Odhalili busty Kukorellimu a Baľutovi

thumbnail

FOTORIPORT

Jedinečné matičné medzinárodné podujatie v Hanušovciach nad Topľou. Matica slovenská koncom augusta usporiadala v Hanušovciach nad Topľou jedinečný medzinárodný vedecký seminár, ktorý bol venovaný nielen osemdesiatemu výročiu SNP, ale aj doteraz málo spracovanej téme účasti matičiarov a kultúrnych pracovníkov v SNP. Podujatie zasvätila aj významnému 110. výročiu narodenia Ľudovíta Kukorelliho – slovenského dôstojníka letectva a komisára partizánskej brigády Čapajev, ktorému v Hanušovciach nad Topľou odhalili bustu od akademického sochára Tomáša Polonského vedno s jeho spolubojovníkom veliteľom spomínaného partizánskeho zväzku Ivanom Kononovičom Baľutom-Jagupovom.

Bohatý kultúrny program a divadelná dramatizácia pod názvom Vrátim sa živý! strhujúco vtiahla divákov do obdobia SNP a vojnovej atmosféry a autenticky priblížila dramatické dejinné udalosti. Mladí matičiari, členovia divadelného odboru MS a matiční zamestnanci ústredia z Martina v dobových kostýmoch predviedli presvedčivý i emotívny výkon, ktorý ocenila početná verejnosť zúčastnená na podujatí.

Pred Malým kaštieľom v Hanušovciach sa prítomným prihovorili predseda MS Marián Gešper, primátor mesta Štefan Straka a predsedníčka Základnej organizácie SZPB Helena Lipčáková.  Pozdravný list podujatiu poslal aj prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

Matica slovenská pod autorskou a režijnou taktovkou predsedu MS M. Gešpera zorganizovala už desiaty ročník tohto legendárneho podujatia, ktoré sa zrodilo ešte v roku 2014 počas národného zrazu mladých matičiarov

Lukáš PERNÝ a IÚ MS



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.