Zmrákanie nad vyrovnaným rozpočtom

thumbnail

Skresať z neproduktívnych výdavkov, inak sa dobré hospodárenie rozplynie. Minister financií Ladislav Kamenický je človek, ktorý má všetky predpoklady na to, aby zvládol funkciu ministra financií, tvrdil predseda vlády ešte v máji a nedávno toto presvedčenie zopakoval. Zvládnuť funkciu ministra financií však znamená najmä ustrážiť štátny rozpočet, ktorý má po schválení parlamentom postavenie mimoriadne dôležitého zákona.

Ministerstvo financií je pre Slovensko kľúčové a nesmierne dôležité. To, ako naložíme s našimi prostriedkami, je dôležité nielen preto, lebo je to ukazovateľ, ako sa darí krajine, ale určuje aj víziu jej ďalšieho postupu. Situácia nie je jednoduchá. Dostávame silné signály o tom, že sa nemusí európskej ekonomike dariť, Nemecko klesá do recesie. A náš priemysel je mimoriadne závislý práve od toho, ako sa darí Nemecku.

■ PRVÉ VAROVANIA

„Verím, že (Ladislav Kamenický vo funkcii ministra financií; pozn. red,) bude pokračovať v línii, ktorú nastavil Peter Kažimír. Pokiaľ pôjde v línii ozdravovania verejných financií a hospodárneho nakladania s peniazmi Slovákov a Sloveniek, tak bude mať vždy moju plnú podporu.“ Povedal o súčasnom ministrovi predseda vlády Peter Pellegrini.

Verejné financie však podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť nie sú akurát v stave, ktorý by kopíroval zámer vyrovnaného rozpočtu schváleného v decembri. Po Rade pre rozpočtovú zodpovednosť a Národnej banke Slovenska to nedávno do Bratislavy odkázal aj Brusel. Európska komisia sa tak pridala k ďalším nezávislým inštitúciám, ktoré v rozpočte na tento rok vidia také riziká, ktoré ho stiahnu znovu do deficitu. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť ho momentálne očakáva na úrovni 0,8 percenta HDP, Národná banka Slovenska v aktuálnych prognózach vidí schodok 0,7 percenta. Slovensko je však na tom aj teraz oveľa lepšie ako s vyrovnanými rozpočtami hospodáriace Nemecko. Celkový dlh Berlína tvorí až šesťdesiatjeden percent HDP. V najlepšom stave má verejné financie Estónsko s dlhom 8,1 percenta HDP. Slovensko sa nachádza v pásme tesne pod štyridsaťdeväť percent.

■ VPLYV KAMPANE

Slovensko onedlho vstúpi do ostrej volebnej kampane pred budúcoročnými, pravdepodobne už februárovými  parlamentnými voľbami. Na prijímanie závažných hospodárskych aj politických rozhodnutí tak zostávajú v podstate už iba štyri tohtoročné schôdze poslancov NR SR. Aj na nich sa prejaví zodpovednosť všetkých, ktorých sa najmä takzvané sociálne balíčky týkajú. Vlády, zamestnávateľov, odborárov, ale aj zamestnancov. Býva zvykom, že v období pred voľbami sa opasok rozpočtu povoľuje, to nie je nič mimoriadne. Nesmie sa však povoliť tak, aby sa ekonomika Slovenska ocitla znovu na zostupnej trajektórii. Minister Kamenický vyjadruje odhodlanie ustrážiť to.

Ivan BROŽÍK - Foto: internet

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.