Zrušenie Mečiarových amnestí ovplyvňoval verejný, mediálny lynč

thumbnail

3 OTÁZKY pre poslanca NR SR a člena výboru Matice Antona HRNKA

Slovenský parlament vytvoril precedens na zrušenie už udelených amnestií V. Mečiarom a milosti M. Kováča. Ako jediný vládny poslanec ste hlasovali proti. Prečo?

  • Od začiatku som pracoval na vytvorení ústavného systému Slovenskej republiky. Som jeden z tvorcov Ústavy SR. Nemôže rušiť a búrať ústavný poriadok, ktorý som staval. Niccolò Machiavelli sa vyjadril, že politik sa nikdy nemá vracať riešiť staré krivdy, pretože poškodeným krivdu neodčiní a nové krivdy narobí. Nikto ma nemôže obviniť z toho, že by som bol stúpencom Mečiara, práve naopak. S Mečiarom sme od začiatku mali mnohé rozpory, najmä o tom, ako treba vykonávať politickú moc. Bol som aj medzi tými politikmi, ktorí v marci 1994 uskutočňovali odvolanie Mečiarovej vlády.  Bol som stúpencom vtedajšej dočasnej vlády J. Moravčíka a počas ce
    lého ďalšieho obdobia som bol v opozícii.

Nepovažujete teda zrušenie amnestií za celospoločenský politický problém?

  • Je čas, aby sa tým prestali zaoberať politici a začali otázku skúmať historici. Historický výskum bude ten, ktorý skutočne povie pravdu, ako to bolo.

Ako teda vnímate kampaň vyvolanú rôznymi „iniciatívami“?

  • Je to verejný lynč, ktorý organizujú médiá. Napriek tomu, že prvý, kto použil tajnú službu proti svojmu politickému protivníkovi, bol prezident M. Kováč, ktorý cez SIS nasadil legalizanta do kabinetu Vladimíra Mečiara. Je choré, čo sa dnes deje. Herci v parlamente hovoria, ako majú konať poslanci, sudcovia... bez rešpektu k právu a zákonu. Objavili sa noví nemylní novinári, vraj hlas ľudu, ktorí opäť hovoria, že treba, obrazne povedané, vešať. Lebo je to vôľa ľudu.  Opäť sa nám schádzajú „závodné rady“ a „výbory“, ktoré hovoria, ako máme nakladať so svojím mandátom, ako majú sudcovia súdiť, lebo údajne vôľa ľudu je viac ako zákon. Kde sme sa to dostali? Toto sú päťdesiate roky a ja sa nebudem na niečom takomto zúčastňovať. Príliš si vážim česť, zákon a spravodlivosť a ako historik hovorím, že história bude hodnotiť každého jedného poslanca, ako a prečo hlasoval, a súd bude tvrdý.

Zhováral sa Maroš SMOLEC

 Foto: SNN



2 Komentárov

  • isokor

    Ja verím, že ten linč z ĺudu príde a už to nebude ako 89
    .roku.
    Také zlodejstvo protipravnost, zneužívanie práva nebolo nikdy v žiadnom štátnom záväzku kde slovaci žili ako je od 89. Až do teraz.

  • Yuri

    Mediálný lynč pod taktovkou mimovládok ktorých cielom je bezprízorné Slovensko zbavené štátnosti vykorenené a odnárodnené pod protektorátnou správou miestodržitelov a k tomu bonus 150 vojenských základní NATO v rámci Drang nach osten-Baraborosa II + dárček pol mega ilegálov z Afriky.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.