Že vraj strážni psi demokracie

thumbnail

 Aj v Nemecku sotva možno hovoriť o objektívnych médiách a novinároch. Netreba nadmernú zbehlosť, aby človek zistil, že tzv. objektívne médiá, až na malé výnimky, neexistujú, že oznamovacie prostriedky sú zväčša v rukách majiteľov, teda kapitálu, a na Slovensku takmer iba zahraničného. V ich službách sú najatí novinári, ktorí ako každý iný najatý pracovník, keď chce prežiť, pracuje na prospech svojho majiteľa, prípadne záujmových zoskupení. Netýka sa to iba médií na Slovensku. V časoch komunizmu sme si naivne mysleli, že v západných, tzv. demokratických krajinách sa dodržiavajú demokratické pravidlá spravodajskej komunikácie. Nedochádzalo nám, že médiá sú aj tam neviditeľnou veľmocou, ktorá má usmerňovať mienku a konanie ľudí v záujme potrieb ich majiteľov.

NEMECKÍ MIENKOTVORCOVIA

Uwe Krüger, novinár a odborník v oblasti médií, zistil, že šesťdesiati štyria nemeckí novinári boli členmi v osemdesiatich dvoch organizáciách, v ktorých boli zaangažované elity z politiky a hospodárstva. Z toho štyria novinári z najvplyvnejších nemeckých mienkotvorných novín – denníkov Süddeutsche Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung, týždenníkov Die Welt a Die Zeit, sa zúčastňovali v zahraničných a bezpečnostno-politických think-tankoch, afinitných združeniach USA a NATO a iných dôverných kruhoch. O objektívnych médiách a objektívnych novinároch v Nemecku sotva možno hovoriť. Jednou z takých výnimiek je Ulrich Tilgner, od roku 1980 zahraničný korešpondent v Jordánsku, Iráne, Iraku a Afganistane. Pracoval pre DPA, viaceré noviny, Deutsche Welle, ARD, ZDF a Schweizer Fernsehen (švajčiarska televízia). Od roku 2002 bol na čele filiálky ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen – Druhá nemecká televízia) v Teheráne. V apríli 2008 spoluprácu so ZDF ukončil a teraz pracuje iba pre Schweizer Fernsehen. Dôvodmi na ukončenie spolupráce so ZDF boli zásah do slobody tlače, nedostatočná nezávislosť, tendenčnosť a zglajchšaltovaný žurnalizmus. To sú slová novinára s pevnou chrbtovou kosťou. V Nemecku sú obľúbené rôzne televízne diskusie. Diskutérmi sú známi speváci, herci, zabávači, politici, novinári a iné osobnosti či osôbky verejného života. Takmer všetci majú jedno spoločné – a síce, že dodržiavajú pravidlá „politickej korektnosti“. Najnovšie sa všetci vyjadrujú k utečeneckej kríze, Putinovi, Baššárovi al-Asadovi a iným aktuálnym témam. Za situáciu v Sýrii  obviňujú unisono Putina a Baššára al-Asada.

■ DVERE DO PEKLA

merkelová-imigrantiMarkus Lanz je tolkšou v ZDF, ktorá nesie meno svojho moderátora a producenta. Sotva sa dá povedať, že jeho moderovanie je vyvážené. O objektivitu sa však postaral  v polovici februára 2016 spomínaný Ulrich Tilgner. Témou večera bola imigračná kríza, jej príčiny a vôbec situácia v Sýrii. Podľa všetkých možných „odborníkov“ exodus blízkovýchodných imigrantov do Európy zavinilo Rusko, lebo podporuje Baššára al-Asada. Tentoraz  zaznelo čosi iné. Podľa Tilgnera korene katastrofy v Sýrii siahajú do kolonializmu, keď západné mocnosti  určovali hranice „podľa pravítka“,  a nie podľa zloženia obyvateľstva...

A najnovšie sú to Američania. Najprv Bush ml. vtrhol v 2001 do Afganistanu a v 2003 do Iraku, čím otvoril dvere do pekla. Potom Obama koncom roku 2010 so svojou „Arabskou jarou“ podpálil aj Blízky východ. To boli Američania, ktorí bombardovali hotel v Bagdade, kde boli ubytovaní novinári a dvaja z nich prišli o život. Pritom americké veliteľstvo vedelo, že sú tam novinári. Vojaci nemali nijaké mapy, nevedeli o civilných objektoch. Strieľali na všetko, čo sa pohlo. Po páde Husseina išli irackí dôstojníci za americkým civilným správcom Iraku Paulom Bremerom, aby sa za pomoci Američanov vybudovala nová iracká armáda. Nato Bremer zrušil celé iracké ministerstvo obrany a všetkých vojakov z povolania v počte okolo tristotisíc prepustil. Tristotisícová vojenská sila odišla do púšte so slovami: Vrátime sa znova ako živé bomby. Dnes sú jadrom islamského štátu, ktorý vznikol v Sýrii, a jeho vojenské kádre vycvičené Američanmi sú z Iraku. Islamský štát je dielom Američanov. Toľko Tilgner.

ARMÁDA NEGRAMOTNÝCH

Do Nemecka sa neustále valia masy cudzorodých, priamo povedané negramotných imigrantov z arabského sveta a Afriky. Médiá, okrem malých výnimiek aj politici, hovoria o budúcom nemeckom pracovnom potenciáli. Tešia sa, že ide zväčša o mladých mužov, mladších ako tridsaťpäť rokov. Zdá sa však, že títo sa pracovať nechystajú. Hrnú sa výlučne do krajín s rozvinutou sociálnou starostlivosťou, t. j. s vysokými sociálnymi dávkami. A o tom, že medzi nimi sú aj tisíce bojovníkov, sa nehovorí.  Obavy z islamizácie Nemecka a zo zániku západnej Európy má politická strana AfD (Alternatíva pre Nemecko), založená 6. februára 2013 v Berlíne. Strážni psi demokracie by ju najradšej zakázali. Nejde to. Prešla previerkou útvaru štátnej bezpečnosti – Verfassungsschutzu, je teda práve taká demokratická ako hociktorá iná politická strana. Podobne je to aj na Slovensku. Pred parlamentnými voľbami bolo veľa kriku proti pronárodným stranám. Patrik Dubovský, riaditeľ SVV Ústavu pamäti národa (ÚPN), sa tiež zahral na takéhoto strážneho psíka demokracie. Rozposlal obežník, v ktorom pracovníkov Sekcie vedeckého výskumu ÚPN žiadal, „aby na pôde ÚPN verejne nevystavovali, a ak sa tak deje, aby bezodkladne do 19. 2. 2016 odložili na neverejné miesto obrazy funkcionárov a symboly predstavujúce politiku SR 1939 – 45 a ČSR/ČSSR 1948 … 89, napríklad Jozefa Tisa, Klementa Gottwalda a Gustáva Husáka, prípadne iných totalitných režimov a ich predstaviteľov, ako V. I. Lenina, J. V. Stalina, A. Hitlera, M. Horthyho a pod.“. Podobne sa mali zdržať aj aktívnej verejnej podpory vyššie menovaných predstaviteľov a nimi reprezentovaných režimov a politikov na verejných podujatiach, ako aj verejnej podpory subjektov, ktoré svojím charakterom a symbolikou vychádzajú z tradícií totalitných režimov a ich orgánov, ako napríklad Hlinkova garda, KSČ, SS, NSDAP, ČA a KSSZ. Dubovskému ešte asi nedošlo, že na Slovensku pôsobia iba politické strany podľa nášho alebo európskeho práva. Teda nijaké strany propagujúce Hitlera, Stalina, Lenina... A ak chcel Dubovský takto zabrániť istej strane, aby sa dostala do parlamentu, mal smolu. Slovenskí voliči rozhodli, že ju chcú!

Od našej spolupracovníčky Dariny VERGESOVEJ

Kresby: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.