Umenie dokáže rozžiariť radosť v detských očiach

thumbnail

Viera Šusteková - Martin Filip:  Stratená zima. Banská Bystrica: Signis, 2024

Ilustrácie: Ivana Vargončíková, 2024, 104 s.

Herecký tandem Viera Šusteková - Martin Filip (Fifo a Vierka) sa už dlhší čas s nadšením venujú interaktívnemu detskému divadlu.  Ich predstavenia už rozosmiali malých divákov nielen v rodnom Záhorí  - ak nazrieme do aktuálneho plánu ich akcií, len za posledné mesiace ich privítali  v Zázrivej, Šuňave, vo Veľkých Kostoľanoch, Senici, v Novej Bani, Žiari n. Hronom, Sv. Jure a inde. Herečka, moderátorka a profesionálna speváčka Vierka skladá vlastné autorské piesne pre úsmevné scénky,  Filip je úspešný fotograf a výtvarník, svojimi nápadmi a kreativitou  prispieva k úspechu predstavení, navrhuje tiež kostýmy, scenáre a originálne bábky. Nenahraditeľným spolupracovníkom tohto dua je Peter Kavický, hudobník, gitarista, zvukár, ale aj Škriatok Špinko, súčasne dokumentárny fotograf tejto  veselej dvojice, ktorý sa pričinil o vydanie všetkých CD z predstavení.  Všetci traja sú členmi OZ Element Senica, kde sa venujú filantropii.

V čom spočíva interaktívnosť  ich tvorby? Zatiaľ  čo recipienti výtvarného a literárneho diela prevažne vnímajú dokončené dielo, detskí diváci sa na ich predstaveniach môžu spolu s hercami podieľať na vývine deja vyjadrením vlastných názorov a postojov, dotváraním dialógov. Metódy a techniky  interaktívnosti využila umelecká dvojica aj pri písaní svojej debutovej knižky Stratená zima, ktorá sa objaví na predvianočnom knižnom trhu a iste poteší malých detských čitateľov. Dej je nielen pútavý, ale aj poučný, zaoberá sa enviromentálnou problematikou a klimatickými premenami s akcentom na globálne otepľovanie, ktoré nás aj v tomto roku nepríjemne prekvapili. V zaujímavom rozprávkovom príbehu poukazuje autorský tandem na  nežiaduce následky „stratenej“ zimy. Tvoriví autori majú poruke aj kreatívny slovník, napr. krajinu s lákavým názvom Fifolandiu  už prehľadali azda celú „ krížom-krážom,  ba aj krážom-krížom“, ale pani Zimy nikde, lebo ju zaklial zlý Škriatok Špinko. A to znamená žiadne guľovanie, žiadne lyžovanie alebo iné zimné zábavky! Preto sa Fifo a Vierka vydajú na namáhavú cestu za Mrazíčkom, synom pani Zimy, ktorý by im pomohol problém vyriešiť.  Stretli mnohých priateľov, ktorí im na ceste odovzdali svoje tajomné dary.  Tieto  zázračné drobné darčeky, ako napr. mrkvička od králika Borisa, strieborná šupinka od kapríka Tomiho a modré pierko od kohútika Andreja pomohli Mrazíčkovi so súhlasom pani Zimy opäť zamraziť krajinu.  A tak sa spoločne pričinili o to, že na svete opäť panovali staré poriadky, veď leto má byť  letom a zima zimou. Text  oplýva fantáziou a dôvtipom, veď posúďte, napr. kaprík Tomi po stretnutí so šťukou Katarínou,  kráskou  s modrými očkami a žltými vlasmi - „od prvej šupinky sa do nej zahľadel a rovno ju požiadal o jej vzácnu plutvičku...“ Aj Vierka a Fifo sa veru občas spoliehajú na zázraky, je totiž dôležité veriť v ich uskutočnenie: „Mudrdžem bol vlastne obyčajný džem, len Fifo s Vierkou si mysleli, že je čarovný.... No, pravdu povediac, mudrdžem existuje naozaj.“

Knižka je prepletená veršovankami a zaklínadlami, niektoré z nich tiež svedčia o zázračnom účinku kníh na detskú fantáziu: „Čarovná kniha plná zázrakov / ukrýva tajomný svet. / Nie je to predsa iba náhodou / že takých viac na svete niet.“  Stratená zima je mimoriadne príťažlivá aj krásnymi, veselými a originálnymi ilustráciami Ivany Vargončíkovej.  Bonusom záverečnej časti sú prílohy Omaľovánky, Tajnička, rubrika Nájdi päť rozdielov, FifoTest a bludisko Nájdi cestu k Mrazíčkovi, ktoré podporujú u detí pozorné čítanie s porozumením. Záujem detských divákov si teda zaslúžia nielen profesionálne „kamenné“ bábkové divadlá, ktorých sme na slovenských webstránkach  narátali deväť, ale aj viaceré iné dobrovoľnícke divadelnícke súbory, medzi nimi tiež Fifo a Vierka zo Senice Ak sa  chcete o tomto sympatickom pracovnom tíme dozvedieť viac, pozrite si stránku https://www.fifoavierka.eu/O_nas.html.

Text a foto: Heda Kubišová, redaktorka Orla Tatranského 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.