Živnostníci neraz nezarobia v čistom ani minimálnu mzdu

thumbnail

Štát trestá tých, ktorí nepoberajú dávky. Mať mesačný príjem okolo štyristo eur, platiť z neho náklady na živnosť a odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne je dnes ekonomické hrdinstvo a bezpríkladné vlastenectvo v jednom. Takýto živnostník zarobí v čistom iba o pár eur viac, akoby dostal v súhrne možných sociálnych dávok ako nezamestnaný, a asi o päťdesiat eur menej ako zamestnanec s minimálnou mzdou. Podľa plánov vlády sa má v budúcom roku opäť zvýšiť odvodové a neskôr aj daňové zaťaženie živnostníkov. „Začiatkom budúceho roka sa má zmeniť výpočet vymeriavacieho základu na zdravotné poistenie, v polovici roka príde zmena v sociálnom poistení, čím vzrastú živnostníkom odvody o niekoľko desiatok eur mesačne,“ upozorňuje Andrej Danko zo Slovenskej národnej strany. Dodáva, že sa zmenší aj rozsah daňových výdavkov na majetok, ktorý má údajne charakter osobnej potreby. Po niekoľkých podobných krokoch to budú najtvrdšie opatrenia proti živnostníkom a existuje opodstatnená obava, že pri tomto trende nebudú posledné.

■ HĽADANIE ZDROJOV

Strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti chce, aby sa daň z pridanej hodnoty na potraviny znížila zo súčasných dvadsať percent na desať percent. „Prichádzame s návrhom, ktorý rešpektuje konsolidačné úsilie,“ povedal jej predstaviteľ Igor Matovič. Navrhuje totiž zvýšenie dane z príjmu z dvadsaťtri percent na tridsaťdeväť percent pre banky a regulované subjekty so ziskom vyšším ako tri milióny eur ročne. Tento krok podľa I. Matoviča pokryje výpadok príjmu štátneho rozpočtu zo zníženia dane z pridanej hodnoty na všetky potraviny o polovicu.

■ OPAČNÝ EFEKT

Slovenská národná strana dlhodobo upozorňuje na to, že namiesto toho, aby vláda preukazovala živnostníkom úctu, pretože vytvárajú hodnoty, podľa predsedu A. Danka „degraduje ich a likviduje“. V rozvoji podnikateľského prostredia môže mať zvyšovanie daní a odvodov živnostníkom práve opačný efekt, než s akým sa ráta, a dôsledkom býva aj viac čiernej práce. „Pre zlepšenie situácie živnostníkov a malých podnikateľov je potrebné práve znížiť daňové a odvodové zaťaženie, vytvoriť stabilnú legislatívu a zjednodušiť administratívu a tiež zlepšiť vymožiteľnosť práva,“ zdôrazňuje A. Danko. Podľa neho: „Je neprípustné, aby na jednej strane vláda plytvala verejnými prostriedkami, nešetrila na vlastnej apanáži a na strane druhej konsolidovala verejné financie neustálym zvyšovaním zaťaženia podnikateľov i občanov.“

■ HLAS UKRIVDENÝCH

Návrh na novelizáciu zákona o dani z príjmov Slovenská banková asociácia vníma ako snahu o zrušenie rovnakej sadzby dane pre všetkých podnikateľov. Takéto progresívne zdaňovanie časti podnikateľského sektora by bolo podľa asociácie negatívom, ktoré by znevýhodnilo Slovensko voči okolitým krajinám v snahe udržať si a získať nových zahraničných investorov.  „Všetci podnikatelia, vrátane tuzemských, veľmi citlivo vnímajú progresívne zdaňovanie. Vedia, že kedykoľvek v budúcnosti sa poslanci môžu rozhodnúť zaradiť aj ich medzi osoby s vyššou daňovou sadzbou,“ oznámila asociácia.

Ján ČERNÝ ‒ Ilustrácia-internet: americkysen.sk



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.