Zóna A a Samo TOMEČEK zahrajú koncert pre Maticu slovenskú

thumbnail

Festival slovenskej piesne , 25.2.2016, 16.00h a 3.3.2016, 9.00h, DK RUŽINOV, Bratislava

Punk-rocková legenda ZÓNA A a spevák Samo TOMEČEK budú ťahákmi Festivalu slovenskej piesne v Bratislave, ktoré pripravuje Matica slovenská v spolupráci s Mestskou časťou Bratislava-Ružinov. Festival slovenskej piesne bude dvojdňové podujatie na podporu pôvodnej slovenskej umeleckej tvorby a priblíženie študujúcej mládeži osobnosť Ľudovíta Štúra pri spomienke na 160. rokov od jeho smrti. Festival slovenskej piesne vznikol ako pracovný názov na stretnutí Miestneho odboru Matice slovenskej Bratislava II., ktorý združuje viacerých hudobníkov a umelcov z Ružinova a mladých ľudí. Prvotný impulz bol zorganizovať si vlastný Ružinovský Matičný festival, avšak po komunikácií s Mestskou časťou Bratislava-Ružinov a a organizáciou Cultus, a.s. ktorí prebrali nad podujatím záštitu, sme prišli k názoru, že kultúra má byť verejná, zdarma a pre verejnosť. Idea projektu je združiť na jednej akcii všetky žánre hudby, samozrejme v rodnej slovenskej reči, a prezentovať verejnosti, no najmä mládeži, že vzťah k slovenskému jazyku môže byť aj formou populárnej a modernej produkcie. Na festivale budú prezentované nasledujúce hudobné žánre: Folk, Country, Blues, Pop, Rock, Rap.

Časový plán vystúpení:

  1. FS KARPATY                          16.00-16.30
  2. Zbor BYSTRIČAN                 16.30-17.00
  3. Duo RICHTER                        17.00-17.30
  4. Ján LITECKÝ-ŠVEDA         17.30-18.00
  5. Jurajova RODINA                 18.00-18.30
  6. RADIX                                        18. 30-19.00
  7. BACIL                                          19.00-19.30
  8. Samo TOMEČEK                    19.30-20.00
  9. ZÓNA A                                       20.00-20.30

Slovenské národné noviny pripravili rozhovor s organizátorom tohto podujatia Martinom PATOPRSTÝM, podpredsedom MO MS Bratislava-Ružinov. Miestny odbor Matice slovenskej (MO MS) v bratislavskom Ružinove patrí medzi mladšie matičné odbory. Napriek tomu za posledné obdobie nadviazal pozitívny vzťah s ružinovskou samosprávou. Táto komunikácia sa premietla aj do minuloročných spomienkových osláv Andreja Hlinku pri buste tohto slovenského politika v Parku A. Hlinku. Tento rok si vytýčili spoločne vyšší cieľ, a to zorganizovať v Dome kultúry Ružinov Festival slovenskej piesne. Ako sme sa dozvedeli od podpredsedu MO MS Bratislava-Ružinov Martina PATOPRSTÉHO (30), podujatie je pripravené a uskutoční sa 25. februára. Ambíciou je osloviť predovšetkým mladšiu generáciu, preto organizátori stavili na vystúpenie takých moderných umelcov, ako je Samo Tomeček alebo punk-rocková legenda Zóna A.

  • V Bratislave Miestny odbor Matice slovenskej Bratislava-Ružinov organizuje výborné hudobno-vzdelávacie podujatie Festival slovenskej piesne. Akcia má prilákať najmä mladých Bratislavčanov, čo je aj aktuálna úloha MS, a svojou činnosťou osloviť predovšetkým mládež. Prídu zahrať hudobné telesá zvučných mien. Čo vás prinútilo zorganizovať tento festival?

- K organizácii tohto pilotného projektu nás doviedla súčasná situácia mládeže, keďže mladí ľudia, často aj moji rovesníci, holdujú namiesto tradičnej kultúry rôznym škodlivým trendom zo zahraničia. Alebo kultúru doslova ignorujú a žijú skôr vo virtuálnej realite rôznych sociálnych sietí. Ako mladí matičiari sme pociťovali potrebu našej generácii priblížiť slovenskú kultúru a slovenčinu a zvolili sme modernú formu, ktorá by mala mladých osloviť. Sme presvedčení, že akcia bude mať úspech, stane sa pravidelným festivalom pod záštitou Matice slovenskej a bude konkurovať aj komerčným festivalom.

  • Festival má aj vlastenecký rozmer – podpora kapiel, ktoré spievajú v slovenskom jazyku. Myslíte si, že vplyv angličtiny do piesní slovenských moderných hudobných telies je negatívny?

Je to veľmi diskutabilné, pretože či chceme, alebo nie, v dnešnom globálnom svete sa mladí ľudia bez anglického jazyka neuplatnia, teda je vhodné tento jazyk ovládať, a určitou formou učenia sa jazyka sú aj piesne. Každopádne by však mal prevažovať pri slovenskej tvorbe náš štátny jazyk. Z toho sme vychádzali aj pri tvorbe festivalu a podmienkou vystúpenia je spievať v slovenskom jazyku.

  • Na festivale budú účinkovať kapely rôznych hudobných štýlov – od folklóru cez blues, country, rap, pop až po punk-rock. Ťahákmi sú Samo Tomeček, Zóna A, raper Bacil alebo kapela Radix. Ako tieto kapely  zareagovali na ponuku Matice slovenskej vystúpiť na jej podujatí?

Samo Tomeček i Zóna A sú poprední slovenskí interpreti, preto nás nesmierne potešilo, že zareagovali na ponuku Matice slovenskej kladne a najmä za honorár, ktorý bol viac-menej symbolický a hlboko pod ich komerčnú cenu. Títo interpreti sa ani verejne netaja svojím pronárodným cítením, a preto veríme, že môžu byť príkladom pre mládež. Zároveň chceme apelovať aj na iné slovenské kapely, aby sa svojím pronárodným cítením netajili, ba práve naopak verejne ho prezentovali.

  • Ako funguje váš matičný odbor v rámci Bratislavy?

Matičný odbor Bratislava II sme pred pár rokmi oživili a prilákali asi dvadsať až tridsať prevažne mladých ľudí, ktorí pociťovali potrebu niečo vo svojom okolí urobiť v duchu národných myšlienok a tradícií. Zorganizovali sme spomienkovú akciu pri pomníku Andreja Hlinku a zapojili sa do viacerých podujatí miestnych občianskych združení, ktoré mali charitatívny či environmentálny rozmer. Zároveň ako ružinovský poslanec miestnej samosprávy podporujem všetky občianske aktivity, ktoré smerujú k lepším sociálnym a komunitným väzbám medzi ľuďmi a ktoré sú tiež v dnešnej hektickej uponáhľanej dobe zanedbané.

  • Matica slovenská má aktuálne povinnosť zamyslieť sa nad svojím postavením v slovenskej spoločnosti. Otvoriť sa verejnosti, no predovšetkým mládeži. Ponúkať alternatívu novým moderným trendom, ktoré sú v priamom rozpore s tradíciami európskych národov. Má šancu uspieť?

Matica slovenská prešla za vyše stopäťdesiat rokov svojej existencie rôznymi fázami,  vždy však obhajovala tradície a záujmy slovenského národa. Práve v súčasnosti nastáva zlom, keď európske národy musia zabojovať viac ako nikdy predtým, aby nestratili to, čo naši predkovia krvou a potom vybojovali a vybudovali. A toto bremeno je na ramenách nás mladých. Za všetkých mladých matičiarov hovorím: Áno, máme šancu uspieť a uspejeme!

  • Vystúpia hudobné telesá: Samo Tomeček, Zóna A, Bacil, FS Karpaty, Spevácky zbor Bystričan, Ján Litecký- Šveda, Jurajova rodina, Radix, Duo Richter. A umelec Nomád, ktorý bude znázorňovať podobizeň Ľ. Štúra na baner technikou graffitti.  Sprievodnými programami budú prezentované ľudové tance, folklór i moderné hip-hop tance. Priestor dostane aj hovorené slovo prostredníctvo prózy i poézie v podaní recitátora Jozefa Šimonoviča. Pre študujúcu ružinovskú mládež základných škôl /8. a 9. ročník/ v zriaďovateľskej kompetencii MČ BA-Ružinov a stredných škôl /2. a 4. ročník/ z Ružinova bude dňa 3.3.2016 o 9.00 v Malej sále DK Ružinov pripravené dramaticko-vzdelávacie pásmo. Spočívať bude v premietaní najnovšieho dokumentu o Ľudovítovi Štúrovi z dielne RTVS True Štúr pri príležitosti 160. Pripomienky  jeho úmrtia. Recitátor Jozef Šimonovič  žiakom prednesie bude pokračovať besedou so žiakmi o Ľ. Štúrovi. Termín bude o 9.00 hod a 11.00 hod.

POZVÁNKA v PDF TU: festival dl

 Zhováral sa Pavol JAVORSKÝ – Foto: archív (mp)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.