Za vzťah a lásku vlasti sa nenechajme šikanovať!

thumbnail

3 OTÁZKY PRE: Dagmar KRAMPLOVÚ, funkcionárku  SNS a  matičiarku

 

  • Svätých Cyrila a Metoda na Slovensku uctievame štátnym sviatkom. Ste krajskou predsedníčkou SNS v Bratislave i členkou MS; máte vžité vyvesiť v tento deň štátnu vlajku na rodinnom dome. Prečo je u nás táto symbolika akosi v úzadí na rozdiel povedzme od USA?

Je to záležitosť celkovej atmosféry v spoločnosti. Ale dnes by som to až tak zle nevidela. Lebo už vlani sme sa na tento sviatok presvedčili, že ľudia sa za našu vlajku nehanbia. U nás doma túto tradíciu udržiavame stále, berieme to ako samozrejmosť rovnako ako ďalší ľudia, len sme o sebe nevedeli. Čo však vnímam kriticky, je, že v médiách nevidím úsilie hlbšie informovať o podstate tohto sviatku. Z môjho pohľadu je to možno náš najdôležitejší štátny sviatok.

  • Štátny sviatok sa zväčša v médiách prezentuje len ako deň, keď budú zavreté obchody – nie je to aj vzhľadom na odkaz svätého Cyrila a Metoda neúcta?

Práve pre tento nezáujem sme to vzali v bratislavskom kraji v roku 2016 do vlastných rúk a spustili sme internetovú výzvu na vlajkovú výzdobu na deň sv. Cyrila a Metoda. Veľmi ma pritom potešilo, že iskričky z nášho ohňa preskočili aj do ďalších krajov a fotografie nám dokonca posielali aj zahraniční Slováci. Ale aby som odpovedala na otázku, určite by minimálne verejnoprávne médiá mali tomuto štátnemu sviatku venovať väčšiu pozornosť.  Veď na cyrilo-metodské dedičstvo sa odvoláva v preambule aj naša ústava.

 

  • Aj u nás sa vraj vzmáha extrémizmus a štát ho rôzne eliminuje – i legislatívou. Žiaľ, zdá sa, že neraz aj rozhľadení ľudia si národné uvedomovanie zamieňajú za nacionalizmus. Nevylievame s vaničkou aj dieťa?

Neprejde deň, aby sme o tom, čo sa dnes označuje za extrémizmus, nepočúvali. To, čo sa okolo tohto pojmu rozpútalo, je už absolútna hystéria a ako sa vyjadruje aj americký prezident, hraničí to s honom na čarodejnice. Neviem sa pritom ubrániť pocitu, že o tom, čo je extrémistické, rozhodujú u nás mainstreamové médiá, ktoré sa týmto spôsobom usilujú „úlohovať“ politikov. Sú veci, ktoré jednoznačne treba odsúdiť a nedovoliť ich opakovanie. Ale za vzťah a lásku k vlasti sa nedovoľme šikanovať!

 

Zhováral sa Štefan ZLATOŠ - Foto: archív D. K.

 



1 Komentár

  • Dušan Juraj

    Zmena zákonov ohľadne vlastníctva médií by pomohla najviac.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.