Vučićov triumf prevýšil všetky očakávania

thumbnail

Jednoznačné výsledky volieb v Srbsku znamenajú totálne fiasko opozície. Srbsko 21. júna 2020 ako vôbec prvá krajina v období koronavírusovej pandémie uskutočnila svoje voľby. Dátum bol z ústavného hľadiska vybraný ako posledný možný po odložení pôvodného aprílového termínu. Pre koronu zároveň došlo k spojeniu termínu parlamentných volieb, volieb do lokálnych samospráv a volieb do orgánov autonómnej oblasti Vojvodina do jedného dátumu. Krajina sa tak vyhla ústavným komplikáciám aj za cenu zdravotných rizík spojených s ešte stále nedoznenou vlnou pandémie.

Najmä pre obavy z epidémie (okrajovo aj pre bojkot časti opozície) sa na hlasovaní zúčastnila len polovica z celkového počtu vyše šesť a pol milióna oprávnených voličov, ktorí si mohli vybrať z ponuky dvadsaťjeden politických zoskupení. Novinkou bol znížený volebný cenzus. Politické zoskupenia tak po novom potrebovali prekonať len trojpercentný prah na vstup do parlamentu.

REKORDNÝ ZISK

Napriek predvolebným prieskumom verejnej mienky, ktoré avizovali víťazstvo najsilnejšej vládnej Srbskej pokrokovej strany (SNS) prezidenta Aleksandra Vučića, výsledok volieb prevýšil všetky očakávania. Pri volebnej účasti najnižšej za posledných tridsať rokov sa Vučićovej SNS s vyše šesťdesiatimi dvoma získanými percentami podpory podarilo prekonať všetky doterajšie rekordy. Úspech vládneho tábora podčiarkol aj výsledok Vučićovho koaličného partnera Ivicu Dačića, ktorý so svojou Socialistickou stranou Srbska (SPS-JS) dosiahol takmer jedenásťpercentný výsledok. V Skupštine, dvestopäťdesiatčlennom zákonodarnom zbore, tak bude mať budúca vláda jednoznačnú dominanciu ‒ stoosemdesiatdeväť plus tridsaťdva poslancov. Jedinou, aj to proti vláde konštruktívne naladenou opozíciou, ktorá bude zasadať v parlamente, bude Srbský patriotický zväz (SPAS) bývalého vodnopólistu Dušana Šapića. Takmer monolitné zloženie Skupštiny spestria  predstavitelia menšinových zoskupení, ktoré majú podľa zákona automaticky zabezpečené zastúpenie. Okrem najsilnejšieho Zväzu vojvodinských Maďarov, ohlasujúceho podporu budúcej vláde, tak budú v parlamentných laviciach sedieť aj predstavitelia dvoch bosniackych zoskupení zo Sandžaku a Albánci z južného Srbska. Z politiky na celoštátnej úrovni následkom volieb vypadli dlhoročné stálice srbskej politiky, ktoré sa, ľudovo povedané, už „prežili“. Sem možno rátať Vojislava Šešelja a jeho Srbskú radikálnu stranu, Nenada Čanka s jeho Ligou soc. demokratov Vojvodiny, Čedomira Jovanovića s jeho progresívcami z Liberálno-demokratickej strany a ďalších. Celkovo možno konštatovať, že voľby priniesli opozícii neslýchanú katastrofu, ktorú len čiastočne zmierňuje fakt, že chabé ostatky viacerých opozičných strán si zachovali zastúpenie vo vojvodinskej skupštine.

TRIUMF A PÁD

Viacero analytikov sa zhodlo, že za volebnými výsledkami treba vidieť jednak výsledok pomerne úspešnej hospodárskej Vučićovej politiky, ktorej sa podarilo na jednej strane pomaly, ale isto získavať zahraničné investície, a tým pomaličky posilňovať aj ekonomiku krajiny i dôveru v lepšiu budúcnosť u občanov. Vučić na druhej strane svojou politikou balansovania medzi tlakmi Západu a podporou Moskvy, resp. Číny, dokázal pre Srbsko dosiahnuť oveľa lepšiu rokovaciu pozíciu v kľúčovej otázke srbskej budúcnosti, ktorú predstavuje Kosovo a Metohija. Srbsko tým, že sa dosiaľ nenechalo natlačiť do nijakých nevýhodných dohôd, nemá zviazané ruky a môže ešte stále pomýšľať na viacero alternatív vývoja, resp. na to, že aj v bitke zdanlivo definitívne stranenej môže ešte vždy uhrať dôstojný výsledok. Za výsledkom treba tiež vidieť aj mimoriadne nešťastnú politiku opozície, ktorá uviedla svojich sympatizantov do totálneho zmätku. Jej nejednotnosť predznamenala katastrofu. V tejto súvislosti sa ukazuje ťah vlády na zníženie kvóra potrebného na vstup do parlamentu ako majstrovský trik. Na jednej strane sa ním formálne manifestovala ústretovosť, na druhej strane kalkulácia s jeho ničivým účinkom sa ukázala ako devastujúco presná. Trojpercentný cenzus totiž oslabil sebazáchovný pud opozície a povzbudil samoľúbosť mnohých jej vodcov, ktorí dali prednosť samostatnej kandidátke pred v Srbsku zvyčajným predvolebným združovaním. Práve na tejto samoľúbosti pohoreli. Dielo opozičnej skazy dokonali šarvátky týkajúce sa bojkotu, ktorý vyhlásia najradikálnejšia časť opozície (Zväz za Srbsko, Demokratická strana) a pôvodne aj Hnutie slobodných občanov herca S. Trifunovića. Medzi bojkotujúcimi a trifunovićovcami, ktorí si to na poslednú chvíľu rozmysleli, sa tesne pred voľbami rozhorel boj, v ktorom vzájomne sa obviňujúc zo zrady zabudli aj na Vučićovskú „diktatúru“. Prosto tragikomédia. Bojkot, ako sa dalo čakať, nebol úspešný a najviac pomohol práve Vučićovi, ktorý vďaka nemu mohol deklasovať opozíciu aj v jej doterajších lokálnych baštách v rámci lokálnych volieb.

NAJŤAŽŠIE LEN PRÍDE

Rozruch okolo volieb však v Srbsku pomerne rýchlo opadol a do hlavnej pozornosti nielen médií sa dostal najbližší program súvisiaci s najnovšou americkou iniciatívou vo veci Kosova. Už pred voľbami sa veľa hovorilo o najbližšom stretnutí delegácií z Belehradu a Prištiny, ktoré sa má uskutočniť 27. júna pod patronátom americkej diplomacie vo Washingtone. Stretnutiu predchádzala návšteva S. Lavrova v Belehrade a na 24. júna naplánovaná Vučićova návšteva u V. Putina v Moskve. Za americkou iniciatívou presvitá priam kŕčovitá snaha Trumpovej administratívy o nejaký rukolapnejší zahraničnopolitický úspech ešte pred voľbami. Analytici sa rozchádzajú v názoroch na možný vplyv srbských volieb na jeho priebeh, kým jedni tvrdia, že voľby posilnili Vučićove možnosti odporu proti prípadnému nátlaku vo veci uznania Kosova, iní sú presvedčení, že práve naopak, politická dominancia na domácej pôde umožní Vučićovi pristúpiť na nepopulárne ústupky vo veci Kosova výmenou za nejaký ten bonbónik v podobe ekonomických stimulov. Pravda je skôr taká, že americká iniciatíva v dohľadnom čase zásadný prelom neprinesie.

 

Martin JARINKOVIČ ‒ Foto: zdroj internet

Foto (zdroj: internet):

Aleksandar VUČIĆ vo volebnej centrále Srbskej pokrokovej strany ohlasuje víťazstvo.

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.