V Prešove o štúrovcoch aj bernolákovcoch

thumbnail

Ustanovizeň si systematicky pripomínala najlegendárnejšiu generáciu národného obrodenia − štúrovcov. Podujatie sa symbolicky koná v Čiernom orly, kde 3. marca 1849 vystúpil s prejavom Ľudovít Štúr za prítomnosti Jozefa M. Hurbana, Daniela Bórika, Karola Bórika a slovenských dobrovoľníkov.

V Prešove sa konalo tradičné podujatie venované odkazu štúrovskej generácie, ktoré bolo súčasne prezentáciou novej knihy. Predseda Matice slovenskej Marián Gešper vo svojom príhovore zdôraznil, že aj na východnom Slovensku prebiehali národno-integračné procesy. Špeciálne na Šariši a Zemplíne boli činní predstavitelia štúrovskej generácie. Aj východné Slovensko vždy teda bolo súčasťou národno-obrodeneckých snáh. Predseda Matice slovenskej podotkol a zároveň vyjadril hrdosť na ustanovizeň, že Matica slovenská aj v týchto zložitých podmienkach vydala jedinečnú knihu venovanú bernolákovskej generácii, ktorá v takejto forme chýbala najmenej storočie, čo svedčí aj o aktivitách Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej, ale aj matičného hnutia, keďže autormi sú vedecký pracovník Dr. Lukáš Perný a riaditeľka D MS v Košiciach publicistka Martina Matečková.

Bronzovou cenou bol ocenený dlhoročný matičný novinár a redaktor SNN Vladimír Mezencev. Na podujatí vystúpili Ľudová hudba Šarkane a s divadelnou scénkou mladí matičiari z Mojmírovej družiny.

Text a foto: Erik GERMUŠKA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.