Vyzvali Csákyho, aby priznal občianstvo

thumbnail

Horlí za autonómiu a agendu Fideszu

Slovenské národné noviny upozorňovali, apelovali, vyzývali. Opakovane, zrozumiteľne. Napriek tomu i napriek zákonnej povinnosti konať však štát nekonal. Nekonal, aj keď mu to zákon prikazuje v situácii, keď sa verejne poukáže na podozrenie z páchania trestného činu.

Konečne aj dvojica poslancov Smeru Ján Podmanický a Juraj Blanár vyzýva europoslanca za SMK Pála Csákyho, aby sa verejne priznal, či je občanom Maďarskej republiky a kedy požiadal o maďarské občianstvo. Ten sa netají tým, že v europarlamente sa riadi pokynmi maďarského Fideszu. „Jeho verejne proklamovaná snaha o autonómiu maďarskej menšiny na Slovensku a zastupovanie maďarskej vládnej strany Fidesz v Európskom parlamente už prekračujú únosnú mieru tolerancie a hraničia s vlastizradnou činnosťou,“ vyhlásil Ján Podmanický. Csákymu poslanci pripomínajú, že ako poslanec Európskeho parlamentu bol zvolený za Slovenskú republiku a mal by sa zdržať všetkých krokov, ktoré môžu vzbudzovať podozrenie, že sú namierené proti Slovenskej republike. „Vyzývame ho, aby prestal s týmito aktivitami alebo sa vzdal mandátu poslanca za Slovenskú republiku a v budúcich voľbách kandidoval priamo na kandidátke maďarského Fideszu alebo Jobbiku,“ povedal Juraj Blanár.

Treba však pripomenúť, že ak Pál Csáky je občanom Maďarska a ak jeho stranícky kolega Berényi je tiež občan Maďarska, potom SMK pod ich vedením pôsobí na Slovensku ilegálne. A keďže to je takmer istota, potom aj účasť SMK v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2016 bude ilegálna, respektíve jej vedenie sa kandidatúrou do parlamentu dopustí s najväčšou pravdepodobnosťou trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. Upozorňujeme na to takmer dva roky a do spomínaných volieb zostávajú už len dva roky. Naozaj treba prosiť štátne inštitúcie, aby na Slovensku opätovne navodili právny stav minimálne v otázke fungovania politických strán? Alebo si iba s povzdychom zopakujeme otázku, ktorú už sme v tejto súvislosti dávnejšie publikovali: Čo bráni čestným občanom Slovenska, aby začali ignorovať slovenské zákony? Ak je to „iba“ česť“, potom by sa malo minimálne verejne poukazovať na tých, ktorým je tento pojem neznámy.

Ján ČERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.