Vláda piatich pravicových a liberálnych strán

thumbnail

V Česku sa ku kormidlu dostala široká protibabišovská koalícia. Začiatkom októbra tohto roku sa u našich západných susedov konali voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky. Zvíťazil v nich protibabišovský blok dvoch koalícií zložený až z piatich pravicových a liberálnych strán. Nastala však kuriózna situácia ‒ po voľbách rovnako ako u nás poveruje prezident republiky víťaznú stranu mandátom na zostavenie novej vlády, čo sa však pre náhle zhoršenie zdravotného stavu hlavy štátu nestalo.

Samotné voľby vyhrala relatívne prekvapujúco koalícia SPOLU zložená z troch pravicových strán, a to z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 so ziskom 27,79 percenta hlasov, čo jej zabezpečilo zisk sedemdesiatjeden mandátov v snemovni. Na druhom mieste skončilo hnutie súčasného premiéra Andreja Babiša ANO, ktoré získalo 27,12 percenta hlasov a sedemdesiatdva mandátov. Hnutie ANO získalo viac poslancov do českej snemovne ako SPOLU, a to napriek tomu, že podľa počtu odovzdaných hlasov skončilo až na druhom mieste. Je to spôsobené novým systémom prepočítavania hlasov na mandáty v krajoch, ktorý vzišiel z rozhodnutia ústavného súdu

VYSOKÁ ÚČASŤ

Každý zo štrnástich českých krajov má určený počet kresiel podľa počtu odovzdaných hlasov. Na treťom mieste skončilo zoskupenie PIRSTAN (Česká pirátska strana a Starostovia a nezávislí) so ziskom 15,62  percenta získaných hlasov (37 poslancov). Posledným politickým subjektom, ktorý prekročil päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do Poslaneckej snemovne, bola vlastenecká a protibruselská strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá získala 9,56 percenta hlasov (20 mandátov). Volebná účasť 65,43 percenta registrovaných voličov bola o päť percent vyššia ako v predošlých voľbách a najvyššia od roka 1998.

KRACH ĽAVICE

Vo voľbách do snemovne kandidovalo celkom dvadsaťdva politických subjektov – dvadsať strán a dve koalície. Dovedna hlasovalo 5 375 090 voličov, pätina odovzdaných hlasov však prepadla – celkovo 1 069 359 hlasov. Znamená to, že preferencie vyše milióna voličov nebudú mať vplyv na zloženie Poslaneckej snemovne.

Voľby sa skončili úplným krachom ľavicových strán. Do snemovne sa po prvýkrát od roka 1945 nedostane Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM). Komunisti presvedčili len 3,6  percenta voličov. Výsledok volieb je debaklom aj pre Českú stranu sociálnodemokratickú (ČSSD). Stálica českej politickej scény získala len 4,65  percenta hlasov, sociálni demokrati, ktorí tvoria súčasť dosluhujúcej menšinovej vlády, vypadnú zo snemovne po prvýkrát od roka 1992. Vo voľbách pred štyrmi rokmi dostali 7,27 percenta hlasov. Už vtedy to bol pád, lebo volebný zisk ČSSD v roku 2013 bol 20,45 percenta, čo sociálnej demokracii umožnilo zostaviť vládu. Lídri oboch strán už odstúpili, v KSČM si medzičasom zvolili aj nové vedenie, do čela strany sa postaví europoslankyňa Kateřina Konečná.

■  STAROSTI S PREZIDENTOM

Prezident Miloš Zeman deklaroval, že dá mandát na zostavenie vlády najsilnejšej strane, nie koalícii, ktorú považuje za „podvod na voličoch“. K tomu však nedošlo. Desiateho októbra, v čase, keď sa malo diskutovať o povolebnom vývoji, prezidenta v bezvládnom stave previezli zo zámku v Lánoch do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe. Podľa jeho ošetrujúceho lekára a riaditeľa nemocnice Miroslava Zavorala sú príčinou hospitalizácie komplikácie, ktoré sprevádzajú Zemanove chronické zdravotné ťažkosti. Ako je známe, Zeman dlhodobo trpí neuropatiou dolných končatín, cukrovkou a nedoslýchavosťou. Jeho zdravotný stav je u našich susedov horúcou témou, neschopnosť vykonávať svoju funkciu bráni formálnemu vzniku novej vlády. Hneď po voľbách obe volebné koalície SPOLU a Piráti a Starostovia podpísali memorandum o vôli vytvoriť novú väčšinovú vládu. Medzičasom došlo aj k jeho naplneniu a strany už rokovali o programe a zložení nového kabinetu. Žiadajú prezidenta, aby poveril zostavením vlády lídra SPOLU Petra Fialu, ktorého koalícia zvíťazila vo voľbách. Samotný šéf ANO Andrej Babiš podľa vlastných slov by neprijal prípadné poverenie od prezidenta Miloša Zemana a je pripravený odovzdať vládu bloku piatich strán a byť v opozícii. Koalície SPOLU a Piráti/STAN, ktoré chcú zostaviť kabinet, disponujú v snemovni pohodlnou väčšinou 108 hlasov. O zdravotnom stave českého prezidenta Zemana sa bude radiť novovzniknuté konzílium lekárov. Očakáva sa, že vyhlásenie tímu odborníkov príde zhruba v čase, keď sa 8. novembra po prvý raz zíde novozvolená Poslanecká snemovňa (teda po uzávierke čísla). Až potom bude možné spustiť prípadnú diskusiu o možnosti dočasne zbaviť Miloša Zemana výkonu prezidentských právomocí a ich prenesení na iných ústavných činiteľov. Predsedu vlády by namiesto prezidenta vymenoval predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky.

Radoslav ŽGRADA - Kresba: Ľubomír KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.