Potravinárska komora Slovenska nepodporovala zrušenie kvót na cukor

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/František Iván

Bratislava 3. októbra (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) nepodporovala zrušenie kvót na cukor. Uviedla to pre TASR výkonná riaditeľka PKS Jarmila Halgašová v reakcii na víkendové zrušenie kvót na cukor v EÚ.

"Cukor bol poslednou komoditou v Európskej únii podliehajúcou systému kvót. PKS v rámci reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) nepodporovala zrušenie kvót. Slovensko si totiž prešlo jedným obdobím reformy v sektore cukru a to malo za následok zrušenie všetkých cukrovarov s výnimkou dvoch, ktorých majitelia sú však už zo zahraničia," priblížila.

Zdôraznila, že Slovensko prešlo vývojom a z krajiny, v ktorej cukor hral významnú úlohu a bol významným vývozným artiklom, sa stala krajina, ktorá cukor musí dovážať, pretože jeho produkcia nepostačuje pokryť potreby priemyslu a domácností. "Zrušenie kvót na cukor môže nadobudnúť obdobný vývoj ako pri mlieku po zrušení jeho kvót," upozornila.

Optimalizácia pestovania cukrovej repy a produkcie cukru bude podľa Halgašovej dosť náročná. "V blízkom období možno očakávať nárast produkcie cukru, ktorá bude, samozrejme, závisieť aj od klimatických podmienok, ale jeho predaj bude závisieť od cien na svetovom trhu," poznamenala.

Doplnila, že podľa odhadov z Bruselu sa produkcia cukru v období rokov 2016 až 2026 zvýši o 6 % a produkcia izoglukózy by sa za rovnaké obdobie mala strojnásobiť zo 700.000 ton na 2,3 milióna ton. Izoglukóza je považovaná za perspektívnu komoditu. Brusel tiež očakáva pokles importu cukru z tretích krajín o takmer polovicu a očakáva takmer dvojnásobný nárast exportu tejto komodity.

Len čas podľa Halgašovej ukáže, či Brusel nebol veľmi optimistický pri svojich predpokladoch o vývoji produkcie "bieleho zlata" a o vývoji možností uplatnenia na svetových trhoch. "Dosahy na potravinársky priemysel budú závisieť práve od ďalšieho vývoja produkcie a cien cukru. Ceny výrobkov obsahujúcich väčšie množstvá cukru, ako sú napríklad cukrovinky, budú zrejme pod väčším cenovým tlakom," dodala Halgašová.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.