VŠIMLI SME SI

Chrapúnstvo bolo vždy chrapúnstvom. Bez ohľadu na to, či sa ho niekto usiluje obhájiť „módnymi trendmi“ alebo iba „omladením“ vysielania. Keď sa z éteru ozve: „Ahoj, Robo,“ človek si myslí, že to zas nejaký trendový tínedžer robí lacnú „zábavu“ v lacnom komerčnom rádiu. A že sa, aj keď očividne nerozumie problematike, vydáva za naslovovzatého odborníka.

Ahoj, Robo, no, veď teda...

Takáto rozhlasová epizódka zapadne akurát tak medzi telefonáty s poslucháčkami, ktoré ochkajú pri každom spojení so svojím vysneným sexidolom mužského pohlavia v tom alebo onom rádiu. Teda v súkromnom, opakujeme. Lenže podvečer v predmedardovskú sobotu sa podobná sprcha ozvala z rádia, ktoré si nemôže a nesmie dovoliť nijaké „hej ty“ už len preto, že je verejnoprávne a že je platené aj z nášho koncesionárskeho výpalného a čiastočne aj z daní. Teda z verejnoprávneho média. Iba pre zvedavých – bolo to niekedy medzi osemnástou a devätnástou hodinou a pravdepodobne to zaznelo v programe, ktorý vysielal prvý okruh. Kedysi výkladná skriňa média. „Moderátor“ sa tam v nejakom slovnom vstupe pokúšal byť vtipný a vyprodukoval čosi ako glosu, ktorej obsah si hneď nechal schváliť „Robom“, a potom mu povedal aj ono „ahoj, Robo, no...“ alebo niečo také zahundral. A teraz vážne. Kódex redaktora verejnoprávneho média zakazuje prejavovať akékoľvek sympatie a antipatie ku komukoľvek na politickej scéne. Inými slovami – redaktor verejnoprávneho média si cez éter netyká s politikmi a už vôbec nie s predsedom vlády. Nech si to robí v nejakej mediálnej lokálke, ak má dostatok poslucháčov obdivujúcich taký „vysoký“ intelekt. Nech nás však verejnoprávne médium neznásilňuje plytkosťami podobného kalibru. Ide naozaj o znásilňovanie, keďže my nie sme tí, ktorí by vynútenému vzťahu poslucháč – RTVS mohli povedať nie. Minimálne v ekonomickej rovine koncesií. Alebo čo tak... ale nie, zatykať generálnemu riaditeľovi RTVS mi nedá, už len preto, že sa usilujem byť slušný.

Ján ČERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.