Vyšehradská štvorka tlačí na Brusel

thumbnail

Samit o potravinách vo Varšave pod taktovkou Slovenskej republiky. Samit premiérov Vyšehradskej štvorky o problematike dvojakej kvality potravín v rámci členských štátov Európskej únie sa uskutočnil z iniciatívy Slovenska vo Varšave. Výsledkom samitu je okrem iného aj deklarácia, ktorá opisuje problémy súvisiace s dovozom nekvalitných výrobkov do „nových“ členských krajín Európskej únie. „Budeme žiadať Európsku komisiu, aby rázne zakročila proti takýmto praktikám,“ povedal ešte pred varšavským stretnutím predseda vlády SR Robert Fico. Podľa neho ide o hlas štyroch premiérov za šesťdesiatpäť miliónov ľudí. Zvolanie samitu predseda vlády avizoval v čase, keď ministerstvo pôdohospodárstva spolu so štátnymi veterinármi potvrdilo dôkazmi dvojakú kvalitu potravinových výrobkov predávaných v krajinách Únie.

■ DÔKAZY NEPUSTIA

Štátna veterinárna a potravinová správa v rámci odborného laboratórneho výskumu odobrala vzorky dvadsiatich dvoch potravín, ktoré sa predávali v maloobchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kittsee a Hainburg, a zistila, že takmer polovica testovaných výrobkov nadnárodných výrobcov bola v Rakúsku kvalitnejšia ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky. Podobná situácia vyvolala spotrebiteľský vzdor aj u susedov v Českej republike. Tamojší premiér Bohuslav Sobotka dokonca navrhol, aby sa na mimoriadnom samite Vyšehradskej štvorky pre rozdielnu kvalitu potravín zúčastnil aj zástupca Európskej komisie.

O niečo neskôr, 6. marca, sa v Bruseli uskutočnilo zasadnutie rady ministrov pôdohospodárstva EÚ, na ktorom Slovensko spolu s Maďarskom predostrelo otázku zabezpečenia rovnakej kvality a zloženia potravín, ktoré nadnárodné koncerny predávajú na rôznych trhoch pod tou istou značkou. Ani Brusel nemôže brať na ľahkú váhu obchodný priestor so šesťdesiatimi piatimi miliónmi spotrebiteľov, preto je nádej, že sa situácia bude meniť na prospech doterajších spotrebiteľov „druhej kategórie“, teda aj nás na Slovensku. Riešením problému dvojakej kvality potravín vytvorením európskej legislatívy by tak konečne mohlo dôjsť k zamedzeniu dovozu niektorých potravín síce v rovnakom obale, ale v rozdielnej, teda v nižšej kvalite.

■ VÍTAJÚ INICIATÍVU

„Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta iniciatívu predsedu vlády SR Roberta Fica riešiť problematiku dvojitej kvality potravín na mimoriadnom samite krajín Vyšehradskej štvorky a apelovať na Európsku komisiu, aby zabránila nadnárodným spoločnostiam dovážať na trhy nových členských krajín rôzne kategórie potravín,“ konštatuje sa v aktuálnej správe z prostredia SPPK. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora to pokladá za zavádzanie slovenského spotrebiteľa. „Nevidíme dôvod, prečo by mal práve slovenský spotrebiteľ konzumovať potraviny s väčším množstvom konzervantov a pridávaných látok, nižším obsahom mäsovej zložky či nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru,“ pripomína SPPK a opätovne apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby sa pri kúpe pozornejšie zaoberali pôvodom potravín. Zárukou kvality, bezpečnosti a čerstvosti sú aj naďalej slovenské, regionálne potraviny vyrobené z domácich surovín, navyše pod stálou kontrolou a bez  špekulatívnych praktík.

INÉ CHUTE?

Aj preto veľa ľudí chodí potraviny nakupovať za hranice Slovenska. Podľa prieskumov sú u našich západných susedov tie isté potraviny kvalitatívne neporovnateľné. Aj bývalý komisár pre zdravie John Dalli dávnejšie priznal, že do strednej a východnej Európy môžu ísť menej kvalitné potraviny. Podľa firiem vraj „máme iné chute“. Podozrenie, že výrobcovia pod rôznymi zámienkami dodávajú do nových členských štátov EÚ menej kvalitné produkty obsahujúce rôzne náhrady, sa objavilo už pred niekoľkými rokmi a potvrdili ho aj rôzne nezávislé výskumy a rozbory. Ak máte poznatky o podobných praktikách, nenechajte si ich iba pre seba! Zbierajte dôkazy, fotografujte návody a informácie na obaloch a svoje zistenia dávajte na vedomie kompetentným, trebárs aj našim europoslancom v Bruseli..

Ivan BROŽÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.