Vyvrcholili Národné matičné slávnosti 2016

thumbnail

Národný panteón v Martine sa rozrástol o podobizne Vajanského a Furdeka. Tohoročné Národné matičné slávnosti, pripomínajúce Pamätný deň Matice slovenskej, ktorý je v kalendári 4. augusta, trvali dlhšie ako po iné roky. Začali sa trojdňovým matičným podmanením si Komárna (o čom SNN informovali v poslednom čísle) a vyvrcholili 17. augusta v matičnom sídle v Martine. Vo výročný deň úmrtia Svetozára Hurbana Vajanského (17. 8. 1916), politika, básnika, prozaika, kritika, novinára, publicistu a vydavateľa, konalo sa rozšírené slávnostné zasadanie predsedníctva Matice slovenskej za účasti predsedov matičných krajských rád, niektorých členov výboru a prezídia Matice, ale aj vzácnych hostí.

Poctila ho svojou prítomnosťou podpredsedníčka parlamentného výboru pre školstvo a vzdelávanie Eva Smolíková v zastúpení predsedu parlamentu a zároveň predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka, zúčastnil sa na ňom aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš.

HURBANOV ROK

Matičné predsedníctvo sa jednoznačne rozhodlo vyhlásiť budúci rok za Rok Jozefa Miloslava Hurbana, pretože tento významný slovenský politik, prvý predseda Slovenskej národnej rady, sa narodil pred dvesto rokmi v Beckove. Prítomný trnavský župan Tibor Mikuš oznámil, že budúci rok bude Hurbanovým rokom aj v Trnavskom kraji a celý rad akcií pripraví kraj vedno s Maticou slovenskou, cirkvami a dvoma trnavskými univerzitami. Poslankyňa Eva Smolíková vyjadrila potešenie nad iniciatívou Matice a Trnavského kraja, pričom zdôraznila význam budovania vlastenectva u našich mladých ľudí, kde dôležitú rolu by malo hrať naše školstvo. Prítomný riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu Ľudovít Hajduk zdôraznil, že pripomínanie si odkazu našich národných buditeľov nielen v učebniciach dejepisu a slovenčiny má v súčasnosti, vo svete akoby bez hodnôt, veľký význam.

UNIKÁTNE EXPONÁTY

SONY DSC
Hostia na odhalení busty Vajanského pred budovou Matice slovenskej v Martine.

Popoludní sa na otvorení výstavy pri príležitosti deväťdesiateho výročia slávnostného otvorenia druhej matičnej budovy, súčasného sídla Matice slovenskej na Ulici Pavla Mudroňa, zúčastnili aj predstavitelia Hlbokého a Trstenej, ako aj cirkví. Záujemcovia môžu vidieť unikátne archívne dokumenty z roku 1926, keď Maticu navštívil vtedajší prezident Masaryk, do 31. októbra tohto roka.

Matičiari a hostia presunuli na matičné nádvorie, kde v Parku sv. Cyrila a Metoda tohoročné Národné matičné slávnosti vyvrcholili. K doterajším bustám národných a matičných osobností pribudla busta Svetozára Hurbana Vajanského z dielne Ladislava Saba z Galanty a busta Štefana Furdeka, zakladateľa Slovenskej ligy v Amerike, ktorú vyhotovil Tomáš Polonský z Modry. Postavenie deviatej a desiatej busty významne finančne podporili Andrej Danko, predseda SNS, a Prvá slovenská katolícka Únia v USA a v Kanade. Predseda tejto ustanovizne Andrew Rajec prisľúbil navštíviť sídlo Matice slovenskej na budúci rok.

 „Slovensku veľmi chýba panteón vzácnych osobností národných dejín, takže my v Martine, v sídle Matice, to naprávame a k Bernolákovi, Franciscimu, Moysesovi, Kuzmánymu, Hlinkovi, Štúrovi a Cígerovi Hronskému pribudli dnes ďalší dvaja dejatelia,“ uviedol predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý busty spoločne s hosťami odhalil.

Irena BERKOVIČOVÁ – Foto: PR MS


Zaslúžený obrovský ohlas matičných slávností na našom juhu

Matičiari si podmanili Komárno. Nikdy nedobytú komárňanskú pevnosť na sútoku Váhu a Dunaja si podmanili 29. až 31. júla 2016 matičiari z celého Slovenska. Národné matičné slávnosti, ktoré sa už tradične konajú pri príležitosti pamätného dňa Matice slovenskej 4. augusta na počesť jej založenia v roku 1863, sa v tomto roku nekonali ako tradične v Martine, ale v Komárne. A bolo to výborné rozhodnutie oslavovať Maticu slovenskú v Komárne. V tomto našom najjužnejšom i najteplejšom meste Matica ukázala, prečo ju potrebujeme.

matičné slávnosti 2016Do Komárna na Národné matičné slávnosti prišli tisícky návštevníkov z celého Slovenska a mnohí zo Slovákov objavili mesto, v ktorom sa Váh vlieva do Dunaja (povestný Vogatisburg?), mesto so spomínanou nedobytnou pevnosťou, s námestiami plnými sôch a búst, na jednom z nich je aj Štefánik a na najväčšom kruhovom objazde súsošie sv. Cyrila a Metoda, rodisko Jókaia i Lehára, vplyvné mesto z čias rakúsko-uhorskej monarchie, mesto s čistými zelenými parkami – malebné Komárno.

PRÍKLAD PRIMÁTORA

Treba spomenúť aj prívetivých a pohostinných domácich, osobitne primátora mesta Lászlóa Stubendeka, ktorý pred komárňanskou radnicou prijal matičiarov na čele s jej predsedom a poslankyňou NR SR za SNS Evou Smolíkovou. Primátor, čo je iste pozoruhodné, hral aj na organe počas svätej omše v Kostole sv. Ondreja, ktorou slávnosti v nedeľu vyvrcholili.

Piatok a sobota patrili folklóru, ale aj množstvu sprievodných akcií. V bohatom, viac ako tridsaťhodinovom programe vystúpilo na troch pódiách štyristodeväťdesiat účinkujúcich z celého Slovenska. Prišli zo Serede, z Pustých Sadov, Mane, Močenka, Pozdišoviec, Dunajskej Stredy, Nových Zámkov, Čakajoviec, Bardejova i z chorvátskeho Osijeka, súbor Rosička z Budapeši a bola tu aj komárňanská dychovka Veselá kapela. V programe dominoval domáci folklórny súbor Slovenskí rebeli a Dramatický krúžok Gymnázia Ľudovíta Šuleka, ktorý v amfiteátri uviedol dvadsiatu ôsmu reprízu svojho vlastného muzikálu Sen noci svätojánskej.

PRÍKLADNOSŤ MESTA

„Matica slovenská v Komárne dokázala, že jej poslaním je spájať. Vďaka skvelým domácim organizátorom sme ukázali Slovensku, že aj takáto je 153-ročná Matica,“ uviedol jej predseda Marián Tkáč. Spokojnosť neskrýval ani hlavný organizátor Jozef Černek, ktorý zdôraznil, že „mesto Komárno je mestom dvoch riek, dvoch národov, ale najmä kultúrnych ľudí, ktorí majú radi svoju krajinu aj svoje mesto“. Po prevzatí Ceny predsedu Matice slovenskej sa poďakoval svojim spolupracovníkom, stovke dobrovoľníkov, zväčša z radov oboch domácich účinkujúcich súborov, vďaka ktorým zvládli mimoriadne náročné podujatie. Spomedzi nich vymenujme aspoň Pavla Boroša, Robertu Krmáškovú, Janku Pipíškovú či Janku Mačicovú.

Nakoniec dajme priestor myšlienke, ktorú vyriekol na adresu matičných slávností slovenský kaplán komárňanskej farnosti Rudolf Kopinec: „Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí prišli do Komárna a využili svoj dar talentu, vďaka ktorému mesto výrazne ožilo.“

Irena BERKOVIČOVÁ – Foto: (mrs)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.