Zuzana Čaputová ako dievča, ktoré sa nebálo

thumbnail

Na internete sa objavila rozprávka pre malé deti na politickú objednávku. Slováci si zvolili nového prezidenta. Už sme si zvykli, že v každých voľbách býva kampaň zavše ostrá, často podraznícka a osočujúca. V poslednom čase badáme nový trend, keď sa o „vybraných“  a „slušných“ kandidátoch vytvára doslova kult osobnosti. Verejnosti sú vykresľovaní  ako „bojovníci“ dobra proti zlu.  Čo je však horšie, touto propagandou systematicky „kŕmia“ mládež, a najnovšie aj deti vo forme rozprávok. Ich cieľom je už odmalička formovať medzi najmenšími ten „správny“ svetonázor  a vychovávať si systematicky svoje poslušné ovečky bez kritického myslenia. Pred prezidentskými voľbami sa internetom začala šíriť „rozprávka“ o prezidentskej kandidátke Zuzane Čaputovej, ktorá ju opisuje ako „bojovníčku“ za lepší, šťastnejší a spravodlivejší svet.

Táto rozprávka sa objavila na internetovej stránke Svetlo pod perinou. Čitatelia sa môžu dozvedieť, že autorkami tohto projektu sú podnikateľky Lucia Pašková a Mária Sztarovicsová.

„Predstavujeme si Slovensko, v ktorom deti budú hrdé na umelkyne/umelcov, aktivistky/aktivistov, vedkyne/vedcov, športovkyne/športovcov a ostatných ľudí z rôznych profesií, ktorí tu boli a sú a tvoria náš svet. V ňom rodičia čítajú deťom a rozprávajú sa s nimi. V ktorom je rozmanitosť vítaná a odlišnosti prijímané s otvorenou mysľou. Svetlo pod perinou tvorí 57 príbehov od 57 autorov/autoriek a 57 ilustrátoriek/ilustrátorov. Budú vychádzať počas jedného roka na webe, aby boli dostupné pre všetky deti. Tešiť sa môžete aj na príbehy vo forme podcastov, ktoré časom pribudnú. Budú čítané osobnosťami, ktoré si vážime. Neskôr budú v tlačenej forme ako knižka,“ uvádzajú o zámere jeho autorky.

  • PREDSTIERANÁ NEZÁVISLOSŤ

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ich myšlienka, ako posilňovať sebavedomie a motiváciu detí, je veľmi dobrá. Lenže výber jednotlivých osobností je v réžii autoriek. Ak sa bližšie pozrieme na Luciu Paškovú, zistíme, že na svojom facebookovom profile verejne podporuje Zuzanu Čaputovú  a Iniciatívu za slušné Slovensko. Na transparentom účte pani Čaputovej sa dá vyčítať, že prispela nemalou sumou na jej prezidentskú kampaň. V nedávnych komunálnych voľbách sa postavila za kandidáta Progresívneho Slovenska a dnes súčasného bratislavského primátora Matúša Valla. Okrem toho je hrdou členkou Slovenskej debatnej asociácie, podporovanej aj štedrými zahraničnými peniazmi. Aby toho nebolo málo, je tiež členkou správnej rady Nexteria Leadership Academy. Pri dôslednejšom pátraní môžeme zistiť, že jedným zo sponzorov tejto akadémie je aj Dobrý anjel odstupujúceho prezidenta Andreja Kisku.

Rovnako aj pri druhej menovanej Márii Sztarovicsovej sa dopracujeme k totožnému výsledku. Podobne ako Lucia Pašková takisto na svojom facebookovom profile dáva na známosť, že je verejnou podporovateľkou Zuzany Čaputovej a Iniciatívy za Slušné Slovensko. Aj jej meno visí na zozname finančných darcov, ktorí prispeli na kampaň pani Čaputovej. Preto sa nemôžeme čudovať, že autorky si okrem herečky Zuzany Kronerovej, ktorá pravidelne vystupovala na Námestí SNP v Bratislave počas nedávnych protestov Za slušné Slovensko, vybrali aj príbeh o prezidentskej kandidátke Zuzane Čaputovej. Pozornému čitateľovi je tak jasné, že ich vybrané osobnosti majú správne „názory“ a „postoje“, ktoré sú  v súlade s ich presvedčením. Ale hlavným cieľom príbehu o Zuzane Čaputovej Dievča, ktoré sa nebálo je už odmalička vychovávať si svojich verných budúcich voličov bez kritického myslenia. Na konci príbehu sa heroizuje postava Zuzany Čaputovej, ktorá „sa nebojí bojovať za lepší, šťastnejší, spravodlivejší svet nielen pre svoje mesto, nielen pre svoje dcéry, ale pre nás všetkých“. Autorkou tejto „rozprávky“ je spisovateľka, scenáristka a režisérka  Eva Borušovičová. Preslávila sa ako scenáristka celovečerného filmu  Jánošík ‒ Pravdivá história.

  • VŠETCI SLUŠNÍ

Autorka pri písaní príbehu ani v najmenšom neskrývala svoje sympatie k pani Čaputovej. Ak sa pozrieme na jej facebookový profil, zistíme, že patrí medzi jej skalných podporovateľov. Ako čerešnička na torte je jej účasť na protestoch Za slušné Slovensko. Nesmieme zabudnúť ani na ilustrátorku  Michaelu Chmeličkovú, ktorá spolupracuje s  Luciou Paškovou. Jediným cieľom tejto „rozprávky“ je vytvoriť mylný dojem medzi najmenšími čitateľmi o jedinečnosti a vznešenosti Zuzany Čaputovej ako „bojovníčky“ dobra proti zlu. Autorky a ich chlebodarcovia takto stalinsky formujú kult osobnosti nielen Zuzany Čaputovej, ale ďalších vopred vybraných osobností so správnymi názormi v súlade s ich presvedčením. Nedá sa to ináč nazvať ako vymývanie mozgov.

Matica slovenská je proti takýmto praktikám mimovládnych organizácií. Pre Slovenské národné noviny sa vyjadrila predsedníčka Pedagogického odboru MS a členka výboru MS Libuša Klučková, podľa ktorej „tretí sektor, množstvo mimovládnych organizácií, ktoré už dlhodobo vstupujú do nášho života, ale najmä do škôl prostredníctvom rôznych publikácií, majú ako vidieť svoje výsledky. Aj v podobe takýchto ‚príbehov‘.“ Na čudný rozprávkový príbeh reagoval vo svojom vyjadrení aj vysokoškolský pedagóg Katedry slovenského jazyka a komunikácie Filozofickej fakulty  Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici docent Július Lomenčík. „Uvedený výtvor tak v mnohom pripomína už zašlé časy obdobia ‚schematizmu‘ zo začiatku päťdesiatych rokov 20. storočia.“ Poukázal na to aj filozof Oliver Bakoš vo svojom blogu Predvolebné rozprávky a hrdinovia na portáli Pravda konštatovaním, že táto „‚predvolebná rozprávka‘ starším nevtieravo pripomenie radostné chvíle z detstva pri rozprávkach o Leninovi, Stalinovi a podobných hrdinoch“.

  • ÚČELOVÁ OBJEDNÁVKA

Autorka napísala „rozprávkový“ príbeh na základe momentálnej spoločenskej objednávky určitých politických kruhov. A tak aj v určitej časovej tiesni ‒ veď hlavná hrdinka sa dostala ako „hviezda“ na spoločenské výslnie súčasného Slovenska doslova len v priebehu jedného mesiaca ‒ napísala príbeh o kvázi hrdinstve hrdinky „bojujúcej“ so súčasným zlom ‒ proti „mocným, korupcii...“. Mnohí si položia otázku: Prečo určité skupiny s obrovskou mediálnou podporou sa usilujú presadiť práve pani Čaputovú za prezidentku SR? Tieto „príbehy“ budú tvorené s jediným zámerom, a to medzi najmenšími čitateľmi umelo vytvárať dojem, že na Slovensku existujú politici patriaci k strane zla a tí „dobrí“ a „slušní“, ktorých bude viesť práve pani prezidentka. Hlavným zámerom takýchto „rozprávok“ bude odmalička vštepovať deťom liberálne hodnoty, ktoré uznávajú práve ľudia z prostredia Zuzany Čaputovej.

  • HRÍB SA PREKONAL

Periodikum kontroverzného publicistu Š. Hríba .týždeň však prekonalo v manipulácii po voľbách všetko čo sa len prekonať dalo. Čítajte TU:

Matej MINDÁR - Obrázky-internet: Svetlo pod perinou, .týždeň 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.