Vzdali úctu významnej osobnosti slovanskej spolupráce

thumbnail

Deväťdesiate výročie narodenia Dr. Michala Eliáša

Koncom septembra si matičiari vo Výborovni Matice slovenskej v Martine pripomenuli deväťdesiate výročie narodenia významnej matičnej osobnosti Dr. Michala Eliáša, rodáka z Velčíc pri Zlatých Moravciach, ktorý odišiel do večnosti 2. apríla 2018 v Martine – v meste, kde prežil takmer celý plodný literárny, vedecký a tvorivý život.

Spomienkovým podujatím si Matica slovenská a Slovanský odbor MS pripomenuli túto výraznú a významnú matičnú osobnosť, ktorá zanechala navždy významné dielo a pamiatku. PhDr. M. Eliáš pôsobil ako stredoškolský a vysokoškolský pedagóg, matičný funkcionár, literárny a kultúrny historik, literárny vedec, archivár, editor a publicista, knižný autor, ako aj vizionár slovanskej spolupráce.

Priestor Výborovne MS zaplnili bývalí kolegovia a spolupracovníci jubilanta aj jeho manželky, súčasní pracovníci Matice slovenskej, Slovenskej národnej knižnice, členovia Výboru MS, predsedovia a členovia miestnych odborov MS v Turci, tiež matičiari z Lučenca či z Bratislavy. Hlavný usporiadateľ programu, moderátor a tajomník MS Viliam Komora, pozdravil a poďakoval za konanie spomienky v mene starostu rodných Velčíc Ing. Štefana Eliaša. Keďže si nebohého cenia a vážia, v blízkej budúcnosti mu odhalia pamätnú tabuľu na rodnom dome. Moderátor tiež poďakoval PhDr. Viere Sedlákovej za kontakt na potomkov jubilanta, a za rodinu osobitne privítal jeho syna RNDr. Pavla Eliáša.

Predseda MS JUDr. Marián Gešper, PhD., predniesol slávnostný príhovor, v ktorom hovoril o osobnostiach slovenského národa a Slovenska, predovšetkým o osobnostiach spätých s Maticou slovenskou. V prednáške priblížil slovanskú otázku v diele M. Eliáša, osobitne sa zameral na jeho knižnú a publicistickú tvorbu, aktivity pri bádaní o spolupráci Slovanov, partnerstve medzi maticami a inštitúciami slovanských národov. Uviedol tiež jednotlivé matičné pracoviská, kde jubilant pôsobil, ako aj ich stav, resp. existenciu.

Život a dielo M. Eliáša priblížil matičný vedecký pracovník Slovenského literárneho ústavu MS, vysokoškolský pedagóg, významný slovenský odborník v biografistike a známy kulturológ doc. PaedDr. Pavol Parenička, CSc. Matičný vedecký pracovník, historik zo Slovenského historického ústavu MS Mgr. Jaroslav Durec, PhD., priblížil tému knižnej tvorby a vydavateľskej činnosti M. Eliáša, ako aj širšie súvislosti spojené s jeho osobnosťou.

Priestor dostal aj RNDr. Pavol Eliáš, ktorý uviedol viaceré spomienky na otca, a spolu s predsedom MS Mariánom Gešperom odhalili portrét PhDr. Michala Eliáša, CSc. Účastníci slávnostného aktu si na záver pozreli v Bibliotéke MS výstavku fotografií a kníh M. Eliáša.

Viliam KOMORA − Foto: Ján SEMAN

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.