Vlastná cesta s cudzími smerníkmi

thumbnail

Ukrajina smeruje k statusu poľnohospodársko-surovinovej kolónie. Európska únia robí na Ukrajine rozsiahlu mediálnu kampaň na podporu svojho priaznivého obrazu a túto taktiku má dobre prepracovanú. Obyčajným ľuďom sľubuje zlepšenie životnej úrovne, modernizáciu všetkých oblastí života, vrátane zmeny národnej identity, ktorá sa po pridružení k EÚ zbaví pozostatkov sovietskej mentality a premení sa na pokrokovú európsku.

Hmlisto sa hovorí aj o možnosti splnenia  ukrajinského sna na bezvízový styk s EÚ. Dnes je totiž pre väčšinu Ukrajincov získanie víza pomerne namáhavým procesom, pri ktorom je jedným z požadovaných dokumentov povedzme aj lekárska správa o zdravotnom stave a o absencii chronických chorôb. EÚ zneužíva komplex menejcennosti voči Rusku. A tak je väčšina Ukrajincov spokojná aj preto, že veľká časť spoločnosti je sklamaná spôsobom vládnutia vlastného establishmentu a prikláňa sa k myšlienke vonkajšieho riadenia krajiny. Zdá sa, že mnohí na Ukrajine sú skutočne presvedčení, že EÚ záleží na rozvoji ich štátu, a nie na čerpaní ukrajinských zdrojov a premene krajiny na poľnohospodársko-surovinovú kolóniu. Veľmi pravdepodobné je, že jedným z dôvodov strčenia hlavy do slučky EÚ je úsilie našich ukrajinských susedov tradične sedieť na dvoch stoličkách a získavať výhody tak z Európy, ako aj z Ruska.

PRIESTOR NA DOVOZ

Ak sa nepredpojato pozrieme na to, kam a k čomu Ukrajina smeruje, pochopíme, že stráca svoje pozície. V roku 2012 predstavoval vývoz Ukrajiny do EÚ pätnásť miliárd eur. Hlavnú jeho časť tvorili výrobky s nízkou pridanou hodnotou a suroviny, zatiaľ čo dovoz z EÚ predstavoval dvadsaťštyri miliárd eur. Jednoduché odstránenie ciel pri tejto štruktúre povedie k stimulácii vývozu surovín z Ukrajiny a na druhej strane k nárastu dovozu hotových výrobkov z EÚ, čo bude mať za následok zničenie zostávajúcich domácich producentov hotových výrobkov, hospodársku degradáciu a zbedačenie obyvateľstva. Podobnú chybu urobila Ukrajina pri vstupe do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) za podmienok, ktoré zhoršili postavenie miestnych výrobcov a otvorili krajinu lacnému zahraničnému dovozu. Následky tejto dohody už začínajú mať tragický vplyv na ukrajinskú priemyslovú výrobu a úplné zrušenie ciel s EÚ zlikviduje tých producentov, ktorí ešte prežívajú. Presnejšie, na Ukrajine dnes existujú dva životaschopné exportné zdroje – metalurgia a poľnohospodárstvo. V asociačnej dohode podpísanej s EÚ sa tvrdo trvá na prísnych kvótach vývozu výrobkov z kovu do Európskej únie, ktoré EÚ nepotrebuje. Navyše, hutné závody na Ukrajine silno závisia od ruského plynu. Napriek tomu, že ukrajinská strana deklaruje diverzifikáciu dodávok, alternatíva k ruskému plynu v realite neexistuje. Ešte horšia je situácia v obchode s poľnohospodárskymi produktmi. EÚ skutočne zrušila dovozné clá na všetky poľnohospodárske produkty, ale zaviedla striktné kvóty na importy z Ukrajiny. Tak na kľúčovú vývoznú komoditu – ukrajinskú pšenicu, predstavuje kvóta iba  milión ton ročne, zatiaľ čo krajina ročne vyprodukuje asi päťdesiat miliónov ton.

RUSKÁ NERVOZITA

Ak Ukrajine hrozia také vážne ekonomické problémy, prečo je z toho nervózne Rusko? Rusko ľahko oželie ukrajinské poľnohospodárske produkty. Problémy sú s produkciou jadrového strojárstva, integrovaného do ruského výrobného reťazca. Už dnes Rusko nemôže posielať objednávky na výstavbu lodí pre potreby čiernomorskej flotily, podobný osud postihol výrobu motorov pre ruské rakety v podniku „Južmaš“. Okrem toho Rusko získava na svojich hraniciach základňu NATO v krajine, ktorá má obmedzenú zvrchovanosť, nesamostatnú politiku a nekontroluje svoje obyvateľstvo. Je to preto, že v skutočnosti sa ukrajinská armáda ako taká likviduje a zostáva iba tzv. centrum špeciálnych operácií, ktoré sa bude zúčastňovať na vojenských operáciách pri riešení kríz na strane EÚ. Znamená to, že sa Ukrajina bez toho, aby vstúpila do NATO, ocitne na druhej strane barikády a napríklad v prípade konfliktu, podobnému vojne v Gruzínsku v roku 2008, bude mať povinnosť robiť zahraničnú politiku v súlade s krajinami EÚ. Inými slovami to znamená stratu suverenity.

V POZÍCII PROTEKTORÁTU  

Pre EÚ bolo hlavným problémom presvedčiť veľký ukrajinský biznis silno orientovaný na Rusko. Ten súhlasil s podpísaním dohody, pretože mu urobili „ponuku, ktorú nemožno odmietnut“, t. j. pritlačili ho a pohrozili mu odobraním kapitálových účtov v Európe, ako to urobili Cypru. Asociačná dohoda s EÚ transformuje Ukrajinu do postavenia protektorátu. Skúsenosti z integrácie východoeurópskych štátov pritom ukázali, že skutočnú výhodu od integrácie s EÚ môžu získať iba krajiny, ktoré majú vlastný plán rozvoja ekonomiky a ktoré tvrdo presadzujú podmienky zmlúv s EÚ, zodpovedajúce ich plánom.  V Lotyšsku, Estónsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku zničila EÚ takmer všetku výrobu a na oplátku nevybudovala nič. Podľa expertov asociačná zmluva s Európskou úniou privedie k uzatvoreniu vyše osem tisíc veľkých podnikov, o malom a strednom podnikaní nehovoriac. Najvyšší predstavitelia ukrajinskej priemyslovej výroby sa usilujú vyrokovať si osobitné podmienky s Ruskom. Lenže na pozadí historicky sa tvoriaceho aktu národnej samovraždy to vyzerá úboho. Ukrajina chcela nástojčivo ísť svojou cestou. O jej schodnosti už tak zaujato nepremýšľala.

Peter JÁNOŠÍK 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.