, aby si tento významný medzník v dejinách nášho národa pripomenuli.

Organizátormi podujatia sú už tradične politické strany SMER-SD, SNS a SDS (Strana demokratického Slovenska), ktorá je nasledovníčkou HZDS, a Matica slovenská zastúpená Domom MS v Liptovskom Mikuláši. Členovia Spevokolu SENIOR zaspievali na úvod štátnu hymnu SR Nad tatrou sa blýska, potom pracovník Domu MS Peter Vrlík, ktorý celé podujatie moderoval, zarecitoval báseň Jozefa Miloslava Hurbana Neplač. Po ňom sa o slovo prihlásil Ing. Ján Blcháč, PhD., poslanec zastupiteľstva VÚC Žilinského kraja, predseda poslaneckého klubu (SMER-SD, SNS) pri Mestskom zastupiteľstve v Liptovskom Mikuláši, ktorý pozdravil prítomných a vyzdvihol vyhlásenie Deklarácie slovenského národa ako jeden z prvých krokov vyhlásenia samostatnosti Slovenska. Konštatoval, že na tomto podujatí sa zúčastňuje čoraz viac ľudí, ktorí si pokladajú za povinnosť pripomenúť si tento sviatok našej štátnosti. Potom vystúpil predseda Krajskej rady SNS Ing. Rudolf Urbanovič, ktorý po pozdrave zhromaždenia pripomenul prítomným slová predsedu SNS Martina Rázusa o spolužití Slovákov a Čechov na základe rovnoprávnosti a vzájomnej úcty. Zdôraznil, že Liptovský Mikuláš je jedno z mála miest na Slovensku kde si nepretržite pripomínajú túto udalosť v národnom živote, ktorá ovplyvnila ďalšie smerovanie Slovenska. Za SDS vystúpila Ing. Marta Jančoková, ktorá účastníkov pozdravila v mene novozaloženej strany. Spevokol Senior po spomenutých príhovoroch zaspieval zmes národných piesní a na záver matičnú hymnu Kto za pravdu horí. Potom už nasledovalo slávnostné zapálenie vatry, pri ktorej prítomným ubehol čas pri družnej debate a za spevu ľudových piesní až do neskorých nočných hodín.

Občania Liptovského Mikuláša, ale aj širokého okolia si každoročne pripomínajú zapálením Vatry zvrchovanosti udalosť, ktorá by mala pre každého Slováka veľmi veľa znamenať. Bohužiaľ, pre mnohých inde je len pamätným dňom v našom kalendári, oficiálne miesta mu neprikladajú veľkú dôležitosť, čo je na chybu veci. Bol to jeden z prvých krokov k našej štátnosti a Liptáci na to nezabúdajú.

 (mn)

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.