Zviera je cítiaca bytosť, živý tvor

thumbnail

Na konečnej verzii novely zákona sa pracovalo niekoľko mesiacov. Pôvodne bola avizovaná na predloženie ešte na septembrovú schôdzu parlamentu, pre množstvo pripomienok ju však poslanci prerokujú pravdepodobne v októbri. Materiál prinesie zmeny aj v Občianskom zákonníku, trestnom zákone a zákone o policajnom zbore. Zviera už viac nebude vecou, pribudnú systémové opatrenia proti množiteľom psov aj ich povinné čipovanie. Rezort novelou rieši tiež aktuálne témy, ako je chovanie zvierat na sídliskách či trestnoprávna zodpovednosť majiteľa. Majitelia budú povinní dať psa začipovať najneskôr do dvanástich týždňov od jeho narodenia. V prípade predaja, resp. darovania inej osobe, bude musieť byť začipovaný ešte pred zmenou vlastníka, bez ohľadu na vek šteňaťa. Povinná identifikácia a registrácia psov a ich držiteľov zabezpečí kompletnú evidenciu psov v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Množitelia tak budú presne identifikovateľní a postihovaní. Cieľom je povinným čipovaním psov dosiahnuť do niekoľkých rokov stav, keď nebudeme mať preplnené útulky a stratené psíky sa budú rýchlo vracať majiteľom. Veterinárny lekár získa právo vyzvať vlastníka psa na preukázanie dokladu totožnosti. Pri zmene majiteľa bude musieť pôvodný vlastník psa nahlásiť zmenu i údaje o novom vlastníkovi do dvadsaťjeden dní prostredníctvom veterinárneho lekára. Rovnako do dvadsaťjeden dní musí majiteľ nahlásiť veterinárnemu lekárovi aj úhyn psa. V databáze budú jasne zaznačené pohyby psov a zmeny ich vlastníkov. Už žijúce psy budú musieť byť začipované najneskôr do roku 2020.

■ ZAMEDZENIE TÝRANIA

Novelou zákona sa nastolí ochrana práv zvierat najmä pred týraním tým, že sa posilnia právomoci veterinárnych inšpektorov. V prípade podozrenia z týrania budú mať právo vstúpiť na pozemok aj bez prítomnosti polície. Muži zákona budú môcť vstúpiť na pozemok už pri podozrení na týrané zviera. Novela tiež nadväzuje na trestný zákon v prípade otrávenia zvierat. Ide o reakciu na travičov a prípady nálezov otravy či žiletiek a iných ostrých predmetov v potrave na verejných priestranstvách. Za týranie zvieraťa sa bude považovať aj to, keď zviera uhynie hneď, ale vinou silnej bolesti a jej následkom bude nevyhnutná jeho eutanázia. Majitelia zvierat budú za ne niesť v prípade napadnutia človeka aj trestnoprávnu zodpovednosť. Nezodpovedným vlastníkom bude hroziť trest odňatia slobody až na osem rokov. Je to veľmi dobrý krok proti arogancii niektorých nezodpovedných „psičkárov“, ktorí doteraz ignorujú platné všeobecne záväzné nariadenia o spôsobe vodenia psov, pri odchyte túlavých zvierat a uľahčí prevod vlastníctva nájdeného zvieraťa s cieľom čo najskoršej adopcie.

■ PROBLÉMOVÉ CIRKUSY

V prípade prijatia navrhovanej legislatívy sa zmení aj prístup k cirkusovým zvieratám. „Určite nechceme cirkusy diskriminovať, chceme však ochrániť najrizikovejšiu skupinu divo žijúcich zvierat pred ich zneužívaním. Prevádzkovatelia cirkusov sa budú musieť zaregistrovať na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, ktorá bude vydávať, pozastavovať a zrušovať rozhodnutia o schválení pre cirkusy,“ povedala presnejšie ministerka Gabriela Matečná. Ministerstvo v nadväznosti na novelu pripraví vyhlášku, ktorá stanoví, že nebude možné použiť vybrané druhy divo žijúcich zvierat na verejné vystupovanie, čiže také, kde by museli predvádzať človekom naučené a v prírode sa bežne nevyskytujúce správanie. Aj keď dlhoočakávaná novela zákona prichádza s časovým posunom a meškanie ešte predĺži aj čas potrebný na jej uvedenie do platnosti, predpokladá sa, že by mohla byť účinná niekedy v polovici roka 2018. Bolo by to veľmi žiaduce, pretože na Slovensku nie je dlhodobo zákonom uspokojivo doriešené spolužitie človeka s domácimi zvieratami. Právomoci mestských polícií boli v minulosti také mizivé, že sa obmedzovali nanajvýš iba na to, aby postihovali majiteľov spoločenských zvierat za znečisťovanie verejných priestranstiev. V tejto súvislosti by sa žiadalo dodať, že takisto by mali postihovať aj nezodpovedných ľudí, ktorí nechcú rešpektovať skutočnosť, že na ulici či sídlisku nežijú sami a že nikto nie je povinný znášať neporiadok, ktorí spôsobili. To však je už iná téma, dotýkajúca sa iných, v súčasnosti nie celkom vyhovujúcich zákonov.

Ján ČERNÝ – Foto: archív autora



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.