Skip to content

Dnešný dátum:

pondelok, 31 marca, 2025
Menu

Soľ nad morálku!

27 marca, 2012
Menej ako minúta čítania minút čítania

Soľ nad všetkoIvan BROŽÍK

Poľský ekonomický zázrak sa začína pomaly vysvetľovať. Ako je možné, že tamojší farmári dokážu namútiť maslo o polovicu lacnejšie, upiecť perníčky o dve tretiny lacnejšie či vyrobiť a vyúdiť klobásky o štvrtinu výhodnejšie ako slovenskí? Nuž preto, ako sa ukazuje, že tamojšie maslo nie je maslo, perníčky sú len hmota nafúknutá chemikáliami a klobásky, ak aj obsahujú mäso, tak sú „ochutené“ tým, čo v zime sypú cestné správy na cesty.

Ak doteraz dôverčivých Slovákov poľskí kšeftári iba okrádali v duchu „nekúp to, keď je to také lacné“, teraz svojich tradičných klientov začali pomaly, no s istotou tráviť. Nielen otravovať, ale tráviť v pravom zmysle slova. Poľské úrady sa príliš nenamáhajú prispieť do inak operatívne fungujúceho európskeho varovného systému, v ktorom sa do pár hodín od zistenia zverejňujú všetky produkty s možnosťou poškodiť zdravie ľudí. Z Varšavy dostávame od tamojších veterinárov iba informácie, že „bolo by sa treba v budúcnosti zamyslieť nad prípadnou zmenou zákonov“. V čase, keď sa na ich trhoch nachádzajú potravinové produkty obsahujúce jedovaté látky, takéto ďalekosiahle zámery skôr naštvú, ako upokoja. A tie výrobky sú nielen na ich trhoch. Nijaký slovenský kšeftár nemá nad hlavou svätožiaru, a tak kontaminované „šmejdy“ od Poliakov predáva – so slušným ziskom ešte stále výhodne – našincom na našich trhoviskách. Pretože poľská soľ je ešte stále viac ako nad zlato. Tá posypová je nad všetky morálne imperatívy.

A kým sme sa stihli pozrieť, čím vlastne doma solíme, dozvedeli sme sa, že ani vajíčka v poľských potravinách nie sú vajíčka, ale akási sušená zmes chemikálií, ktorá má so slepačími vajcami pramálo spoločné. Takže, preventívne, okrem soli hybaj radšej do kontajnera aj s tými perníčkami a inými pečivami z poľských trhov! A s cestovinami, ako aj so všetkými výrobkami obsahujúcimi podľa etikety na výrobku vraj vajcia. Minimálne – ako upozorňuje Štátna veterinárna a potravinová správa – „slovenský spotrebiteľ musí byť opatrný pri nákupe a sledovať krajinu pôvodu“. Varovanie, že „Výskumný ústav potravinársky na základe hodnotenia rizika vypočítal, že nie je možné vylúčiť riziko pre zdravie obyvateľov najmä u malých detí a dojčiacich žien“, netreba brať na ľahkú váhu. Aktivitu našich kontrolórov treba oceniť.  Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala k 7. 3. 2012 vyše tristo kontrol. Počas nich zistila tri nedostatky. Iba jeden sa týkal soli, konkrétne, nejasný pôvod soli v mäsovýrobe… 

 

Podporte Slovenské národné noviny!

Ďakujeme za každú Vašu podporu, ktorá pomôže v činnosti našej redakcie.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.

Redakcia odporúča

SLOVENSKO

Inzercia