Štefan Packa zostavil najnovšiu kuchársku knihu s dcérou Patríciou. Životný príbeh Štefana Packu kopíruje americký sen s takmer hollywoodskym scenárom, ale s typicky slovenským „koncom“. Z dolniackej Paty pri Seredi sa ako chlapec dostal do našich veľhôr a tu sa z obyčajného pikolíka či pingla – ako sa zvyknú v reštauračných službách označovať tie najnižšie posty – vyšvihol až na vedúce riadiace pozície, stal sa riaditeľom hotela, šéfom Grandu v Jasnej. Vtedy, keď naplno otváral dvere i srdce umelcom, keď sa spolu s Tiborom Bártfayom a akademickým maliarom Mariánom Prešnajderom vari pred dvomi desiatkami podieľal na organizovaní sochárskeho sympózia pre mladých výtvarníkov, sme sa spoznali a zblížili, lebo bol nielen majstrom v pri príprave pokrmov a lahôdok do žalúdka, ale mal i „básnické črevo“ a dokonca aj sám výtvarne tvoril. Tým si získal moje sympatie natrvalo, aj keď ho príslovečná slovenská malosť a závistlivosť i doslova mafiánske privatizačné praktiky po roku 1989 zomleli. Nevzdal sa a stále dokazuje, že na to má…
- Ktorú z vašich doterajších kníh si ceníte najviac a prečo?
S knihami je to ako s deťmi. Každé je iné, ale dobrí rodičia ich majú radi všetky. Moja ostatná kniha je v poradí šiesta s gastronomickou tematikou. Predtým mi vyšli knihy Receptár špecialít, Varíme lacno, vtipne, rýchlo, Erotická kuchárka, Varíme zdravo a hravo, Tatry na tanieri. Vo všetkých som sa usiloval spájať recepty jedál s beletristickým rozprávaním o jedlách a varení. V kníhkupectvách je množstvo kuchárskych kníh, v ktorých sa recepty opakujú, sú archaické a nereagujú na súčasné trendy gastronómie. Gastronómiu chápem ako súčasť ľudskej kultúry, tá má svoju históriu a vývin. Slovenská kuchyňa je pestrá, naši predkovia v neľahkých podmienkach založili dobrú úrodu, my by sme ju mali kontinuálne zušľachťovať a rozvíjať!
- Čím vám spôsobuje radosť tá posledná, v ktorej sú recepty (nielen) od slávnych a úspešných?
V knihe (Nielen) Recepty slávnych a úspešných spolu s dcérou Patríciou predstavujeme pol stovky osobností Slovenska z rôznych oblastí života so zreteľom na ich vzťah k jedlám a ku gastronómii. Osobnosti sú v knihe zastúpené portrétnou fotografiou, zaujímavým rozhovorom, dokumentárnymi fotografiami a receptom obľúbeného jedla, vrátane jeho fotografie. Kniha teda nie je len súborom receptov, ale aj príbehom známych a úspešných ľudí, ktorí v rozhovoroch hovoria nielen o varení, ale aj o tom, čo je pre nich v živote dôležité.
- Určite nebolo ľahké urobiť rozhovory a zhromaždiť materiály od päťdesiatich osobností z rôznych kútov Slovenska aj Čiech.
Podarilo sa to aj vďaka mojej spoluautorke, ktorá pripravila väčšinu čŕt a a profilov v knihe. O to väčšia je radosť autorov i vydavateľa, keď počujú na spoločnú knihu slová uznania. Čitatelia sa z knihy dozvedia veľa zaujímavých informácií a príbehov. Málokto napríklad vie, že osobný čašník pápeža Jána Pavla II. pochádza zo Slovenska a tu aj žije. Z knihy sa dozvieme, čo jedol Kristus a jeho učeníci na Poslednej večeri, bez akých írečitých slovenských potravín nejde do Himalájí najúspešnejší slovenský horolezec všetkých čias Peter Hámor, aké skvelé kuchárky sú obľúbené speváčky Mária Čírová, Marcela Laiferová a Adriana Kučerová. Verím, že čitatelia budú mať radosť aj z rozhovorov s Milanom Knížákom, riaditeľom Národnej galérie v Prahe. Je to jeden z najväčších bohémov v Čechách, ale aj nesmierne múdry človek a všestranne nadaný. Aj bývalý prezident Rudolf Schuster nás presvedčil, že nie je iba propagátor drienkovice, ale aj skvelý kuchár. To isté platí o Milke Zimkovej, Petrovi Jarošovi, Antonovi Hykischovi… Knihu v reprezentatívnej úprave vydalo ambiciózne vydavateľstvo GEORG v Žiline a ku cti jeho majiteľovi Jurajovi Štefuňovi slúži, že autorom ponechal voľnú ruku pri výbere osobností.
- Čo ešte chcete literárne „uvariť“ a čo výtvarne „nalepiť“, lebo ste známy aj ako kolážista…
V lete budem mať vo výstavných priestoroch Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši výstavu pri príležitosti životného jubilea (sedemdesiat rokov). Na výstave budú dominovať obrazobásne, teda obrazy vytvorené kolážovou technikou, v ktorých budú vkomponované moje poetické texty. Pri tejto príležitosti mi vyjde aj kniha poézie s názvom MosTY a JAzvy. Ilustrovaná bude mojimi najnovšími kolážami. No a pokračovať budem aj v mojom literárno-gastronomickom programe: pribudnú knihy na tému hudba a gastronómia, výtvarné umenie a gastronómia i Kuchárka pre nekuchárov…
Zhováral sa Emil SEMANCO – Snímky: archív Š. P.