Vzbura na Hradčanoch prekvapila Európu i USA

thumbnail

Český prezident Miloš Zeman si nedáva alibistickú servítku pred ústa. Hlava českého štátu je známa svojimi kontroverznými výrokmi, štipľavými bonmotmi, ale v ostatnom čase aj tým, že Miloš Zeman si jednoducho povie to, čo si myslí. Je mu úplne jedno, o kom to hovorí, a preto to českej verejnosti začína byť nadmieru sympatické. Prezident predsa nie je iba figúrka.

Český prezident Miloš Zeman najnovšie prirovnal nórsky sociálny úrad, ktorý má na starosti pestúnsku starostlivosť, k nacistickému výchovnému programu Lebensborn. Povedal to na margo sporu o dvoch chlapcov, ktorých odobrali českým rodičom v Nórsku. Podľa neho sú deti u nórskych pestúnov „odnárodňované“. Miloš Zeman vyhlásil: „Dvaja chlapci Michalákovci sú v pestúnskom zariadení, podobajúcom sa Lebensbornu, ktorý vychovával mladých Nórov. Matka ich môže vidieť dvakrát ročne po pätnásť minút, nesmie s nimi hovoriť po česky, deti sú odnárodňované. Je to provokácia, hyperbola, preháňanie, ale má to isté spoločné rysy.“

  • Sankcie voči ČR za názor?

Prezident Zeman tiež jasne a zreteľne oznámil, že si nesmieme dať zatiahnuť Európu do tretej svetovej vojny len preto, že niekto má svoje ekonomicko-zbrojárske záujmy v konflikte medzi Kyjevom a Moskvou. Podľa neho invázia ruských vojsk by určite vyzerala inak  a v separatistickej oblasti bojujú proti vláde na Ukrajine iba dobrovoľníci. Výrok spôsobil v Bruseli také „zdesenie“, že tam niektorí diplomati za takúto „trúfalosť“ suverénnej hlavy suverénneho štátu dokonca žiadajú uvalenie sankcií na Českú republiku. Po Bohuslavovi Sobotkovi je Zeman druhý český politik, ktorý odmieta nechať zatiahnuť svoju krajinu do konfliktu, v ktorom ide zjavne o záujmy USA a ich tajných služieb. A že to tak je, svedčí aj medializovaná rétorika v uplynulých dňoch. USA čoraz intenzívnejšie hovoria o dodávkach zbrojných systémov do oblasti konfliktu a takmer o nevyhnutnosti vojny, kým európski politici zdesene bijú na poplach, že je ešte niekoľko málo posledných šancí na mierové politické rokovania a civilizácia ich musí využiť.

  • Detašované pracovisko CIA v Prahe?

Česká verejnosť povzbudená Zemanovými „inovatívnymi“ výrokmi žiada od tamojších mainstreamových médií konečne aj trochu objektívnych informácií, a nielen tých, ktoré sú im dodané. Aj skutočnosť, že Zemana vykresľujú tak, ako ho vykresľujú (opilec, ignorant, chorý starec), je iba dôkazom riadenej diskreditačnej kampane s prvkami spravodajských hier. Na veľvyslanectve USA v Prahe sa podľa českých nezávislých médií uskutočňujú pravidelné konzultácie so všetkými predstaviteľmi vládnych aj opozičných politických strán, dokonca aj mimoparlamentných, konzultujú tam mimovládne a neziskové organizácie. Otázka znie, či sa podobný scenár odohráva aj v Bratislave.

  • Zemanova trefa

Švédsky minister zahraničných vecí pán Carl Bildt si prezidenta Miloša Zemana počas zasadnutia NATO v Cardiffe údajne doberal, ako to pracujú české rozviedky, keď nemajú informáciu o prítomnosti ruských vojsk na Ukrajine. A či Česko vôbec nejakú rozviedku má. To sa následne a bombasticky objavilo vo všetkých českých médiách. Zemanova reakcia už však nie. Skúste posúdiť prečo? Prezident Zeman totiž reagoval asi takto – pred inváziou do Iraku poskytla CIA svetu informácie o tom, že Saddám Husajn disponuje zbraňami hromadného ničenia. Tie sa však po zvrhnutí jeho režimu neobjavili. Ani tak medializované pojazdné laboratóriá na ich výrobu. Prezident Miloš Zeman si dovolil bonmot, v ktorom zapochyboval o svojej dôvere k hodnovernosti informácií niektorých západných rozviedok. Je už len zhodou okolností, že v tom čase začali české médiá dostávať hromadné zásielky obsahujúce diskreditujúce informácie na Miloša Zemana.

  • Kazí niekomu obchody

Kým USA a tradičné výroky ich diplomacie sa snažia všetko na východ (našťastie už aj od našej) hranice EÚ označiť za ríšu zla, Miloš Zeman tam nemá problém robiť obchody. Obchody výhodné predovšetkým pre ČR. Napríklad návšteva Kazachstanu znamenala pre český priemysel zmluvy za 450 miliónov dolárov. Prezident Zeman sa stretol s kazašským partnerom Nursultanom Nazarbajevom. Po rokovaní s ním označil Kazachstan za štát prvoradého a dlhodobého záujmu. Český prezident predpovedal, že tento stepný stredoázijský štát, mimoriadne bohatý na suroviny, sa stane ešte významnejším ekonomickým hráčom. Dohody za 450 miliónov dolárov, podpísané českými firmami, sa týkajú dodávok technológií a technologických celkov v oblasti poľnohospodárstva, banských zariadení i zbraní.

 Ivan BROŽÍK - Foto: revue.idnes.cz



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.