Vraj sme už občania Európskej únie

thumbnail

Eurokomisár Maroš ŠEFČOVIČ o národnom cítení mladých Slovákov. To, že mladí cítia skôr národne ako európsky, označil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič za problém, s ktorým bojujú viaceré členské krajiny. „Je to naozaj otázka, ako vysvetliť mladým ľuďom, že sú občanmi nielen Slovenskej republiky, ale aj Európskej únie,“ povedal 9. mája na oslavách Dňa Európy v Bratislave Maroš Šefčovič, ktorý pôsobí aj ako európsky komisár pre Energetickú úniu. Zmeny by sa podľa neho mali urobiť v školských osnovách. „Popri histórii Slovenska by sa úplne prirodzene učila aj spoločná história Európy, aby sme sa viac dozvedeli o svojich susedoch, aby sme sa viac dozvedeli o tom, čo sa v Európe dialo. No a hlavne aj to, ako Európska únia funguje,“ povedal Maroš Šefčovič. Nuž veru, Slovensko je súčasťou európskej histórie, otázka znie, ako dnešní žiaci a študenti poznajú históriu svojho štátu. Tú  by sa azda mali naučiť najskôr, až potom sa môžu učiť históriu iných štátov, ale to je predsa jasné každému. Iba ak by niekomu vyhovovalo, že kto nepozná vlastnú históriu, nebude mať vlastnú budúcnosť.

ČO KOHO MOTIVUJE

K tomu, že Slovensko od 1. júla preberie predsedníctvo v Rade EÚ, povedal M. Šefčovič toto: „Som veľmi rád, že Slovensko sa k tejto úlohe postavilo tak zodpovedne, lebo vidím, že sme tam veľmi dobre zastúpení aj počtom nových mladých diplomatov. Je tam veľká skupina mladých ľudí, ktorí práve ukončili stáže a sú veľmi motivovaní“.

Veď áno, je to pekné. Ale čo potom znamenajú výsledky prieskumu, podľa ktorého vyše polovica mladých Európanov vo veku od šestnásť do tridsať rokov sa cíti byť pre ekonomickú krízu vo svojej krajine marginalizovaná. Väčšina respondentov – až päťdesiatsedem percent v dvadsiatich štátoch EÚ – sa cíti byť odsunutá na okraj spoločnosti. Čísla sú najvyššie v krajinách, ktoré najviac postihla kríza. Dominujú Grécko, Portugalsko, Cyprus a Španielsko. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometer, ktorý nedávno publikoval Európsky parlament. Na Slovensku sa cíti marginalizovaných až šesťdesiattri percent mladých ľudí.

ODSÚVANÍ BOKOM

Marginalizácia znamená v preklade odsúvanie na okraj. Nevedno, či pán Šefčovič nechtiac prezradil niečo z neoficiálnej agendy EÚ, podľa ktorej treba v mladých, aby neboli odsúvaní na okraj, pestovať vrelý vzťah k orgánom EÚ, no vrelý vzťah k vlasti nie je príliš žiaduci. Ešte možno tak pri fandení reprezentantom štátu v športe, tam je to azda prípustné...

Inak z prieskumu tiež vyplýva, že až šesťdesiatjeden percent mladých v EÚ nechce študovať, absolvovať prax ani pracovať v inej krajine Únie. Slovákov s týmto postojom je päťdesiatosem percent. Na prieskume sa zúčastnilo 10 294 Európanov vo veku od šestnásť do tridsať rokov vo všetkých dvadsiatich ôsmich členských štátoch EÚ a uskutočnili ho v dňoch od 9. do 25. apríla 2016.

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ – Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.