Úroda hrozna v tokajských vinohradoch je dobrá kvalitou i množstvom

So zberom hrozna odrody lipovina začali tohto roku o dva týždne skôr vo vinohradoch v slovenskej časti Tokajskej oblasti firmy J. & J. Ostrožovič v Malej Tŕni okres Trebišov 11. septembra 2018. Foto: TASR -Roman Hanc

Malá Tŕňa 11. septembra (TASR) – Zber hrozna v slovenskej tokajskej vinohradníckej oblasti je aktuálne v plnom prúde. Vzhľadom na augustové horúčavy začala oberačka o zhruba dva týždne skôr ako obvykle. Podľa vinára Jaroslava Ostrožoviča z Veľkej Tŕne tohtoročné počasie vcelku prialo úrode a hrozno je v dobrej kvalite i množstve.

"Rok 2018 je veľmi dobrý ročník, nakoľko v našom regióne boli v mesiacoch máj, jún, júl dobre rozložené zrážky, čo spôsobilo dobrú násadu hrozna a peknú vyzretosť suroviny. Trošku nám narobil problémy august, keďže nastali extrémne vysoké teploty nielen denné, ale aj nočné s veľkou spotrebou vody a mladé vinohrady do štvrtého – piateho roka už začali v druhej polovici augusta trpieť," uviedol Ostrožovič pre novinárov. Vyššie teploty podľa neho spôsobili aj rýchlejší úbytok kyselín v hrozne.

Augustové horúčavy si tiež vyžiadali časový posun v zbere úrody. "Oberačka nám začala o zhruba 14 dní skôr ako obvykle. Väčšinou začíname prvý septembrový týždeň s muškátom žltým, tento rok sme museli začať už predposledný augustový týždeň. Predpokladáme, že v druhej polovici septembra oberačka plynule prejde do odrody furmint a lipovina," povedal vinár.

Množstvo úrody hodnotí ako štandardné na úrovni minulého roku. Cukornatosť je podľa neho veľmi dobrá a pohybuje sa aktuálne u muškátu žltého od 19 do 22 stupňov.

Tvorba cibéb, ktoré sú základom pre povestné tokajské putňové vína, sa zatiaľ pre pretrvávajúce suché počasie nedá odhadnúť. Cibéba je zosušené hrozienko s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. 

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.