Zabudli na spoluprácu s národnou ustanovizňou

Predstavili Jaroslava Vodrážku, ale bez Matice slovenskej. Číročistý romantik – Jaroslav Vodrážka (1894 – 1984) je názov výstavy, ktorej vernisáž sa uskutočnila v polovici decembra minulého roka v priestoroch Slovenského národného múzea v Martine. Priaznivci kultúry a umenia sa stretli a pripomenuli si stodvadsiate výročie narodenia a tridsiate výročie úmrtia autora pamätných obrázkov Smelého Zajka, Budkáčika a Dubkáčika, Maca Mrmláča a ďalších postavičiek, ktoré detstvom sprevádzali niekoľko generácií slovenských čitateľov.

Tento český výtvarník, ale aj spisovateľ (narodený 1894 v Prahe) popri ilustráciách pre deti a mládež bol úspešným a uznávaným autorom úžitkovej a drobnej grafiky, exlibrisov, no najmä významnou osobnosťou slovenského národného, umeleckého a kultúrneho života, a pravdaže aj českého. Dlhé roky pôsobil v Martine ako stredoškolský profesor kreslenia a umelec. Bola to najmä Matica slovenská, s ktorou vďaka jej tajomníkovi Štefanovi Krčmérymu úzko spolupracoval na tvorbe ilustrácií detskej literatúry. Kontakty s Bazovským a Alexym mu dali impulz na vznik olejomalieb s krajinárskymi a národopisno-figurálnymi motívmi, čím sa natrvalo zapísal do tvorby úzko súvisiacej so slovenskou etnológiou. Výstava približuje autorove výtvarné diela, ktoré sú v súčasnosti vo fondoch Slovenského národného múzea v Martine, Literárneho múzea a Literárneho archívu Slovenskej národnej knižnice, martinského Gymnázia Viliama Paulinyho-Tótha, Turčianskej galérie a v súkromných zbierkach.

Môžeme povedať, že autor bol matičiar, o čom svedčia aj exponáty, motívy Matice sú na prezentovaných výstavných paneloch, kde môžeme obdivovať jeho skvelé výtvarné umenie. Zarážajúce preto je, že na vernisáži o tom neodzneli slová, ako ani o Matici slovenskej, s ktorou intenzívne spolupracoval, konštatovali zúčastnení matiční funkcionári a pracovníci P. Madura, V. Komora a J. Žumárová.

Výstavu, ktorej spoluorganizátorom je Slovenské národné múzeum ‒ Múzeum kultúry Čechov na Slovensku, si môžu záujemcovia pozrieť do 31. marca 2015 v sídelnej budove SNM v Martine, kde uvidia aj viaceré významné vyobrazenia prác Jaroslava Vodrážku, ktoré sa viažu nielen k slovenskému národu, Slovensku, ale aj k Matici slovenskej. Pre úplnosť treba dodať, že umelcovu tvorbu pri príležitosti sto dvadsiateho výročia narodenia a tridsiateho výročia úmrtia predstavili v Martine aj v jarných mesiacoch roku 2014 v Turčianskej galérii pod názvom Bolo – nebolo.

(vk)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.