Začiatok  konca  kotlebovcov

thumbnail

KOMENTÁR Romana MICHELKA

 

Ľudová strana Naše Slovensko tlačí pred sebou veľký problém.  Pre hlúpe provokácie hrozí, že jej predseda Marian Kotleba bude právoplatne odsúdený na nepodmienečný trest. Iste, výška trestu môže vyvolávať otázky. Je naozaj čudné, ak za neúmyselné zabitie človeka vyviazne páchateľ s podmienkou a nebráni mu to ani ďalej pôsobiť vo verejnej funkcii. Súdny aktivizmus  prokurátora a sudkyne môže vyvolať opačný efekt a silám, ktoré chcú takto potierať, môžu dodať status martýrstva.

Realita je taká, že právoplatný nepodmienečný rozsudok je vec, s ktorou treba vážne počítať. Výrazné zníženie trestu pri tejto právnej kvalifikácii nie je možné, pretože jeho spodná hranica je na úrovni štyroch rokov. Je možné teda len v plnej miere obvineného zbaviť trestu, čo sa isto nestane, alebo ho zmierniť o štyri mesiace.  V prípade ĽSNS by to znamenalo, že strana  by sa  mala  pripraviť na to, aby mohla fungovať v neprítomnosti svojho predsedu.  A to je možné dvoma spôsobmi. Buď sa vytvorí tandem alebo skupina ľudí, ktorí ho nahradia (aspoň dočasne), alebo, naopak, rozhodovanie v strane sa ešte viac skoncentruje v rukách predsedu.

Pôvodne sa na decembrovom predsedníctve išlo cestou širšieho vedenia strany. Predsedníctvo sa malo rozšíriť a prijímaniu rozhodnutí mala predchádzať širšia debata. V priebehu času sa totiž aj ĽS Naše Slovensko posunula.  Zakladateľ strany a jej súčasný predseda Marian Kotleba je dnes už skôr symbol. Po mnohých rokoch v politike začína byť zatieňovaný „kotlebovcami“ druhej generácie, predovšetkým Milanom Uhríkom, ktorý nezažil éru Slovenskej pospolitosti s povestnými čiernymi uniformami a fakľovými sprievodmi, a teda mal by schopnosť postupne preformátovať stranu na akceptovanejšiu vlastenecko-konzervatívnu stranu s podstatne väčším koaličným potenciálom. Milan  Mazurek je zrejme najaktívnejším poslancom ĽS NS. VO voľbách získal druhý najvyšší počet preferenčných hlasov. Je silný v komunikácii na sociálnych sieťach, má vlastnú internetovú platformu Kulturblog, kde má aj vlastnú reláciu Politicky nekorektne s Milanom Mazurekom. Ak by ĽS Naše Slovensko konala premyslene a racionálne, vedenie strany by sa snažilo túto situáciu využiť a maximalizovať vo svoj prospech. V prvom rade by tu bol neadekvátne tvrdo potrestaný predseda strany Marian Kotleba. Už z tejto samotnej skutočnosti sa dá celkom ľahko vytĺkať politický kapitál. Ak by  táto skutočnosť bola kompenzovaná kultivovaným Milanom Uhríkom, ktorý by bol schopný osloviť umiernenejšiu časť voličov a zväčšoval by tak koaličný potenciál a zároveň by pôsobil v tandeme s Milanom Mazurekom, ktorý oslovuje mladšiu a radikálnejšiu časť elektorátu, strana by z danej situácia mohla profitovať. Na jednej strane by sa mohol postupne zväčšovať jej koaličný potenciál, na strane druhej by stále dokázala osloviť aj radikálne orientovaných voličov.

Tento model smerovania  strany je nadobro pochovaný.  Najmä po tom, ako sa 3. januára udial  „utajený“ snem ĽS Naše Slovensko. Snem bol paradoxne utajený aj pred dvoma podpredsedami strany Milanom Uhríkom a Miroslavom Sujom a poslancami Milanom Mazurekom, Ondrejom Ďuricom, Eduardom Kočišom a Miroslavom Urbanom. Delegáti na ňom prijali stanovy, ktoré v podstate zbezvýznamnili predsedníctvo, keďže všetky jeho uznesenia platia, až keď ich podpíše  predseda.  Málokto síce pochopí, ako bude môcť strana fungovať, keď bude jej predseda vo výkone nepodmienečného trestu.

Aj po prijatí nových stanov sa ich znenie pred viacerými straníkmi utajovalo, že nakoniec ich verejné znenie bolo jasné až po ich registrácii na ministerstve vnútra. Následne europoslanec Milan Uhrík a poslanec Milan Mazurek verejne vyhlásili, že nebudú kandidovať do čelných funkcií v predsedníctve strany. K tejto dvojici sa neskôr pripojil aj druhý podpredseda a poslanec Miroslav Suja a ďalší  traja poslanci Eduard Kočiš, Ondrej Ďurica a Miroslav Urban a verejne ohlásili, že odchádzajú z poslaneckého klubu, zároveň však povedali, že v politike ostávajú.

Mandáty strane nevrátia. Dá sa očakávať, že ĽSNS čoskoro vyrastie nová konkurenčná strana uchádzajúca sa o podobný typ voliča. Nastane výrazné oslabenie preferencií kotlebovcov. Otázne je, či sa to skončí len poklesom preferencií zo súčasných približne ôsmich percent  napríklad k piatim percentám. Je však možné, že pre ĽS  Naše Slovensko ako parlamentnú stranu to bude znamenať definitívnu stopku. Uvidíme, či aj Marian Kotleba pôjde v šľapajach viacerých politikov, ktorí sa riadili heslom: sám som si stranu založil, sám si ju aj pochovám.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.