TRI OTÁZKY PRE: chirurga, prof. MUDr. Miroslava DANAJA, CSc.

thumbnail

Trnavský lekár s dušou matičného spisovateľa

  • Onedlho uplynie dvesto rokov od založenia trnavskej nemocnice, keď župné zhromaždenie v Trnave schválilo vznik prvej Krajinskej nemocnice na Slovensku. Prežili ste v nej vyše päť desaťročí. Ako sa za ten čas zmenila slovenská chirurgia?

Od prvého augusta 1969, keď som po promócii na LF v Martine nastúpil, beriem ako dar, že sa môžem ešte stále aktívne zúčastňovať na chode Chirurgickej kliniky FN v Trnave. Odbor chirurgie sa odvtedy neuveriteľne zmenil. Prišlo obdobie minimálnej invazívnej chirurgie (laparoskopie) prakticky vo všetkých medicínskych odboroch. Prišlo aj obdobie robotickej chirurgie. Toto všetko je pokrok, ktorý zmenšuje operačnú traumu.

  • Napísali ste o tomto výročí knihu spomienok Trnava ‒ Malý Rím v bielom plášti.  Čo všetko kniha obsahuje?

Sú v nej spomienky na všetky oddelenia trnavskej nemocnice tak, ako išiel čas. Niektoré z nich už zanikli, iné vznikajú.  Ako chirurg venujem pozornosť histórii, ale aj súčasným aktivitám chirurgie na pôde Trnavy. Spomínam i na lekárov, ktorí v minulosti emigrovali a všetci sa v zahraničí uplatnili.

  • Súčasťou vášho života je tiež bohatá literárna činnosť. Akú úlohu hrá vo vašom živote práve slovesnosť?

Ako člen Spolku slovenských spisovateľov od roka 2013 venujem pozornosť aj osobnostiam bohatej kultúry a športovcom Trnavy. K literatúre ma priviedla moja matka slovenčinárka. Od nej som získal lásku k slovenským básnikom a prozaikom najmä štúrovskej generácie.  Na strednej škole som napísal svoje prvé básnické zbierky a potom som v tom pokračoval aj na medicíne v Košiciach a Martine.  Tam som mal česť poznať i prostredníctvom Matice slovenskej významných básnikov ‒ Milana Rúfusa, Theo H. Florina, Vojtecha Kondróta, ako aj druhostupňového bratranca mojej mamy  básnika Vojtecha Mihálika.  Ako šesťdesiatnik som vo Vydavateľstve Matice slovenskej za pomoci šéfredaktora Slovenských pohľadov Štefana Haviara vydal deväť kníh, z toho päť kníh aforizmov,  knihu poézie a tri knihy próz z lekárskeho prostredia.

 

 Zhováral sa Ivan KRAJČOVIČ

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.