Bratislava 30. októbra (TASR) - Do tretieho ročníka súťaže Hovorme o jedle, ktorá trvala od 12. do 16. októbra 2015, sa zapojilo 454 základných škôl (ZŠ), medzi ktorými boli aj špeciálne ZŠ. Týždeň celoslovenskej súťaže zintenzívnil diskusiu o zdravej výžive a potvrdil, že deti v tejto oblasti stále nemajú dostatok vedomostí. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Učitelia ZŠ sa podľa nej stotožnili v názore, že deti by sa o zdravej výžive mali učiť systematicky a už na prvom stupni ZŠ. Chýbajú im poznatky, ktoré im nedovoľujú správne sa rozhodovať pri výbere potravín, a tak nie je výnimočné, ak deti skĺznu v rámci stravovacích návykov aj do extrémov. Deti veľmi často vyhľadávajú na internete diskusné fóra a dajú sa ovplyvniť aj extrémnymi názormi – stávajú sa z nich vegetariáni, vegáni alebo naopak, nezdravou stravou sa u nich vyvinie obezita.
Práve týždeň zložený z troch aktivít, a to súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle, výtvarnej súťaže Chutné maľovanie a literárnej súťaže Na čo sú nám polia, sady – mal deťom priblížiť, o čom je potravinová pyramída, ako sa majú správne stravovať, prečo musia prijímať dostatok mlieka a mliečnych výrobkov, alebo z čoho získava telo dostatok vlákniny. Deti v jednotlivých kategóriách vypracovali projekty, teda aj o zdravej výžive maľovali a písali esej alebo úvahu.
"Cieľom súťaže je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť. My totiž dlhodobo tvrdíme, že práve oblasť výživy je nedostatočne podchytená v rámci učebných osnov. Aj takýmto spôsobom sa preto snažíme, aby sa o tejto problematike deti dozvedeli počas vyučovania čo najviac a najlepšie hravou formou," priblížila riaditeľka odboru potravinárstva SPPK Tatiana Belová.
Odborná komisia, v ktorej sú zastúpení aj učitelia základných umeleckých škôl výtvarného odboru, potravinári a zástupcovia odborných garantov, začnú v týchto dňoch posudzovať a hodnotiť detské práce. Pre víťazov sú pripravené zaujímavé ceny, napríklad aj balíčky hydinového mäsa zo slovenskej produkcie na prípravu obedov pre víťazné ZŠ. Slávnostné vyhodnotenie súťaže Hovorme o jedle sa uskutoční 20. novembra 2015 v Bratislave.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR