Zemetrasenie v Kunsthalle

thumbnail

Prvá kapitola Slovenského centra vizuálnych umení sa skončila neslávne. Máločo v ostatnom čase vzbudilo na našej výtvarnej scéne toľko polemík, diskusií, vášní, ale aj intríg a útokov ako vznik Domu umenia – Kunsthalle SCVU (Slovenské centrum výtvarného umenia). Dve desaťročia trvali snahy rôznych skupín výtvarníkov založiť takúto inštitúciu, zameranú na prezentáciu súčasného umenia. Ministri kultúry jeden za druhým odolávali a exminister Krajcer mal dokonca v úmysle urobiť Kunsthalle z Danubiany.

Napokon Kunsthalle vznikla a k prvému januáru 2014 začala fungovať pod Národným osvetovým centrom (NOC), pričom začala využívať rozsiahle a nákladne zrekonštruované priestory Domu umenia, desaťročia využívané na výstavy rôznych výtvarných zoskupení, na BiB – Bienále ilustrácií či na výstavy v rámci Mesiaca fotografie. O tom všetkom sme na stránkach SNN našich čitateľov pravidelne informovali. Aj o tom, že vznikla výzva Viac umenia do Domu umenia, ktorú inicioval riaditeľ Stredoeurópskeho domu fotografie Václav Macek. Výzvu podpísal celý rad tvorcov, ktorí mali k práci Kunsthalle výhrady. Výtvarníčka Jana Kapelová vo svojom článku písala napríklad o klientelizme, netransparentnosti a kurátorskej obmedzenosti. Zároveň vzrastalo napätie medzi riaditeľom Kunsthalle Jurajom Čarným a generálnou riaditeľkou NOC Janou Kresákovou.

„Keď sme v januári 2016 dostali výzvu Viac umenia do Domu umenia na odvolanie pánov Čarného a Gregora, zvolala som poradný zbor odborníkov na zhodnotenie ich činnosti. Ten vyjadril viaceré výhrady,“ vyjadrila sa J. Kresáková.  Medzi výhrady patrí neplnenie úloh zo zriaďovacej listiny ako strešného pracoviska SCVU pre celú oblasť výtvarného umenia, neplnenie dokumentačnej a informačnej činnosti či k pracovným cestám členov vedenia.  Na základe týchto zistení sa Ministerstvo kultúry rozhodlo delimitovať Kunsthalle pod pôsobnosť Slovenskej národnej galérie. Vedenie Kunsthalle ako odpoveď zvolalo verejnú diskusiu v priestoroch Domu umenia. Zišli sa tu napospol takmer všetko priaznivci vtedajšieho vedenia Kunsthalle a z diskusie medzi riadkami vyplynulo, že niečo také marginálne a zastarané ako osveta so svojím folklórom, s recitovaním či s amatérskym divadlom sa môže presunúť do Domu detí Bibiany a budovu nech prevezme SCVU – Kunsthalle už ako samostatná organizácia. To bol ostatne už od prvopočiatku cieľ pôvodného vedenia, lenže aj napriek ich úsiliu vytvoriť novú samostatnú príspevkovú organizáciu to nebolo priechodné. Ministerstvo financií v rámci úsporného programu stoplo na neurčito zakladanie nových subjektov pod MK SR. Napokon Dom umenia – Kunsthalle od 1. júla 2016 prešiel pod SNG a vzápätí riaditeľka galérie Alexandra Kusá odvolala z funkcií riaditeľa Kunsthalle Juraja Čarného, ako aj šéfkurátora Richarda Gregora. Prvá kapitola existencie Domu umenia – Kunsthalle bola teda dopísaná. Uvidíme, ako sa bude „čítať“ tá nasledujúca.

Text a foto: Alexander GOCZ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.