Vzdušné zámky ľudí neochránia

thumbnail

Rozvracanie štátu a štátnosti nedomyslenými akože reformami pokračuje. Reforma daní, reforma súdnictva, reforma zdravotníctva, reforma školstva. Dokonca aj reforma bývania. Všetko to dobre znie. Lenže iba na tlačovkách, ktoré sú čoraz nudnejšie a čoraz častejšie naberajú formu vyhlásení. Otázky nie sú vítané a napokon ani potrebné. Nie je sa na čo pýtať. Matovičova daňová revolúcia vyvolala rozpaky hneď viacnásobne. Už pár hodín po predstavení jej vizuálnej stránky sa vynorilo podozrenie z plagiátorstva. Presne čosi také tu totiž už ktosi iný použil. Motívy na stene, dievčatko, tanečnica, medvedík. Táto trápnosť je naozaj vhodným základom pre to, čo daňová revolúcia obsahuje aj „ideovo“. Bez toho, aby sme vedeli, čo si tieňový premiér z Trnavy vymyslel na živnostníkov, pretože uzávierka čísla bola skôr, ako Matovič zverejnil svoje predstavy, vieme jedno. Na Daňovej a odvodovej reforme priemerne až slabo zarábajúci občan „zarobí podľa výšky príjmu tri až päť eur ročne, kým vyvolenec, zarábajúci napríklad dvadsať tisíc mesačne (áno, dobre čítate), zarobí na novinkách Igora Matoviča až niekoľko stoviek eur ročne. Vďaka, majstre!

(DE)FORMA SÚDNICTVA

V tomto prípade sa odborníci z prostredia i sudcovia, primátori a mnohí predstavitelia samosprávnych celkov vyjadrujú skôr ako o deforme. Ministerka Kolíková si mimoriadne naivne myslí, že dôvera v spravodlivosť sa zvýši tým, že občania budú viac cestovať po súdoch. A napokon aj samotní sudcovia po pracoviskách. Tomuto sa na základnej vojenskej službe vravelo „nočný presun s blembákom“ ‒ nejaký duchom mdlejší veliteľ zavelil vojsku naložiť si plnú poľnú, lopatky a prilby a presúvať sa v úplnej tme. Tu sa patrí ďalšie poďakovanie. A nie rozprávanie sa o nejakej reforme, skôr to pôsobí ako úsilie politicky si podmaniť a spravovať spravodlivosť. Pani ministerka, popularita vám určite klesne, ak má ešte kam.

 ■ REFORMA ŠKOLSTVA

V tomto prípade keby človek aspoň tušil, o čo vlastne ministrovi ide! Pedagogickí zamestnanci sú frustrovaní z toho, čo sa deje v odmeňovaní začínajúcich aj dlhoročných učiteľov. Vládne strany pred voľbami 2020 sľubovali zvýšiť mzdy začínajúcich pedagógov na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve, čo sa zatiaľ nestalo. Hnutie OĽaNO, SME RODINA aj strana SaS sa pred parlamentnými voľbami zhodli na tom, že je nutné zvýšiť mzdy začínajúcich učiteľov na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve. Nuž, pred voľbami sa hovorí iné, ako sa koná po voľbách. Tak už to u nás chodí. Strana Za ľudí v predvolebnom programe presadzovala myšlienku zvyšovania platov pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve na úroveň sto percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí na Slovensku. Momentálne táto strana na školstvo kašle úplne a zvysoka. A zmena tohto prístupu od vládnej koalície je v nedohľadne.

 ■ ZDRAVOTNÍCKA REFORMA

Vláda mohla použiť financie namiesto lotérie či očkovacích kampaní radšej na platy zdravotníkov a lieky pre občanov, ktorí nemôžu byť očkovaní. Vo svojom stanovisku to uviedla mimoparlamentná SNS.  „Vláda počúva hlasy farmafiriem, ale nepočúva názory lekárov, ktorí majú skúsenosti s liečením pacientov v začiatkoch ochorenia. Keby si vypočula aj druhú stranu, tak by sme možno dnes nemali preťažený personál v nemocniciach ani nedostatok lôžok pre pacientov,“ uviedla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Podľa SNS sa zabudlo na to, že „najskôr má byť vyšetrenie, potom adekvátna liečba, a pokiaľ nezaberie až potom hospitalizácia“. Strana upozornila tiež na odchody množstva lekárov i zdravotných sestier, ktoré vplývajú na rýchlosť a kvalitu liečby.

 ■ ČO JE A ČO NIE JE REFORMA

Reforma je prebudovávanie niečoho. Úprava, zmena, pretváranie pomerov postupným zlepšovaním a prispôsobovaním. Deformácia je zas čosi ako znetvorenie. Mimochodom, spomínate si ešte aj na pozemkovú reformu? Tak toto je kráľovstvo zaspatej šípovej Ruženky. V predvolebnom období sme sa napočúvali, ako Slovenská republika akútne potrebuje komplexnú pozemkovú reformu, keďže je v súčasnosti znemožnený racionálny a efektívny výkon vlastníckeho práva, a to z ekonomického i environmentálneho pohľadu. Evidencia pozemkového vlastníctva je dôležitou agendou verejnej správy ‒ jej forma, spôsoby prepojenia s inými rezortmi, ale najmä kvalita vstupných dát priamo i nepriamo podmieňujú efektívnosť využitia a ochrany súkromného i verejného vlastníctva nehnuteľností. Toľko predvolebné heslá. A realita? Odpovedzte si sami.

Čoraz väčšiu duchovnú biedu sprevádzajú čoraz silnejšie výrazy a tvrdšie opatrenia, samozrejme, protiľudové. Struna sa výrazne napína a je iba otázkou času, kedy praskne. Reformy tejto vlády sú jednoducho ničením Slovenskej republiky a neustálym sťažovaním života jej občanov. Reformy, predvádzané samoľúbo, pateticky, bez akejkoľvek sebareflexie a neraz aj znalosti problematiky.

Ján ČERNÝ

FOTO: internet-zdroj:  TASR, Jaroslav NOVÁK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.