Zaručená zdravotná starostlivosť pre všetkých

thumbnail

Na Slovensku máme ústavou zaručenú všeobecnú zdravotnú starostlivosť. Všetci vieme, že nie je bezplatná. Okrem zdravotného a sociálneho poistenia sme si nechtiac museli zvyknúť aj na doplácanie za zdravotné výkony i za lieky. Okrem oficiálne platených poplatkov však „dobrovoľne“ platíme aj poplatky, ktoré sa volajú úplatky. Teda akési nechcené, ale dobrovoľne nasilu spoločensky akceptované všimné, aby si nás lekári či sestričky skôr všimli...

Korupcia v zdravotníctve vraj oberá Slovensko až o jednu miliardu eur ročne. Z aktuálneho prieskumu Health Policy Institute (HPI) vyplýva, že vyše sedemdesiatjeden percent ľudí priznalo neformálnu platbu za poskytnutie zdravotníckych služieb, na ktoré majú pacienti nárok bez oficiálne vyčísliteľného príplatku. Neoficiálna odmena mohla byť aj v naturáliách.

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského nemožno kvety ani kávu z vďaky po vyliečení považovať za úplatok. „Ak si pozriete štatistiky, väčšina respondentov po tom, čo povie, že aj keď dali úplatok, prizná, že ho od nich nikto nepýtal,“ argumentuje, pričom však tiež uznáva, že v radoch lekárov sú i čierne ovce, ktoré si úplatky doslova pýtajú. „Takí lekári nemajú čo v nemocnici či ambulancii robiť, ak je náš právny systém na nich krátky, pacientom odporúčam, aby takých zdravotníkov zďaleka obchádzali.“

„Ak si lekár neformálnu platbu vyžiada, čo je neodškriepiteľne úplatok, ide hlavne o finančné hotovosti, najčastejšie vo výške od stojeden do tristotridsaťtri eur,“ uviedol Roman Mužik z HPI s tým, že často je pýtaná aj vyššia či nižšia suma. Až 18,5 percenta oslovených v ankete HPI priznalo, že úplatok si od nich lekár sám vyžiadal. Forma úplatku závisí podľa Mužika aj od typu lekára. Pri všeobecných lekároch sú úplatky skôr v naturáliách. Naopak, pri ortopédoch, chirurgoch a gynekológoch sú úplatky zväčša formou hotovosti.

Viac ako polovica Slovákov (53 percent) vníma korupciu v zdravotníctve ako vážny spoločenský problém. „O korupcii v zdravotníctve sa veľa hovorí a mnohí povedia, že sa s ňou stretli, ale málokto ju aj nahlási, a to je základný problém pri riešení tejto otázky,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Polícia najčastejšie začína vyšetrovanie korupcie, len keď získa informácie vlastnou operatívno-pátracou činnosťou. „Oznámenia občanov, od ktorých bol úplatok žiadaný, respektíve jeho poskytnutie vopred sľúbili, sa prakticky nevyskytujú,“ tvrdí hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Podľa Európskej komisie korupcia v slovenskom zdravotníctve pretrváva najmä pre vysokú mieru akceptácie prijímania a odovzdávania úplatkov. Štúdia o stave korupcie v členských krajinách EÚ konštatuje, že takémuto prostrediu praje najmä nedostatok pozornosti zo strany príslušných orgánov, a tiež absencia vytrvalosti úspešne uzavrieť trestné stíhanie.

„Ak je aj také trestné stíhanie úspešne uzavreté, najčastejšie ide o relatívne zanedbateľné prípady nízko postavených úradníkov alebo jednotlivých lekárov,“ vyčíta nám Európska komisia. Jej predstavitelia zrejme nikdy nepotrebovali zdravotnú starostlivosť na Slovensku...

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.