Po ústave majú pomenovaný symbolický národný strom aj námestie

thumbnail

Lipa ústavy v Liptovskom Mikuláši  má tridsať rokov

Mikulášski matičiari sa každoročne schádzajú pri Lipe Ústavy SR, ktorá sa nachádza na Námestí Ústavy SR na Nábreží Dr. Aurela Stodolu. Pripomínajú si najdôležitejší zákon nášho štátu, ktorým je Ústava Slovenskej republiky. Nebolo to inak ani tohto roku, keď sa na slávnosti zišli v predvečer štátneho sviatku Dňa ústavy.

Štátnu hymnu na úvod zaspieval spevokol Senior, kolektívny člen MO MS v Liptovskom Mikuláši. Milan Stromko zarecitoval báseň Jána Kostru Moja rodná. Predseda MO MS v Liptovskom Mikuláši Ferdinand Chovanec potom privítal hostí: Jána Blcháča, poslanca NR SR, predsedu Výboru NR SR pre financie a rozpočet, primátora mesta, Mareka Nemca, riaditeľa Domu MS a podpredsedu MS, Michala Kotiana, predsedu Jednoty dôchodcov Slovenska, dlhoročného člena výboru MO MS v Liptovskom Mikuláši, a predsedu KR MS Žilinského samosprávneho kraja Milana Stromku.

Ferdinand Chovanec v príhovore vyzdvihol skutočnosť, že tohto roku uplynulo tridsať rokov od chvíle, keď mikulášski matičiari zasadili Lipu Ústavy SR, a je to aj tridsať rokov keď bol 1. september vyhlásený za štátny sviatok. Ján Blcháč poďakoval matičiarom za to, že si tento štátny sviatok každoročne pripomínajú a nezabúdajú i na významné výročia nielen celoslovenského významu, ale aj na výročia mesta. Poďakoval matičiarom tiež za to, že to boli práve oni, ktorí iniciovali, aby námestie pred Lipou Ústavy SR nieslo názov po tomto dôležitom akte v dejinách nášho národa.

Prítomní  potom položili veniec k pamätníku pri Lipe Ústavy SR, ktorý bol osadený pred dvadsiatimi rokmi v roku 2004, a je to jeden z mála pamätníkov na Slovensku pripomínajúci takú významnú udalosť slovenských dejín. Na záver slávnosti zaznela matičná hymna Kto za pravdu horí.

Text a foto: Peter VRLÍK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.