Opozícia opäť stavia na boj akýmikoľvek prostriedkami

thumbnail

Vládna koalícia stále hľadá spoločnú reč na dorozumenie, ale v zásade funguje. Záver politického leta na Slovensku sa nesie v atmosfére neustálych pokusov liberálno-progresívnej opozície a jej hlučných podporovateľov narušiť riadny chod štátu, jeho inštitúcií a úradníkov. Niet lepšieho dôkazu ako vyhlásenie predsedu SaS B. Gröhlinga pre Denník N : „Ak chceme poraziť Fica, nemôžeme byť korektní ňuňuškovia.“ Takže po sérii masívnych nenávistných protestov, organizovaných na prelome rokov progresívcami, ktoré vyústili až do atentátu na predsedu vlády, tu máme zrazu pokojné verejné politické vyhlásenie, že opozícia hádže politickú korektnosť za chrbát a ide do boja proti demokraticky zvolenej štátnej moci akýmikoľvek prostriedkami.

■ ŠTVANICA NA MINISTROV

Liberálno-progresívne pokusy o demontáž vlády Roberta Fica, nadšene podporované médiami hlavného prúdu, sa v závere augusta zhmotnili do pokusov o parlamentné odvolávanie ministra spravodlivosti Borisa Suska a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. V oboch prípadoch koaličná parlamentná matematika zafungovala bezchybne, a tak sa pokusy o otvorenie mimoriadnych schôdzí NR SR s týmto programom zopakujú v septembri. Už teraz je však možné predpokladať výsledok, ktorý opozíciu nepoteší. Tá je však, slovami Branislava  Gröhlinga, zjavne pripravená už aj tak klimaticky horúcu jeseň ešte o voľačo „nekorektne prihriať“.

■ KAUZA NADÁCIE

Na Slovensku zrejme nenájdeme rodinu, kde by strýko, otec, matka, partnerka a ešte ďalší jej členovia poberali od štátu štedré dotácie, a to roky a v mnohociferných sumách. Teda, s výnimkou jednej, ktorá sa o Slovákoch paradoxne vyjadruje verejne i v médiách naozaj pozoruhodne urážlivo a opovržlivo. Vraj na nadačnú činnosť. No kto by to nebral? A ani by na Slovákov ako na hlupákov a „niečo podradné“ za to nenadával. A tak sa zrodila myšlienka na podanie návrhu na odvolávanie podpredsedu NR SR Michala Šimečku z jeho parlamentnej funkcie. Prišiel s ňou predseda Smeru Robert Fico a rýchlo pre ňu získal podporu Andreja Danka, predsedu SNS. HLAS v čase uzávierky vydania SNN ešte s jednoznačným stanoviskom váhal.

■ A OPÄŤ SaS

Predseda SaS sa chopil šance a možnosti ako po mdlej politickej sezóne SaS opäť zahviezdi, a tak sa vytasil s návrhom ochromiť riadny chod parlamentu tak, že opozícia opustí všetky parlamentné posty a znefunkční tým chod výborov NR SR. Našťastie, na Slovensku sa o jednotnej opozičnej politike ani zďaleka nedá hovoriť, a tak svojím návrhom dokonca ani len najbližších spojencov  progresívcov  nijako neoslovil. O KDH, Demokratoch či nebodaj Matovičovcoch ani nehovoriac. A tak sú nateraz politické gestá predsedu SaS iba v polohe osamelých výkrikov do tmy.

■ HĽADÁ SA DOHODA

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini začal po letnej dovolenke úradovať, a to dosť zostra. Stretol sa s lídrami koaličných strán, jeho plány na opozično-koaličné rokovania za okrúhlym stolom sa však nateraz odkladajú. Robert Fico naznačil, že už je čas obsadiť konečne aj funkciu predsedu parlamentu, ale že si to musí vydiskutovať HLAS a SNS. HLAS sa odvoláva na koaličnú zmluvu a SNS zas zastáva postoj, že po zvolení Petra Pellegriniho za hlavu štátu by mal byť princíp obsadzovania postov najvyšších ústavných činiteľov viac ústretovejší voči SNS. To by si však vyžiadalo s najväčšou pravdepodobnosťou otvorenie koaličnej zmluvy, čo by mohlo mať za následok niečo ako otvorenie povestnej Pandorinej skrinky.

■ TROJHLASNÝ ODKAZ

V atmosfére predvečera osláv osemdesiateho výročia Slovenského národného povstania sa vynorila informácia, ktorá by mala opozícii a jej mediálnym sluhom vziať doslova vietor z plachát. Poprela by totiž ich už evergrínové konšpiračno-dezinformačné konštatovania o tom, ako nás „Robert Fico ťahá z Európy a z atlantických štruktúr“. Predsedovia troch koaličných strán mali totiž (už po uzávierke nášho vydania) vyslať svetu a aj domácej opozícii odkaz, že (okrem iného) Slovensko zostáva a zostane pevnou súčasťou Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Malo sa tak stať (stalo sa) počas Dňa ústavy SR 1. septembra.

■ DOBRÉ SPRÁVY

Ministerka jedného z našich „najtichších“ ministerstiev Denisa Saková medzitým v Číne rokovala s predstaviteľmi spoločnosti Gotion o pokračovaní výstavby najväčšieho závodu na výrobu autobatérií pre elektromobily na Slovensku v Šuranoch. To je nepochybne dobrá správa, ale pani ministerka naznačila ešte lepšiu. Je známe, že režim v Kyjeve od nového roka nepodpíše predĺženie zmluvy s Gazpromom o preprave plynu z Ruskej federácie cez územie Ukrajiny. „A šlus,“ vyjadril sa prezident Zelenskyj. Nuž, vďačnosť za pomoc má rôzne podoby. Ale k tomu plynu: ministerka naznačila, že na Slovensko sa zrejme s veľkou pravdepodobnosťou cez Ukrajinu bude dovážať plyn z Azerbajdžanu. To poteší na Slovensku nielen veľké firmy, ale určite aj každého malospotrebiteľa.

■ KONIEC DEZINFORMÁCIE

Vláda by mala v krátkom čase predložiť návrh konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií v jednom balíku zákonov. Krátkodobý variant opatrení by sa zaoberal iba rokom 2025, dlhodobý by reagoval na roky 2025, 2026 a prípadne aj 2027. „Kto sa trošku vyzná v ekonomických parametroch, veľmi dobre vie, o čom teraz hovorím, pretože od toho sa bude odvíjať aj charakter opatrení, ktoré navrhneme,“ povedal Robert Fico.

Výnimkou, ktorá nebude v balíku lex konsolidácia, by podľa premiéra mohla byť plánovaná daň z finančných transakcií. Premiér tak potvrdil informácie o možnom zdanení niektorých finančných operácií. Ministerstvo financií ešte koncom júla však odmietlo, že by plánovalo zdanenie výberu z bankomatov či bankové prevody bežným občanom. V hre tak zostalo zdanenie transakcií iba pre firmy.

Ivan BROŽÍK - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.