Víťazmi sú Milo Urban a Alexander Dubček

thumbnail

Matičnú knihu Rok dlhší ako storočie prekladajú do desiatich jazykov. Matičné knihy a osobnosti nerozlučne životom spojené s Maticou slovenskou sa stali hlavnými postavami na slávnosti Výročných cien Literárneho fondu za rok 2015. Hneď dve z troch cien dostala matičná publikácia z pera Ľuboša Juríka o Alexandrovi Dubčekovi  s názvom Rok dlhší ako storočie. Po prvý raz sa udeľovala Cena čitateľa a práve tú dostala kniha z produkcie Vydavateľstva Matice slovenskej – román Ľuboša Juríka. „Nevymýšľal som si, iba som domýšľal, pretože téma Dubček je zradná, veľmi nebezpečná, chcel som sa vyvarovať nekritického prístupu k Dubčekovi, nechcel som stavať žulové pomníky,“  povedal autor pre SNN. Dodal, že príprava filmu na základe tejto knihy s avizovaným popredným ruským režisérom Končalovským sa deje mimo neho. Lenže mimoriadne ho teší medzinárodný ohlas knihy, prekladá sa už do desiatky jazykov, medzi nimi trebárs aj do portugalčiny. „Ďakujem hlasu ľudu, to ma veľmi teší, že dostával Cenu čitateľa, ktorá sa udeľuje prvý raz,“ konštatoval autor.

■ AUTORSKÝ PRÍNOS

Predseda poroty LF pre literárnu tvorbu Peter Mišák zdôraznil, že román o. i. nielen novo pozerá na známe fakty, ale prináša aj nové informácie, dosiaľ nepublikované, ktoré sú výsledkom Juríkovho pátrania. Román je spojením historických faktov a subjektívneho pocitu, je to psychologická sonda do Dubčekovej duše, zmýšľania a motivácií. Z mimoliterárneho hľadiska je  podľa predsedu poroty P. Mišáka azda cenné to, že o Dubčekovi a socializme s ľudskou tvárou si urobia obraz aj mladí ľudia, ktorí sa o tom mnohé od učiteľov nedozvedia. V knihe je veľa reálií, ale i veľa subjektívnych postrehov. Zrejme to viedlo porotu k tomu, že knihe a autorovi udelila aj prémiu za literárnu tvorbu.

■ BOJNICKÍ BÚBELI

V kategórii literatúra pre deti a mládež získala prémiu Katarína Mikolášová. Vydavateľstvo Matice slovenskej jej vydalo knihu Bojnickí búbeli.„Je to kniha talentovanej autorky s obdivuhodnou fantáziou a veľkým zmyslom pre humor, plná rozkošných, roztopašných postavičiek, ktoré o. i. riešia záchranu Bojnického zámku a ilustrácie Petra Uchnára znásobujú čaro knižky,“ konštatoval pre matičný týždenník predseda poroty. Podľa neho čaro knihy z matičného vydavateľstva nepochybne vzbudí zvedavosť a záujem detského čitateľa o Bojnice a Hornú Nitru.

■ URBANOV BIČ

Laureátkou Ceny Literárneho fondu za pôvodnú slovenskú tvorbu, ktorá sa už dva roky udeľuje aj za dramatické diela, dostala divadelná hra o Milovi Urbanovi od Jany Juráňovej.  Komornú drámu Tichý bič Mila Urbana uviedlo Slovenské národné divadlo, ktoré dostalo za tento počin takisto cenu LF. Generálny riaditeľ SND Marián Chudovský ocenil koncepciu režiséra Romana Poláka, ktorý provokuje práve slovenských autorov k tvorbe, lebo sa ukázalo, že slovenská tvorba vypredáva hľadiská, je kvalitná, prináša rad hereckých možností a na tomto bude prvá slovenská scéna stavať.

Milo Urban je jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej modernej prózy. Dlhé roky ho perzekvovali za to, že od roku 1940 bol šéfredaktorom Gardistu. Cena autorku prekvapila, nečakala, že „zaujme téma fašizmu a ľudí, ktorí žili počas režimov, ktoré nevládali zvládnuť“.

SVEDECTVO O HUSÁKOVI

Podobne sa dočkala ocenenia aj kniha mladého historika Tomáša Černáka za literatúru faktu prelomovým, vôbec prvým spracovaním témy Mladé roky Gustáva Husáka 1913 – 1939. Doteraz nejestvovali nijaké práce na túto tému; autor postavu zobrazil plasticky,  nielen politicky, ale vedno s celkovou situáciou dvadsiatych až tridsiatych rokov, vrátane umenia v každodennosti tých rokov. Tri získané ocenenia pre autorov matičného vydavateľstva sú o to cennejšie, že ukazujú premyslenú vydavateľskú stratégiu a koncepciu Matice, veď ceny sa udeľovali v mnohých kategóriách.

Text a foto: Dušan D. KERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.