Volebný pat na Slovensku - Mariáš o Slovensko - reakcia šéfredaktora SNN

thumbnail

SLOVO O SLOVENSKU

 Voľby sa skončili. Karty sú rozdané. Rozdali ich voliči. Komplikovane. Napriek tomu politici už začali hrať mariáš o Slovensko. Ak sa niektorí z politikov tešia z výsledkov volieb – nejde im o Slovensko.  Výsledky volieb nie sú príliš dobrou správou pre Slovensko. Do parlamentu postúpilo osem strán. Táto kombinácia nevytvára veľkú šancu na vytvorenie stabilnej vlády. Dosiaľ pevný slovenský parlamentný pilier, ktorý posúval aj slovenskú ekonomiku vpred, počas ostatných rokov skorodoval a rozpadáva sa. Slovensko nastupuje na cestu krajín, kde sa vlády striedajú ako ponožky, čo narúša politickú stabilitu a rozvoj. Podporení politici sa nehrnú do vládnej koalície, ktorá bude isto komplikovaná na vnútrokoaličné vzťahy. Preto sa začína nahlas skloňovať slovo predčasné parlamentné voľby. Otázkou ostáva, kedy predčasné voľby budú a komu budú viac vyhovovať. Lebo volebný pat nemusia vyriešiť ani skoré predčasné parlamentné voľby. Práve naopak.

Vládny Smer napriek tomu, že získal najviac hlasov, ostáva porazený. Dobieha ho syndróm HZDS, že ostáva silný, ale osamotený. KDH inkasovalo knock out a začína sa ich koniec. Etnická Strana maďarskej komunity už odchádza z vysokej politiky. Nepresvedčil ani Bugár z Mostu – HÍD a sebavedomý Procházka. Pravica mierne prekvapila, najmä SaS a Matovič. Ich dobrý výsledok nikto nepredvídal. Skokanmi volieb je však Slovenská národná strana, Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko a Boris Kollár. No ani skokani nebudú mať priestor vytvMaroš Smolec_1oriť vládu. Ak si to takto zhrnieme, skutočného víťaza volieb niet.

Pre Maticu slovenskú a slovenský národ je pozitívny fakt, že vlastenecké politické strany presvedčili voliča a získali na vážnosti. Mimochodom, tak ako v priereze celej Európy. Teraz možno nastáva ich čas, ako začať pracovať pre Slovensko, Slovenky a Slovákov. Azda túto šancu využijú na sto percent. Lebo teraz už nejde o politické centrály, ale skutočne o Slovensku.

Maroš SMOLEC, šéfredaktor


Kresťanskodemokratické hnutie zostalo pred dverami parlamentu. V sobotu piateho marca sa na Slovensku uskutočnili voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Vo voľbách kandidovalo dvadsaťtri politických subjektov.  Zúčastnilo sa na nich takmer šesťdesiat percent voličov.  Hranicu zvoliteľnosti prekročilo  osem strán. Do parlamentu teda smerujú Smer-SD (28,28 percenta), SaS (12,10 percenta), OĽaNO-NOVA (11,2 percenta), SNS (8,64 percenta), ĽS Naše Slovensko (8,04 percenta), Sme rodina – Boris Kollár (6,62 percenta) a Sieť (5,6 percenta). Do parlamentu sa nedostalo KDH (4,94 percenta) ani SDKÚ-DS (0,26 percenta). Novými stranami v parlamente budú KOTLEBA – Ľudová strana Naše Slovensko, Sme rodina – Boris Kollár a Sieť.

  • MANIPULÁCIE

Kotlebovu stranu sprevádzala  absolútna ignorancia v médiách i politikmi až do uzavretia volebných miestností. Prieskumy verejnej mienky nezverejňovali strany, ktoré získali menej než päť percent,  kde sa strana nachádzala, a nebrala sa do úvahy ani pri modelovaní povolebnej situácie v parlamente. Po voľbách je zrejmé, že jazýčkom na váhach pri zostavovaní vlády bude SNS.

voľby2016_figeľKDH  po dvadsiatich piatich rokoch opúšťa parlament. Podľa dobre informovaných  zdrojov hnutie vzniklo preto, aby zabránilo existencii  ľudovej strany typu Andreja Hlinku, a až do týchto volieb sa mu to aj darilo. Kresťanskú politiku bude zastupovať SNS i ĽS-Naše Slovensko. Práve kotlebovci spôsobili, že najdiskutovanejšou témou tohtoročných parlamentných volieb bol ich vstup do parlamentu. Prekvapil všetkých oslovených počas volebnej noci, čo naznačuje, že nepoznajú realitu na Slovensku alebo ju zámerne deformujú.

KDH odštartovalo kampaň veľkolepo v Poprade. Pomohlo mu aj občianske združenie Aliancia za rodinu, ktoré iniciovalo referendum za rodinu a bolo aj ťahúňom v Národnom pochode za život. Pozorovatelia očakávali, že sa združenie pretransformuje na politický subjekt, ale nestalo sa. Traja z aktivistov skončili na kandidátke KDH, jedna na kandidátke OĽaNO. Aliancia za rodinu (AZR) vo volebnom týždni rozoslala voličom letáky v prospech KDH.  Napriek tomu  KDH dostalo od voličov červenú kartu. Ukázalo sa, že Slovensko potrebuje skutočnú ľudovú stranu.

  • NOVÁČIKOVIA

Netradičnou stranou s nejasným cieľom vystupovala  v predvolebnej kampani strana Sme rodina – Boris Kollár. Už sám názov Kolárovej strany bol zaujímavý. Nehovoriac o bilbordoch, na ktorých hlásal, neverte politikom, verte mne. Či nevoľte politikov, voľte Borisa. Ak rátal, že osloví recesistov, azda sa mu to podarilo. Viac o strane prezradila dvojka na kandidátke Milan Krajniak. Pred voľbami vydal knižku Banda zlodejov, v ktorej sa čitateľ dozvedel, kto je pre Krajniaka vzorom politickej moci: Václav Havel, Fedor Gál, Peter Zajac a ďalší, čím prezradil jasné čechoslovakistické  vymedzenie  strany. Ak si uvedomíme, že počas volebného obdobia si budeme pripomínať sté výročie vzniku Česko-Slovenska, vzniká otázka, akú úlohu bude plniť v parlamente táto strana?

  • TVRDÉ SLOVÁ

Igor Matovič priniesol do parlamentu vulgárny štýl politiky, ale to sa zrejme páči voličom, odchovaným na televíznych seriáloch typu Farma. Na jeho expresívny jazyk si verejnosť pomaly zvykla, aj na výstredné kádrovanie politických oponentov.  Ale agresívny slovník voči Ruskej federácii, aký použil  v predvolebnej kampani, si mohol odpustiť.  Najmä ak s Ruskom pri  ochrane kresťanských hodnôt Európy  ráta aj  pápež František.

Eva ZELENAYOVÁ - ilustrácia: A. MIŠANEK, Ľ. KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.