A národ oboril sa na národ s úmyslom vraždy s besom skaziteľa...

thumbnail

Krvavé plody bezbrehej besnej nenávisti

Krvavé sonety barda našej literatúry Hviezdoslava sa stali skutočnosťou. Handlovský atentát neprišiel náhodou. Dokonca jeho obeť ho predpovedala mesiac pred udalosťou...

 Bol to atentát na nás všetkých, ktorí sme sa na sklonku septembra v parlamentných voľbách v naivnom domnení, že žijeme v demokracii, vyslovili za vytvorenie dnešnej koalície SMER, HLAS, SNS. Bol to atentát na samotné základy demokracie. Bol to atentát šialenca, vybičovaného nenávisťou Šimečkových rebélií na námestiach, nenaplnených mocenských ambícií podnecovaných časťou slovenských médií. Bol to atentát sympatizanta Progresívneho Slovenska na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.

■ MAJDANSKÝ MODEL

Progresívne Slovensko neakceptovalo výsledky demokratických parlamentných volieb, ignorovalo v nich prejavenú vôľu väčšiny obyvateľov. Novej vláde nedalo obligátnych sto dní pokoja po vytvorení kabinetu, naopak, organizovalo sto dní buričstva na námestiach. Proti všetkému, čo si koalícia dala do volebného programu a čo jej schválili vo voľbách voliči, občania Slovenskej republiky. Opozícia, podnecovaná vodcom Progresívneho Slovenska a bohvie kým ešte zo zahraničia, na čo poukazujú mnohé súvislosti v zahraničných médiách, možno s občasnou výnimkou KDH a za neúčasti nesystémových „matovičovcov“, podnecovala týždeň čo týždeň nové nepokoje podľa modelu majdanu. Nemôžu predsa vládnuť dezoláti, opice, konšpirátori a dezinformátori. Nemôže vládnuť vláda, ktorú si zvolili takto označovaní. Nemôžu dostať slovo tí, ktorým bolo od roka 2020 zakazované a odoberané.

■ SKÚŠKA KOALÍCIE

Atentát nesmierne tragicky, neľudsky kruto a bezcitne ublížil človeku Robertovi Ficovi. Absolútne zlo spôsobilo, že sa potácal na hrane života a smrti. Predsedovi vlády Robertovi Ficovi ani koalícii samotnej však nijako neuškodil. Naopak, SMER, HLAS, SNS nikdy neboli také zomknuté strany ako po streľbe na premiéra. Programovo, hodnotovo i ľudsky. Ešte nikdy nedávali tak jasne a spoločne najavo, ako sú odhodlané splniť svoje volebné sľuby, ktoré dali voličom, a vytiahnuť Slovensko z priepasti katastrofy ekonomickej, hodnotovej, morálnej, z rozvratu, ktorý tu spôsobili vlády Matoviča, Hegera a Ódora za tichého súhlasu v úrade našťastie už o pár dní končiacej hlavy štátu. Kým členovia predchádzajúcich vlád sa medzi sebou aj verejne ruvali ako domáca zver pri válovoch o pomyje, členovia súčasnej koaličnej vlády sa nehanbili za súcit a zdieľali utrpenie jedného z nich verejne, so smútkom i s viditeľným citovým pohnutím.

■ APELY PREZIDENTA

Konečne zaznel prezidentský apel. Konečne zazneli slová prezidenta, ktorý popri straníckych záujmoch v paláci (ako to bolo doteraz smutným zvykom) presadzuje najmä ľudskosť a porozumenie: „Ak dnes politická scéna nie je pripravená na vzájomné zmierenie, buďme naň pripravení my všetci. Sme jeden národ, jedno spoločenstvo, jedno Slovensko. A k upokojeniu môže každý z nás prispieť svojím vlastným dielom už dnes. Bez ohľadu na to, či tak učinia aj ostatní, bez ohľadu na to, akú politickú stranu podporujeme,“ uviedol zvolený prezident Peter Pellegrini. „Zmierenie národa je náročný proces a beh na dlhú trať. A ja vás chcem ubezpečiť, že som pripravený všetkými silami prispieť k tomu, aby bol tento zápas nakoniec pre Slovensko víťazným,“ deklaroval nastupujúci prezident. Otázne však je, či ho budú ako demokraticky zvoleného prezidenta nerešpektovať liberálni progresívci tak ako doteraz nerešpektujú výsledky parlamentných volieb.

■ ROZBITÁ SPOLOČNOSŤ

Predseda SNS Andrej Danko tiež poukázal na šialenosť činu atentátnika a jeho burcovateľov: „Stále sa mi nechce veriť tomu, že by v spoločnosti bol niekto ochotný prekročiť takéto hranice. Pre mňa je zrejmé, že je to výsledok spoločenského konfliktu, a to sa musí skončiť,“ vyhlásil Andrej Danko. V mene SNS odsúdil grobianstvo v spoločnosti, ktoré podľa neho muselo eskalovať do takejto tragickej podoby. „A ja verím, že to s Robertom Ficom zvládneme, ale budú tu zmeny,“ uviedol s tým, že pôjde aj o zmeny smerom k médiám. „Verím, že aj s novým prezidentom Petrom Pellegrinim a Robertom Ficom urobíme zákonné zmeny tak ako v RTVS. Garantujem vám, že sa už nebudem okúňať z hľadiska toho, čo sa stalo,“ vyhlásil. Opozícii odkázal, nech rešpektuje výsledky volieb. Útok označil za výsledok nenávisti v spoločnosti a chrapúnstva.

■ ŠTÁTNICKÝ POSTOJ

Štátnickými parametrami sa prezentoval minister obrany a v týchto dňoch aj zastupujúci podpredseda vlády, ktorý vedie rokovania kabinetu. Robert Kaliňák racionálne, systematicky, no neskrývajúc emócie spolu s členmi vládnej koalície pokračuje v plnení programu vlády a sľubu voličom. Cesta k zmieru v spoločnosti podľa neho v nijakom prípade nevedie cez falošnú politickú korektnosť. „Jedinou cestou vpred je sebareflexia.“ Podľa Roberta Kaliňáka je nepochybné, že spoločnosť potrebuje zmier a vzájomný rešpekt. Musíme pracovať na odstránení nenávisti až dovtedy, „ kým sa nevysporiadame s rétorikou politikov, vybraných médií a novinárov, ktorá bola roky postavená na dennodennom označovaní Roberta Fica za zločinca, mafiána, vraha, diktátora, Putinovho sluhu a zlo, ktoré treba zastaviť“, zdôraznil Robert Kaliňák.

■ POTEŠUJÚCE SPRÁVY

Lekári, ktorí sa starajú o ťažko zraneného Roberta Fica, robia doslova zázraky pred očami. Opatrne, no systematicky vysielajú signály o pokroku, o zmenšovaní rizika fatálneho vyústenia atentátu. Patrí im obrovská vďaka a uznanie. Na tieto dni slovenská spoločnosť nezabudne a ani nesmie zabudnúť. Tak isto treba veriť, že orgány činné v trestnom konaní v spolupráci s tajnými službami odhalia celé pozadie atentátu. Aj to bude významným prínosom pre spoločenské zdravie v našej Slovenskej republike.

Štefan ZLATOŠ 

Foto: internet, zdroj TASR, Ján KROŠLÁK

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.