Vysoké percento úmrtí na Slovensku

thumbnail

Hlava štátu žiada poveriť niekoho zodpovedným manažovaním krízy. Výmena renomovaného odborníka na čele Východoslovenského ústavu srdcových chorôb za študovaného hutníka vyvolala búrlivý ohlas nielen v odborných a politických kruhoch, ale aj medzi bežnými ľuďmi. Prosto sa to prieči zdravému rozumu. Nejde ani tak o podstatu, že hutník bude riadiť doteraz jednu z najúspešnejších nemocníc na Slovensku v boji proti narastajúcej úmrtnosti pacientov na ochorenie COVID-19, ide o ukážku priorít, aké rieši v týchto dňoch minister zdravotníctva. Zároveň ide aj o chaos nielen riadiaci, ale už aj myšlienkový. Kým predseda vlády o povinne dobrovoľnom plošnom a opakovanom testovaní hovorí ako o „vylodení v Normandii“, minister práce ako o SNP II,  tak minister zdravotníctva zrazu na prvej tlačovej konferencii ku Covid automatu pri príležitosti jeho uvedenia do praxe povie, že „nám narastá počet pozitívnych, lebo sa zvýšila mobilita“. Jednoducho ľudia v obavách zo straty obživy húfne chodia na testovanie.

  • KOALIČNÝ ROZVRAT

Je normálne, ak opozícia kritizuje vládnucu moc za jej rozhodnutia. Napríklad, ak bývalý minister zdravotníctva Drucker vyhlási, že „premiér nemá nad sebou kontrolu a nemá právo pokračovať vo funkcii“. Nie je však normálne, ak to isté, iba inými slovami, vyjadrujú členovia strán jeho koaličných partnerov, prípadne samotné ich stranícke vedenie. Mimoparlamentná opozícia jednomyseľne hovorí: „Ak trio Sulík ‒ Remišová ‒ Kollár nezasiahne, následky budú veľmi vážne. Len títo traja môžu okamžite zmeniť situáciu a donútiť Matoviča, aby odišiel.“ Bývalý minister zdravotníctva Drucker ešte tvrdí, že „Matoviča nikto nerešpektuje, pričom ‚vedome‘ poškodzuje Slovensko“.

Prieskumy sú jednoznačným zrkadlom toho, ako voliči na Slovensku vnímajú rozhodovanie vlády pri znižovaní následkov pandémie ‒ tak zdravotných, ako aj sociálno-ekonomických. Podľa nich vláda akoby nemala morálne právo pokračovať. Až sedemdesiatosem percent ľudí predsedovi vlády nedôveruje. A on hľadá vinníka za svoje politické zlyhania. V krajine vládne chaos. Autorita štátu je žalostná, slovo premiéra stratilo váhu. Predstaviteľka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová hovorí o dezorientovanej štátnej moci. „Uprostred tohto týždňa sme sa dozvedeli, že epidemiologická situácia na Slovensku je naďalej mimoriadne zlá, britská mutácia vírusu už stihla zamoriť viaceré kraje. Spolu s tým sme sa dozvedeli, že situácia vlastne nie je až taká zlá, pretože umožňuje od pondelka návrat časti detí do škôl. Zároveň sme boli (stále tou istou tlačovkou) upovedomení, že situácia je predsa len zlá, preto sa sprísnia niektoré opatrenia,“ vyjadrila sa Bihariová.

  • PREMIÉR NEVLÁDNE

Predseda vlády pred nedávnym rozhodujúcim rokovaním vlády skonštatoval, že on by žiadne školy neotváral. Napísal, že nevie, ako sa k tomu nakoniec postaví vláda, ale drží jej palce, aby vyrokovala dobré rozhodnutie. „Takýto stav právneho a inštitucionálneho chaosu sme nezažili od čias Samovej ríše,“ pokračuje v kritike Matoviča a jeho vlády Irena Bihariová, ktorá si všíma aj vypovedanie poslušnosti niektorých samospráv či vyjadrenie ministra Krajniaka, že „oni“ z nich viac bláznov robiť nebudú. Pol roka nariaďuje štát občanom povinnosť zdržať sa v obydlí, no až po takom dlhom čase zistí, že ústavný zákon to neumožňuje a musí ho prepísať. A ústavný zákon dodnes nedovoľuje štátu ani to, aby pre ochranu verejného zdravia vykonal zásah do telesnej integrity a vynucoval odber biologického materiálu.

„Bez antigénového testovania by bola situácia okolo nového koronavírusu násobne horšia,“ myslí si premiér a pokračuje „myslím si, že pri päťeurovej náhrade si väčšina samospráv de facto zarobí na tom testovaní alebo im ešte nejaké peniažky zostanú. Áno, v niektorých prípadoch, keď im tam príde mimoriadne málo ľudí, tak vtedy prerobia. Ale vtedy sa treba dohodnúť s vedľajšou obcou a spojiť sa dokopy,“ skonštatoval na margo sťažností zo strany samospráv. Starostom, ktorí sa rozhodnú nerešpektovať rozhodnutia vlády, môže podľa jeho slov hroziť „kriminál“.

Starostovia a primátori v spoločnom vyhlásení upozorňujú na hroziaci kolaps Covid automatu, pričom razantne odmietajú testovať ľudí na ochorenie COVID-19 a „suplovať tým úlohu štátu“. Vo vyhlásení tiež uviedli, že ministerstvo zdravotníctva nezabezpečilo dostatočný počet mobilných odberových miest. S kritikou prichádzajú aj obe samosprávne stavovské organizácie – Združenie miest a obcí Slovenska a Únia miest Slovenska. Samosprávy od polovice novembra plnia úlohy inštitúcií, bežne spadajúcich pod rezort zdravotníctva, ich pôvodná volebná agenda už vyše pol roka stojí. Sú na pokraji ekonomického krachu, lebo neplánovane vydávajú zdroje na to, čo by mal hradiť štát.

  • POSTREH POLITIČKY

Anna Belousovová, bývalá ministerka školstva a v súčasnosti opozičná politička, si vôbec nebrala „servítku pred ústa“, keď vyhlásila: „Kšefty na úkor štátu pokračujú, iba zisky z nich zmenili adresátov. (...) Slovensko má vyše päť miliónov obyvateľov. Z nich väčšina je na rozdiel od verchušky duševne zdravá, a preto sa nájde dosť statočných, ktorí budú vedieť ponúknuť Slovensku normálnu alternatívu života,“ píše bývalá šéfka národniarov a dodáva, že Slovensko si zaslúži iný osud, ako má dnes.

Ivan ČERNÝ – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.