Zazneli aj piesne vojnou písané...       

Gemerský festival  v Rejdovej mal aj zaujímavé historické  odkazy.V rázovitej  Rejdovej sa v tomto roku uskutočnil  štyridsiaty prvý Gemerský folklórny festival, ktorý spoločne pripravili Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a obec Rejdová pod záštitou predsedu KSK Zdenka Trebuľu s podporou MK SR a ďalších  dvadsiatich troch spoluorganizátorov, vrátane Matice slovenskej.

Na festivale najprv zaznel i „pozývačky“ v podaní speváckych skupín . Potom sa konali  slávnostné služby Božie  za zachovanie tradícií, sprístupnili tu výstavu insitných maliarov z Kovačice a na malej scéne pri kostole oficiálne slávnosti folklóru otvorili. Do sviatočnej nálady potom prispeli svojimi programami  Ľudová hudba Juraja Pecníka so sólistami, predstavili sa hostia  zo súboru V šírom poli hruška z Kovačice a po nich sa všetci mohli naučiť tancovať čardáš z Rejdovej alebo pozerať filmy  Petra Pobočeka o nositeľoch ľudových tradícií. Na ďalší deň festivalu sa otvorili rejdovské dvory s ukážkami tradičných remesiel a ponukou  špecialít gemerskej kuchyne. Prítomných  potom zaujal  program detských súborov  Eniky, benikym, kliki bé, ukážky slovenského, maďarského a vigánskeho čardášu z Gemera a každý sa mohol zapojiť do súťaží Rejdovský šingel a Uviažem si hantúšok. Slávnosti gemerského folklóru gradovali  krojovaným sprievodom do amfiteátra a vystúpeniami účinkujúcich  v deviatich  scénických programoch. Tichý vetrík po doline veje ‒ bol výber z CD nosiča vydaného Gemerským osvetovým strediskom v roku 2013, potom sa uskutočnil zaujímavý program  Piesne vojnou písané,  venovaný spomienkam na sté výročie prvej svetovej vojny a sedemdesiate výročie SNP. Účinkovali v ňom skupiny z Rejdovej, Nižnej Slanej, Rožňavy a Dobšinej.  Folklórne tradície  Gemera  pod názvom Žriedla nevysýchajú pripravili členovia folklórnych skupín z Rožňavského Bystrého, Pače, Čiernej  Lehoty. V programe Muzikanti hrajú a nôžky virgajú  uviedli svoje programy súbory Dubina a Haviar  z Rožňavy, Borostyán z Drnavy, Stromíš z Vlachova a ľudové hudby  Vlachoväné, Gočoväné a Lúčka.  V záverečnom programovom bloku sa divákom najskôr predstavili členovia súboru  z Kovačice, potom s pásmom piesní a tancov folklórny súbor Šumiačan. Vyvrcholením  večera boli najskôr programy Muzikanti hrajte  a  pásmo Z detvianskej svadby, ktoré pripravili muzikanti, speváci a tanečníci jedného zo špičkových folklórnych súborov  Partizán zo Slovenskej Ľupče, a na záver v pásme Láska v srdci nosená ukázal svoje majstrovstvo ďalší popredný slovenský súbor Zemplín z Michaloviec. K zaujímavostiam tohtoročného festivalu v Rejdovej  patrili aj mnohé sprievodné podujatia  venované predovšetkým deťom a mládeži a tak si každý návštevník  prišiel na svoje.

Igor KOVAČOVIČ

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.