3 OTÁZKY pre Lukáša MACHALU, riaditeľa služobného úradu MK SR

thumbnail

Ľudová kultúra je studnica poznania

Prečo časť kultúrnej obce organizovala počas letných prázdnin protesty proti niektorým personálnym rozhodnutiam ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej?

Medzi právomocí ministra kultúry patrí menovanie i odvolávanie štatutárov organizácií pod správou ministerstva kultúry. Robili tak všetci predchodcovia ministerky Šimkovičovej. Prekvapuje nás doslova hystéria a nenormálny politický aktivizmus skupiny umeleckej obce. Sú to neprimerané, propagandistické až lživé výstupy niektorých umelcov. Pripravujú ich mimovládny sektor. Pichli sme do osieho hniezda. Nepáči sa nám, že z nás robia každý deň živé terče. Nie sme žiadni ničitelia slovenskej kultúry. Práve naopak – staviame ju z hlavy na nohy.  V našej kultúrnej obci sú roky preferovaní tí istí herci, tí istí výtvarníci, tí istí spisovatelia, tanečníci... A keď sa im siaha na „ich“ peniaze, sú precitlivení.

Čo prekáža niektorým umelcom na súčasnom vedení rezortu kultúry?

Zrejme im prekáža, že chceme verejné financie rozdeliť spravodlivo medzi všetkých umelcov a do všetkých kategórií kultúry. Asi sa im nepáči, že sme vlastenci a podporujeme aj tradičnú ľudovú kultúru Slovákov. S kolegami nie sme kozmopoliti, pre nás je prioritou slovenský národ a národnostné menšiny, ktoré s nami vytvárajú Slovenskú republiku.

V čom je podľa vás tzv. alternatívna kultúra hrozbou pre tradičnú slovenskú kultúru?

Predstavitelia modernej tzv. alternatívnej progresívnej kultúry majú pocit, že len oni sú nositeľmi pokroku, rozvoja a udržateľnosti kultúrnosti. My si myslíme, že v kultúre musí byť zachovaná pluralita, sloboda tvorby, ktorá však nijakým spôsobom neuráža publikum, alebo neohrozuje mravnú výchovu mládeže. Prepáčte, ale rebrík s vedrom vody postavený uprostred prázdnej miestnosti, vulgárne nadávajúcich hercov alebo trasúcich sa spotených ľudí v spodnej bielizni nepovažujem za kultúru. Máme obrovský národný poklad vo forme tradičnej ľudovej kultúry. Je to studnica nášho poznania aj vedomia.

Zhováral sa Juraj DOMIN – Foto: SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.