Zemianske Podhradie si uctilo hrdého patriota   

thumbnail

Na rodnom dome spisovateľa Drahoslava MACHALU je už pamätná tabuľa. Za účasti rodiny, vzácneho hosťa prezidenta Ivana Gašparoviča, predstaviteľov spoločenského a kultúrneho života, rodákov a priateľov odhalili v Zemianskom Podhradí piateho októbra 2019 na rodnom dome spisovateľa Drahoslava MACHALU pamätnú tabuľu. Spisovateľ, reportér a hrdý patriot Drahoslav Machala sa počas svojho života zaslúžil o mnohé  pamätné tabule, pamätníky či sochy, venované významným udalostiam a osobnostiam slovenského národného života. Týmto svojím nadšením a úctou k dielu veľkých mužov vzdával hold ich skutkom a podával zvesť o ich výnimočnosti každému, kto sa pri týchto pamätníkoch pristaví. Lebo ako zdôrazňoval, musíme si zaznamenávať a značiť stopy tých, ktorí kráčali pred nami, aby sme nezblúdili z cesty a nezabudli na ich dielo.

■  STOPY ÚCTY

Mnohí už dnes ani netušia, kde všade Drahoslav Machala zanechal v mene nás všetkých stopu úcty a poznania na domoch, námestiach či blízko ciest.  Áno, aj blízko diaľnice na mieste, kde sa ukončil život veľkého muža našej doby, stojí pamätník s portrétom Alexandra Dubčeka, tak ako si to Drahoslav Machala zaumienil. Takýchto pamätníkov sa z jeho iniciatívy osadilo mnoho, dokonca aj tí, ktorí ho za života často označovali rôznymi nálepkami, by si mali pozametať pred vlastným prahom a zapamätať si raz a navždy: Bol to Drahoslav Machala, hrdý luterán, kto dal vyrobiť pamätnú tabuľu Jurajovi Spitzerovi v Krupine na jeho rodný dom, pamätnú tabuľu Samuelovi Rosenbergovi na významnú židovskú ješivu v Huncovciach a sám vlastnoručne so svojimi kamarátmi klčoval zarastený židovský cintorín v Bošáci, aby doň mohli inštalovať malý pomník na pamiatku spoluobčanov, ktorý vytvorila akad. sochárka Ľudmila Cvengrošová. Profesor Pavol Mešťan, riaditeľ Židovského múzea, tento akt oživenia cintorína v Bošáci otváral. Lebo i to bola jedna z vlastností Machalovho charakteru ‒ uznanie každého a každému, kto si to zaslúži.Prišiel deň, keď i on sám má svoju tabuľu.  Svoju vlastnú tabuľu na svojom rodnom dome so svojím portrétom. Na dome, v ktorom prežil krásne detstvo, pomáhal mamičke v obchode, ktorý bol na prízemí ich domu. Aj dnes je v tomto dome obchod, ale už dávno malý pomocník, pedinter, ako ho nazývala jeho mamička, v obchode nepomáha, neváži vrecká s cukrom, ani nenalieva mlieko do kanvičiek, ako si na tie časy spomínal.Dnes sa na tomto dome skvie tabuľa, ktorú  Dáša Machalová ideovo navrhla, umelecky ju vytvoril akad. sochár Marián Polonský a zodpovední kamenárski majstri z piešťanského kamenárstva KBT ju stvárnili a osadili na jeho rodný dom.

SVIATOK V NEPOHODE

Aj keď piateho októbra v deň odhalenia pamätnej tabule veľmi pršalo, nič nemohlo narušiť tento sviatočný deň. Zišli sme sa pred  jeho rodným domom a vypočuli sme si slová uznania a obdivu k jeho literárnemu, reportérskemu a národu zasvätenému dielu. Podujatie otvoril a každého z nás privítal starosta Zemianskeho Podhradia pán Miroslav Zámečník. Na slávnostnom odhalení boli prítomní najbližší príbuzní, syn Dr. Lukáš Machala so synom Samuelom, rodina i známe osobnosti, ako napríklad Ing. Marián Tkáč, Kamil Haťapka s manželkou, bývalý vojenský pridelenec  v Taliansku pluk. Ján Sabo s manželkou,  Dr. Milan Čáky, Ing. Štefan Bartko s rodinou, manželia Geržovci, spolužiaci a rodáci. Príhovory predniesli Dr. Ján Juran, riaditeľ cirkevného odboru Ministerstva kultúry, generál Svetozár Naďovič za Klub generálov SR, s ktorými Drahoslav Machala  úzko spolupracoval, emeritný senior, námestný farár ECAV z Myjavy Mgr. Samuel Ján Mišiak, PhD., aj pán učiteľ Mgr. Dušan Dugáček, ktorý tak hlboko poznačil malého žiaka Drahoslava láskou k dejinám. Prezident Ivan Gašparovič  zaspomínal na vzájomnú spoluprácu a nadšenie, s akým ho Drahoslav Machala vedel nadchnúť pre každú aktívnu spoluprácu.

Po úvodnej časti potom pán prezident spolu s manželkou Drahoslava Machalu a vnukom Samuelom slávnostne odhalili pamätnú tabuľu. Bol to deň, na aký sa nezabúda. Pamätnú tabuľu vypravila do života modlitbou aj miestna pani farárka Mgr. Janka Drottnerová. Tabuľa bude odteraz pripomínať rodákom i okoloidúcim život a dielo Drahoslava Machalu, ktorý tak, ako je to uvedené na tabuli, vyznával: „Slovensko je najväčší dar, ktorý sme dostali na celý život.“

Dáša MACHALOVÁ ‒ Foto: Milan Csaky

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.