POZNÁMKA - Opozícia v štýle doktora Cvacha

thumbnail

Určite sa mnohí, ak nie všetci, ktorí sledujú televízne seriály, pamätajú na legendárnu „Nemocnicu“. Nie tú súčasnú, kde sa iba nadáva, kričí či podvádzajú partneri. Aj keď − aj to by na našu slovenskú opozíciu v podstate sedelo. Treba siahnuť hlbšie do pamäti − tu nám ide o legendárny seriál Nemocnica na okraji mesta. Jedna z jej výrazných postáv bola postava doktora Cvacha, zahraná vynikajúcim hercom majstrom Josefom Vinklářom.

Vlastne „postavička“. Všetko ovládajúci, najväčšie múdrosti citujúci, neustále poučujúci, no v podstate v rámci povolania úplne neschopný, na poľutovanie neschopný človek. Presne tak dnes „funguje“ časť slovenskej opozície. Menovať ich nebudeme, viete, o koho ide... Ak nepoužívajú čoraz vulgárnejšie nadávky, oplzlosťou už dávno prekračujúce spoločenský štandard štvrtej cenovej, tak mudrujú, poučujú, kopírujú, ale programovo sú prázdni. Dokonca mali možnosť ukázať Slovensku, ako dokážu vládnuť oni. Ich miliardovú sekeru budeme napokon platiť my.

Ďalšia opozičná strana sa zase predviedla pri ponuke vlády rokovať o konsolidačnom balíku. Stretnutie zorganizoval predseda vlády Robert Fico. Predohrou bolo podobné stretnutie prezidenta Petra Pellegriniho. Šéf SaS pozvanie premiéra neprijal. Branislav Gröhling, naopak, cez médiá na Roberta Fica nabrýzgal ako kočiš po šichte na svojho koňa. „Nabrýzgal“ je v podstate v tejto súvislosti milosrdný eufemizmus. Veď, ako vyhlásil, „o čom mám s Ficom hovoriť?“ Nuž, v parlamente jeho poslaneckí kohúti a sliepočky dokážu tĺcť slamu o ničom celé týždne. Tam im to nerobí nijaký problém. Pozri diskusné vstupy pani Kolíkovej či pána Krupu a ďalších expertov „na všetko a na nič“. Predseda Gröhling sa navonok voči verejnosti týmto neuveriteľne zhodil a osobnostne deklasoval.

Iná kapitola je mladý Michal Šimečka. Ten sa bil do pŕs, „ako to tam tomu Ficovi vytmaví“, ako si povie svoje, ako on a ako len on. Ale aspoň pozvanie prijal a sadol si za rokovací stôl. A práve tento opozičný politik mi tak trochu pripomenul po stretnutí na Úrade vlády SR práve toho starého Cvacha.

Písať dačo o kresťanských demokratoch je nesmierne ťažké. Možno iba ak to, že na rokovaní s Robertom Ficom neporušili zvyčajný a pre každého normálneho slušného politika samozrejmý protokol. A tým má bod k dobru.

A nepozvanie „matovičovcov“? A prečo nie? Nikto si do domu nepozýva človeka, ktorý mu spoza kríčkov nepretržite nadáva! A už vôbec nie Matoviča, ktorého jediným politickým programom sú výkriky o mafii. Napokon, Matovičovo zoskupenie má polovičné voličské preferencie oproti iným  mimoparlamentným stranám. Na politickej scéne je relevantné naozaj už len nadávkami alebo ziapaním.

Summa summarum − stretnutie predsedu vlády Roberta Fica s opozíciou neprinieslo absolútne nič. Čo je škoda. Okrem potvrdenia poznatku, že predstavitelia opozičných strán nikdy nevedeli ako áno, ale denne sa prezentujú tým ako nie. Lebo oni by to robili inak. Povedať však, čo to je to „inak“, to nie sú schopní. Respektíve časť z nich svoje „inak“ ukázala voličstvu v rokoch 2023 – 2024. Gröhling „pajcuje“ Šimečku s tým, že „pôjde sa do ulíc“, a nechápe, že ulica nič nevyrieši. Teda v parlamentnej demokracii. To jeho predchodca Sulík bol aspoň ekonóm odborník, podával vecné návrhy a najmä − nikdy neporušil akosi samozrejme predpokladaný parlamentný bontón.

Ach, tí Cvachovia! Trpia komplexom sebadôležitosti, sú múdri ako to „Matovičovo lietadlo"“.

Ivan BROŽÍK

Foto: internet, Topky 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.