Vysoké ocenenie za Rok Ľudovíta Štúra

thumbnail

3 OTÁZKY PRE: PETRA CABADAJA, vedeckého tajomníka Matice slovenskej

  • Minister kultúry vám udelil striebornú medailu a pamätný diplom. Za čo je táto pocta?

V diplome sa uvádza, že za aktívny prístup k dôstojnému programového zabezpečeniu Roka Ľudovíta Štúra 2015. Osobne to vnímam ako ocenenie MS, ktorá vlani pripravila najviac štúrovských podujatí, a to na celom území našej vlasti! Kto neverí, ten nech si na matičnej internetovej stránke prečíta súhrnnú správu. V spolupráci s viacerými partnermi sa nám podarilo posunúť štúrovský odkaz do širších domácich aj medzinárodných kontextov a súvislostí.

  • Ktoré z podujatí MS v rámci Roka Ľudovíta Štúra 2015 v spoločnosti zarezonovali najviac?

Najväčší záujem a ohlas vyvolal projekt Po štúrovských stopách v slovenských regiónoch, prioritne určený mladšej generácii. Hlavným cieľom nášho úsilia bolo atraktívne sprítomnenie odkazu štúrovskej generácie prostredníctvom popularizačných prednášok, recitácie štúrovskej poézie, hudby a divadelného predstavenia v dobových kostýmoch. Podujatia sme uskutočnil v  dvanástich mestách a zúčastnilo sa na nich vyše dvetisícpäťsto záujemcov. Opomenúť nemožno ani sériu stretnutí so žiakmi a s učiteľmi mnohých slovenských základných škôl, ktoré reflektovali najmä 170. výročie vzniku SNN.

  • Rok 2016 bude patriť Svetozárovi Hurbanovi Vajanskému. Čo v rámci neho pripravujete?

Pred niekoľkými dňami sme oficiálne vyhlásili literárnu súťaž pre študentov vysokých škôl  Matičná esej 2016: Vajanského odkaz dnešku. Podieľať sa budem na príprave vedeckej konferencie a podujatiach venovaných výročiam Slovenských pohľadov. Vajanský, samozrejme, dôstojne zarezonuje aj na 50. ročníku nášho najstaršieho literárneho festivalu Slovesná jar v Martine (7. – 10. jún), na Národných matičných slávnostiach v Komárne (29. – 31. júl) i na ďalších podujatiach.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.