Slovensko po atentáte

thumbnail

SLOVO O SLOVENSKU

Syn zložil svojej matke na dôchodku telefón. Pohádali sa pre dôchodkový systém. Dcéra, ktorá dlhodobo žije v zahraničí, navštevuje svojich rodičov na Slovensku raz za rok na dva týždne. Tento rok odišla už po týždni. Lebo Fico... Dospelý vnuk zase vyčítal svojim starým rodičom, koho volili v parlamentných voľbách. Toto sú skutočné príbehy dnešných dní. Slovenská spoločnosť je extrémne polarizovaná. Priatelia i rodinní príslušníci sa pre politiku nerozprávajú. Na sociálnych sieťach vypukla doslova tretia svetová vojna. Slovensko zatienila nenávisť. Bolo len otázkou času, kedy sa niečo stane. A napokon, 15. mája Juraj Cintula päťkrát vystrelil na premiéra Roberta Fica. Trafil ho štyrikrát a predseda vlády bojoval o svoj život v nemocnici v Banskej Bystrici.

Nenávisť politici dlhodobo ignorovali. Niektorí  ju dokonca živili. Slovensko rozdelili na dva nezmieriteľné tábory: národno-konzervatívny a liberálno-progresívny. A práve ten druhý, dnes opozičný, stvoril agresívneho útočníka. Cintula je produkt, nástroj... Pravidelne chodieval na ich mítingy, kde tzv. „hate speech“ (reč nenávisti) nachádzala živnú pôdu. Na súčasnej vláde a jej predsedovi tam rečníci nenechali nitku suchú.  Burcovali dav. Politických oponentov označovali za mafiánov, zlodejov, autokratov, ktorí musia skončiť. Prinajlepšom vo väzení. A dnes sa tvária ako svätý za dedinou. Vyzývajú Slovensko na zmierenie. Tí, ktorí vyprovokovali evidentne duševne chorého k takmer vražednému činu. A to len preto, že nesúhlasil s politikou súčasnej vlády a jej predsedu. Neviem si predstaviť, čo by sa dialo, keby bol obeťou útoku predseda Progresívneho Slovenska Šimečka. Pod Tatrami by sme boli svedkami ďalšej farebnej revolúcie, aké sa udiali na Ukrajine, v Gruzínsku či v krajinách Blízkeho východu.

Pri gradácii vášní im drukovali viaceré liberálne médiá. A dnes podpisujú ich šéfredaktori vyhlásenia, v ktorých odmietajú hanebný čin na Fica a vyzývajú na pokoj. Médiá, ktoré aj kampaň na svoje predplatné spájali s kritikou vlády, dnes odvádzajú pozornosť a hľadajú vinníkov  a príčiny všade inde, len nie tam, kde by mali, v opozičnom tábore.

Dnes je zrejmé, že Robert Fico atentát prežije. Bohu vďaka! Nielen ľudsky, ale aj politicky ho to posilní. Slováci nie sú slepí ani hluchí. Politikov nenávisti treba vytlačiť z politickej arény. Blížia sa voľby do Európskeho parlamentu. Nastal nato vhodný čas.

 

Maroš SMOLEC, šéfredaktor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.