Mnohí učitelia i žiaci prežívali strach pri bombových výstrahách

thumbnail

Školstvo v pasci hrozieb

Nový školský rok sa začal netradične – s veľkým nedostatkom učiteľov a hrozbou teroristických bombových útokov. Namiesto veselých prváčikov plných očakávaní ovládol školské areály a objekty strach a obavy. Rodičia a vlastne celá verejnosť sú zdesení. Kam zašiel súčasný svet? A kam môže skutočne zájsť?

Do školských lavíc malo v pondelok 2. septembra 2024 zasadnúť vyše 740 tisíc žiakov základných a stredných škôl. Školy mali otvoriť svoje brány pre približne 528 tisíc žiakov základných škôl a okolo 214 tisíc žiakov stredných škôl. Do lavíc si po prvýkrát malo sadnúť vyše 62 tisíc prváčikov základných škôl. Realita však bola neočakávaná  -  školy dostali desiatky emailov s hrozbou výbuchov v ich priestoroch. Na väčšine škôl ich vedenia na odporučenie ministerstva poslali žiakov domov. Namiesto radostného začiatku - strach.

NEOČAKÁVANÁ REALITA

Počas prázdnin sa mnohí riaditelia usilovali zo všetkých síl nájsť voľných učiteľov, aby zaplátali rozvrh kvalifikovanými učiteľmi. Výsledkom je, že školský rok sa začína absenciou 1300 učiteľov! Chýba aj ďalší obslužný a podporný personál, najmä kuchárky, školníci atď. Ministerstvo školstva chce, aby nový školský rok priniesol viacero plánovaných zmien a noviniek, ktoré majú za cieľ zlepšiť kvalitu vzdelávania. Rezort bude aj v tomto školskom roku zameraný na problémy, ktoré trápia deti, rodičov, učiteľov či výskumníkov. Všetky kroky a iniciatívy tak budú nasmerované na to, aby sa na školách podarilo vytvoriť bezpečnejšie a podporujúce prostredie, kde sa žiaci a študenti môžu rozvíjať a dosahovať lepšie výsledky.

OPTIMIZMUS MINISTRA

Minister školstva Tomáš Drucker bol optimista: „Tento školský rok bude v znamení "nežnej revolúcie vo vzdelávaní". Prečo "Nežná revolúcia"? Pretože praktické zmeny, ktoré prinášame, sú o posilňovaní toho, čo funguje, a nie o ničení toho, čo bolo predtým. Chceme rozvíjať vzdelávací systém, aby lepšie slúžil deťom, žiakom, študentom a učiteľom. Bez toho, aby sme zabudli, že mnoho dobrých vecí už funguje.“  Minister pokračoval: „V tomto školskom roku prechádza od septembra na nový školský vzdelávací program ďalších štyristo základných škôl, kde sa učebné osnovy prispôsobia moderným potrebám. Deti vyrastajú v inom svete, než vyrastali ich rodičia a predchádzajúce generácie. Majú odlišné skúsenosti, čelia novým podnetom a otvárajú sa im nové príležitosti a výzvy. Preto aj vzdelávací systém musí začať pripravovať žiakov a žiačky na budúcnosť iným spôsobom.  Potrebujeme ich. Potrebujeme školy, ktoré deti vybavia praktickými zručnosťami a kritickým myslením. Potrebujeme mladú úspešnú generáciu, ktorá vie riešiť problémy a prispôsobovať sa novým výzvam.“

KOMPENZAČNÉ PRÍSPEVKY

Ministerstvo avizovalo, že v oblasti personálnej politiky sa plánujú zmeny v kompenzačných príspevkoch pre pedagogických zamestnancov, kde sa rozširuje okruh oprávnených príjemcov a zvyšuje podpora pre tých, ktorí pracujú v náročnejších podmienkach, napríklad na školách s vyšším podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Novou témou na začiatku roka sa stalo duševné zdravie, ktoré bude  jednou z priorít rezortu školstva. Je dôležité deťom pomôcť pripraviť sa na návrat do školy. Otvorená komunikácia s deťmi o ich obavách a pocitoch je v tomto prípade kľúčová – podporte ich v zdieľaní a uistite ich, že ich pocity sú v poriadku. Rodičia môžu deťom pomôcť vytvárať pozitívne očakávania. Dobré je zamerať sa na príjemné rituály spojené so školou.

SOCIALIZÁCIA DETÍ

Vhodné je aj podporiť socializáciu detí, napríklad stretnutiami s novými spolužiakmi. Zároveň sa odporúča pripraviť deti aj na možné ťažkosti a ubezpečiť ich, že majú plnú podporu svojich najbližších, ale aj pedagógov v škole. Rodičia by mali taktiež dávať pozor na to, aby deti neboli preťažené mimoškolskými aktivitami a mali dostatok času na oddych. Aj prvý deň v škole sa dá premeniť na pozitívny zážitok, napríklad spoločným výletom na zmrzlinu či do cukrárne, aby sa deti tešili na nový začiatok. Tieto jednoduché kroky môžu výrazne prispieť k úspešnému štartu školského roka. Všetky plány však narušili hrozby, ktoré zabránili normálnemu chodu škôl. Politici avizovali, že do dvoch rokov budú všetky slovenské školy zabezpečené kamerovými systémami, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť škôl. Na viacerých školách uvažujú aj o bezpečnostných vstupných zariadeniach, ktoré preveria, či vstupujúca osoba nemá pri sebe nejakú zbraň, či nebezpečný predmet. Zdá sa, že so slobodou, ktorú sme dostali do vienka pred vyše 30 rokmi sme si zabudli do batoha k nej pribaliť aj zodpovednosť, úctu a rešpekt. A ten nám môže dať iba dobrá rodina a dobrá škola. Spoločnosť musí tieto hodnoty postaviť na najvyšší piedestál svojej politiky.

Ľubomír PAJTINKA – Foto: SNN 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.