Z Berlína zaznel nový tón o Rusku

thumbnail

Tvorcovia ruskej politiky sú múdrejší, skúsenejší a oveľa silnejší. Nový tón voči Ruskej federácii sa ozval z Berlína. Ako o nevyhnutnosti hovorí o potrebe a dôležitosti dialógu s Ruskou federáciou. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier povedal, že politika vojenského rozširovania NATO na územie východných susedov – Poľska a troch pobaltských štátov: Estónska, Lotyšska a Litvy,  musí ísť ruka v ruke s úsilím o vzájomný dialóg a rozhovory. V mnohých štátoch vrátane Slovenska sa nemeckému politikovi za to dostalo kritiky a prudkého odmietania. Väčšina médií bola bezvýhradne za to, že proti Rusku treba pritvrdiť. Nemecký minister však dokumentoval dôležitosť komunikácie s Ruskom osobnou cestou na Východ. Jej cieľom bolo jednoznačne Moskve dokumentovať výhodnosť spolupráce pred konfrontáciou s Európou.  Krátko po prelomovej návšteve tureckého prezidenta, aj keď, samozrejme, s menším mediálnym ohlasom, si mohol nemecký politik urobiť obraz o najnovších pozíciách Kremľa. Osobitne však o novom sebavedomí ruskej špičky.

■  PRIAME VOĽBY

V Berlíne si vyhodnotili, že celá kampaň, vedená propagandou a mediálnou politikou Aliancie NATO a sankcie EÚ, poslúžili ruskej špičke na to, aby sa v čase, keď prichádza hrozba zvonku, nepúšťala do nijakých zmien, nijakých reforiem. Zároveň však dáva najavo záujem znovu oživiť vzťahy s Európou, teda s Európskou úniou. Vnútropoliticky došlo k jednej zmene: nová dolná komora ruského parlamentu – duma, ktorá vzíde zo septembrových volieb,  bude mať len polovicu poslancov zvolených na kandidátkach jednotlivých politických strán. Polovica zo 450-členného poslaneckého zboru bude volená priamo. V jednomandátových volebných obvodoch zvíťazí najsilnejší kandidát osobne. Voľby v Rusku prestali byť  faktorom  zásadnej zmeny. Ale  priame voľby polovice parlamentu znamenajú obnovu  ruského volebného systému. Podobné je to aj v Británii či v Nemecku, slovenský volebný systém pozná len krúžkovanie na straníckych kandidátkach, ale nie priamu voľbu poslanca v konkrétnom obvode.

ZMENY V KREMLI

Po desaťročiach kritiky a neuznávania výsledkov ruských volieb zo strany OBSE sa zmenila aj práca volebnej komisie a zmizli z nej pre nevierohodnosť kritizovaní predsedovia. Komisia v súlade s medzinárodnou kritikou zohľadnila aj kritiku zvýhodňovania silných či vládnych strán, kritiku tzv. administratívnej výhody. Do akej miery formálne a do akej to bude oproti minulosti reálna prax, na to sa nesústreďuje toľko pozornosti. V popredí je záujem o početné výmeny v najbližšom okolí prezidenta Putina – otázka,  ako si prečítať odchod jeho najbližších spolupracovníkov. Zmeny sa dejú v kremeľskej administrácii, najneprehľadnejšom orgáne ruského politického systému.

Frank-Walter Steinmeier
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Na rozhodnutie Severoatlantickej aliancie rozmiestniť jednotky a zbrane na východnom krídle NATO medzitým prišla ruská odpoveď. Ruská federácia rozmiestnila špičkové rakety S 400 na Kryme. Je to unikátne zariadenie, ktoré podľa expertov NATO nemá obdobu vo svete, je neprekonateľné. Pred jeho účinkami niet ochrany. Po prvý raz tento zbraňový systém efektívne nasadili vojenské letecké a kozmické sily RF v Sýrii.  Podstatné je, že rozmiestnenie nových zbraní v Pobaltí a Poľsku, kde v roku 2017 nasadíme aj našu slovenskú jednotku, jednoznačne nie je zárukou dlhodobého mieru. Treba teda, ako to tvrdí nemecký minister, viesť dialóg. Je to jeden z predpokladov vytvárania prvkov dôvery vo vzťahoch Aliancie, ako aj Únie a Ruska.

PROTIRUSKÁ HYSTÉRIA

Európska únia, ktorá teraz musí robiť všetko preto, aby definitívne nestratila Britániu, úplne neprezieravo stráca Rusko. Deje sa to v atmosfére propagandy v duchu najhorších skúseností z čias studenej vojny. Na Slovensku je zjavné, že napriek úsiliu značnej časti dominantnej tlače a médií a niektorých vplyvných organizácií ešte stále nepanuje antiruská hystéria. To nám môže umožniť udržať si vecný pohľad a aj v rámci slovenského predsedníctva v EÚ vytvárať priestor i pre také názory, aké zastáva nemecký minister zahraničných vecí. Významným signálom je aj fakt, že práve nemecký týždenník Der Spiegel dostal možnosť, aby prezentoval terajšie ruské názory, a to priamo od tvorcov ruských zahraničnopolitických stratégií. Rozhovor s poradcom prezidenta  V. Putina Sergejom Karaganovom, dekanom jednej z elitných ruských vysokých škôl, otitulkovala redakcia výstižným výrokom: Teraz sme my Rusi múdrejší a silnejší. Medzinárodne uznávaný expert Karaganov, dlhoročný advokát budovania kontaktov a dialógu s USA a s Nemeckom, kritizuje dlhé obdobie nedôvery medzi Západom a Ruskom. Práve to označil za kľúčový dôvod dlhoročného programu prezbrojenia ruskej armády. Rusko neprestajne varovalo NATO, aby sa nerozširovalo na Východ, pretože priblíženie sa k hraniciam Ukrajiny považuje za neprijateľnú bezpečnostnú situáciu.

„Otvorene sme hovorili NATO, že takú situáciu nemôžeme prijať bez protiopatrení.  Operáciou na Kryme sme zastavili prenikanie Západu týmto smerom, Rusko zastavilo prenikanie Západu týmto smerom, a tým strednodobo zabránilo väčšej vojne v Európe – lenže propaganda, ktorá sa teraz vedie, pripomína časy pred novou vojnou. Pritom cieľom Ruska je zabrániť destabilizácii situácie vo svete,“ varoval Karaganov.

VZŤAHY K SUSEDOM

Tvrdenie, že Rusko chce napadnúť pobaltské štáty, označil Karaganov doslova za idiotizmus. Rozhodnutie NATO, podľa jeho slov, vystavuje tieto štáty ohrozeniu a nezvyšuje ich bezpečnosť, ale naopak. Ak by došlo ku kríze, tak by predsa boli tieto zbrane zničené, práve tieto štáty by boli prvými cieľmi.  „Ak začne NATO agresiu proti atómovej veľmoci, akou je Rusko, bude potrestané,“ vyhlásil Karaganov. Cenné na prístupe 63-ročného spolutvorcu ruskej stratégie je kritický prístup k doterajšej politike voči susedom. „Rusko desaťročia celé štáty finančne podporovalo a ich elity sme si kupovali za peniaze, ktoré sa zrejme spoločne rozkradli – a aj tak sme nezabránili vývoju v Ukrajine,“ povedal doslova. Pokiaľ ide o neprestajný tlak Západu na väčšiu demokraciu v Rusku, Karaganovovi to naháňa strach ako kedysi, keď sa požadoval len jeden druh socializmu. „Treba rozumieť tomu, čo sú rozhodujúce hodnoty pre Rusov, treba rozumieť národnej hrdosti, národnej dôstojnosti, odvahe a cti – sú to aj politické kategórie, je to reálny svet, v ktorom žije Putin, a rovnaké hodnoty sú to aj pre mňa,“ uzatváral S. Karaganov.

Dušan D. KERNÝ – Foto-zdroj: internet

Na titulnej foto je Sergej Karakanov.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.