Veľký projekt na ceste ku krachu

thumbnail

Zmluva o voľnom obchode medzi USA a EÚ bude na pretrase aj v Bratislave. Zmluva o voľnom obchode medzi EÚ a USA (TTIP) má za cieľ odstrániť existujúce bariéry na trhu formou harmonizácie technických a regulačných noriem. Jej návrh je však utajený a podľa toho, čo už uniklo na verejnosť, na základe tejto zmluvy sa Európa dostane do područia amerických právnikov, schopných vysúdiť čokoľvek. Už 23. septembra bude na bratislavskom rokovacom stole ministrov obchodu a hospodárstva členských krajín Európskej únie zmluva, o ktorej sa už takmer tri roky šepká, nikto však detailne nepozná jej obsah. Vo všeobecnosti je známe iba to, že úlohou TTIP má byť odstránenie obchodných prekážok v širokom spektre hospodárskych odvetví tak, aby bolo umožnené zjednodušenie kúpy a predaja tovarov a služieb medzi EÚ a USA.

■ EURÓPA JE OSTRAŽITÁ

Nedôvera či opatrnosť EÚ je pochopiteľná.  Pozícia spotrebiteľa voči veľkým korporáciám v USA je z pohľadu platného práva v USA diametrálne odlišná ako v Európe. A TTIP sa má koncipovať práve podľa platných zákonov v USA. Na obrovské riziká podpisu tejto zmluvy upozornili ako prví ekologickí aktivisti v afére „TTIPleaks“. Vtedy sa podarilo zverejniť niektoré pasáže zo zmluvy. Podľa uniknutých materiálov by podpísanie nevýhodnej dohody, ktorá by podľa odhadov pripravila milión Európanov o prácu, spôsobilo prílev modifikovaných amerických potravín do Európy, zhoršilo životné prostredie a umožnilo tvorbu zákonov na prospech veľkých firiem, najmä však amerických. Prečo? Všetky hospodárske a iné obchodné spory medzi USA, Kanadou a EÚ by sa podľa TTIP rozhodovali pravidlami americkej arbitráže. Je teda zjavné, že americké korporácie zatlačia Európu do kúta.

■ FRANCÚZSKE NIE

TTIP_2Francúzsky štátny tajomník pre zahraničný obchod Matthias Fekl povedal, že v tomto stave Francúzsko dohodu nepodpíše. „Pre Európu to nie je vôbec dobrá dohoda,“ povedal Fekl v rádiu Europe 1. Francúzsky premiér Manuel Valls varoval, že dohoda by mohla stroskotať, ak sa nevyhovie francúzskym žiadostiam na ochranu zdravia a životného prostredia. Rovnako prezident François Hollande vyhlásil, že neprijme nijakú dohodu, ktorá neumožní prístup k verejným zákazkám v USA a poškodí európske poľnohospodárstvo. Aj keď nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel označil rokovania o TTIP dokonca za „mŕtve“, postoj kancelárky Angely Merkelovej je nateraz zdržanlivý. Teda ten oficiálny. Väčšina vplyvných kolegov z jej straníckeho okolia však TTIP odmieta a od postoja kancelárky k tejto zmluve viac-menej závisí aj jej blížiaca sa opätovná voľba do prvej výkonnej politickej pozície v Nemecku. Aj v Nemecku sa obávajú najmä znižovania regulačných štandardov v oblasti ochrany spotrebiteľov a životného prostredia. Francúzi ich v tom energicky podporujú: „Američania nám nedávajú nič alebo len omrvinky. Takto sa so spojencami nerokuje,“ sťažoval sa francúzsky minister pre zahraničný obchod Matthias Fekl. O zastavenie rokovaní chce Fekl požiadať práve už 23. septembra na neformálnom stretnutí ministrov obchodu v Bratislave.

■ (NE)DOHOTA TTIP

Francúzsky prezident François Hollande prekvapujúco zverejnil názor, že už nevidí možnosť dohody týkajúcej sa TTIP, ktorá by umožnila ratifikáciu zmluvy pred odchodom Baracka Obamu z Bieleho domu v januári budúceho roka. Je to celkom dobrá správa, pretože je dostatočne známe, že novozvolený prezident USA, či by to už bola  Hillary Clintonová alebo Donald Trump, TTIP nepodporí. To je jednoznačný predpoklad autoritatívneho ekonomického periodika Financial Times.

Ivan BROŽÍK – Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.